Приятел на Гошо Минчев печели в Тенерифе

Българската демокрация ме разочарова, признава Ангел Андонов, работил с най-големите ни музиканти

Приятел на Гошо Минчев печели в Тенерифе | StandartNews.com

Ангел Андонов някога беше известен музикант в родината, но от много години живее и работи със съпругата си Лили и сина им Александър в Тенерифе. Ангел е композитор, свири на синтезатори, китари, ударни. Има 9 албума, в които участват Георги Джубрилов, Силвия Лулчева, Иван Лечев, Дани Милев, Шкумбата, Стефка Съботинова, Ивайло Крайчовски. Работи с Борис Карадимчев, Найден Андреев, Александър Петров, Михаил Белчев, Иван Тенев. Участва в десетки концерти и записи на Емил Димитров, Стефка Съботинова, Панайот Панайотов, Росица Кирилова, Милица, Ваня Костова, Етиен Леви, Георги Минчев.

Тенерифе, към 8 вечерта. Двама души излизат на сцената и за секунди отнемат дъха на десетките посетители в едно от най-елитните заведения на острова. Артистите са българи - Ангел Андонов и съпругата му Лили. Зазвучава класиката "Хотел Калифорния", а купищата туристи на секундата забравят за чашите с червено вино пред тях.
Защо точно Тенерифе? "Не сме го избирали нарочно, така се случи. Понеже в България нямаше работа за музиканти, обикаляхме различни държави - Южна Корея, Дубай и къде ли не. Тогава ни попадна договор за Канарските острови. Идеята беше да поработим малко и след това с корабчето - оттатък океана право в Америка. Започнахме обаче да свирим и да живеем на тези прекрасни острови и цялото ни желание да прекосим океана се изпари. Тук, на Канарите, е спокойно, има добър климат.

Престъпност почти няма. Всичко е уредено, имаме работа, а и синът ни свикна бързо със средата. И така малко по малко решихме да си купим своя къща и да се установим на Тенерифе", разказва Ангел.

Тази емигрантска съдба е една от стотиците хиляди. Но какво го прогони от България?
"Точно това, което гони и много други наши сънародници. Причините при мен са и политически, и икономически. Икономически, защото един музикант в България много трудно може да се издържа сам, камо ли семейство и деца. А аз, както и всеки родител, искам децата да растат здрави и щастливи. Е, в родината това нямаше как да се случи, а както виждам, и след толкова години отново нищо не се е променило. Политическите причини обаче като че ли надделяха.

Скачахме като луди по площадите свирихме, пяхме и вярвахме в демокрацията и СДС, а то какво излезе? Както казваше Шкумбата, БКП се раздели на БСП и СДС. Разочарованието беше много голямо. Не исках да повярвам, че лидерите ни се оказаха посредствени артисти и всичко беше постановка, докато безмилостното ограбване на народа ни течеше с пълна сила. Хората гладуват, заплатите им са смешни, обаче цените са европейски. Приятелите и роднините ми живеят зле, а това не е нормално за европейска страна. Аз знам точната причина за тежкото битие на хората и това е безумната алчност, наглост и непочтеност на някои политици. Те грабят, като че ли ще носят парите ни на оня свят", убеден е Андонов.

Когато връща лентата назад, е категоричен - успехът му в родината въобще не може да се съизмерва с този на чалгаджиите. "Това, че съм направил малко музика и някой и друг албум, не значи нищо. В нормалните държави човек може да преживява с изкуство. Докато в България повечето артисти са мечтатели и наивници, очакващи нещо да се случи. Ние сме нормални хора и се опитваме да живеем нормално с нашия труд. Това в България не може да стане, а както изглежда, и в близките 50 години няма да се случи. А дотогава ние ще сме се преселили в по-добрия свят."
Гелето и Лили не крият, че са комерсиално дуо, което работи за пари. Всяка вечер имат участия пред различна публика и я забавляват около 2 часа и 30 минути. Репертоарът е рок, блус, поп и денс музика в зависимост от желанията на меломаните.
"След като имаме работа вече 7 години, явно публиката ни понася и ни приема нормално. В добре устроения западен капитализъм не можеш да просъществуваш, ако не си успешно продаваема стока. Засега се харчим добре, след време не се знае", обяснява Ангел.
Най-хубавото място на света за него обаче се нарича България. Иначе носталгията е страдание по нещо, за което човек мисли и бленува, защото му липсва. "На мен обаче не ми липсва нищо тук. Приятелите и роднините ми идват на гости. Жал ми е за всички мои сънародници, които се чувстват зле".

С Лили имат много приятели българи в Испания и често се събират. Ангел твърди, че са заобиколени само от качествени личности и този избор намалява случаите на стрес и неприятни емоции. Андонов ги хвали - много от сънародниците ни там са успели, защото работят добре и не са мързеливи. Е, естествено, има и промъкнали се елементи, които тровят атмосферата.

Семейството се наслаждава и на природата в Тенерифе - там няма сезони и винаги е топло. А това, че през цялата година времето е прекрасно, води много туристи, което пък осигурява и хляба на музикантите.

"Конкуренцията обаче си я бива. Специално на този остров трудно се пробива. Тук са на принципа "заварено положение" и трябва някой да си тръгне, или, не дай, Боже, да умре, за да освободи ниша. Действително е пълно с туристи, но нещата са по-различни от нашето Черноморие. Не ти продънват главата с музика от всяко заведение, не срещаш множество пияни като в наш курорт. И там пият, но няма свинщини. На Канарите алкохолът е най-евтин в целия Европейски съюз. Бутилка Grands от литър струва 10,45 евро при средна заплата 1200-1300 евро. И въпреки всичко местните не се наливат и не се напиват. Има хотели, които са доста по-евтини от тези в Слънчев бряг например. Апартаментче - спалня, хол и кухненски бокс, с оборудване, за 22-25 евро на денонощие. Някъде се плащат чадъри и шезлонги, но там задължително половината плаж, ако не и повече, е свободен да си сложиш собствен чадър. Понеже ДДС на Канарите е 7%, нормално е и стоките да са по-евтини. Бензинът е около евро, токът е доста евтин. За месец за тричленно семейство като нас, дето не изключва никога нищо, е около 30-40 евро. Най-евтините цигари са 0,75 цента пакета, а "Марлборо" е 2,20. Заплатите са много по-големи от тези в България", разказва музикантът.

Двамата с Лили са купили имот там, защото имали парите. Синът им има къде да учи, а те къде да работят. "Най-важното е, че ги няма основните дразнители - някои политици, цялата чалга, гадостите, която ни зомбираха в родината. Живее се спокойно. В съвременния свят хората са свободни да пътуват, живеят и работят където си пожелаят", отсича Ангел. Той е категоричен - пожелае ли, ще се завърне в България и нищо няма да го спре. В момента обаче бъдещите семейни планове не са свързани с родината, което не значи, че тримата не я обичат. Засега се наслаждават на прелестите из света. "Няма да ни стигне един живот, за да ги видим", не се колебае Ангел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай