Полетът закъснява, какви са правата ни? Богомил Николов пред Стандарт

Ако авиокомпанията не осигури храна и хотел, претендирайте с касовите бонове, казва шефът на "Активни потребители"

Полетът закъснява, какви са правата ни? Богомил Николов пред Стандарт | StandartNews.com

Богомил Николов: Най-голяма част от сигналите при нас са свързаните с  комуналните услуги - На фокус - БНР НовиниПо летищата на Европа цари транспортен хаос. Много е възможно полетът да закъснее или пък дори да бъде отменен. Огромните опашки и купчините струпан багаж стават все по-честа гледка по летищата в цяла Европа. Авиокомпаниите отменят десетки хиляди полети от май насам, оставайки пътниците блокирани, докато летищните компании се справят с протести и технически проблеми. Какви са правата ни, ако изпаднем в такава ситуация и какво трябва да направим, за да ги защитим? Специално за "Стандарт" коментира  Богомил Николов, изпълнителен директор на "Активни потребители".

* Търсим компенсация при забавяне на полета над 3 часа

* Правата ни на пасажери са да получим грижа и обезщетение

* Ако авиокомпанията не осигури храна и хотел, претендирайте с касовите бонове, казва Богомил Николов

Пътуване в чужбина - мисия (не)възможна?

- Господин Николов, какви са правата ни, ако полетът ни бъде отменен?

- Никога не съм си представял, че ще доживея момент, в който класическият капитализъм да не може да откликне на повишеното търсене. Криза, при която авиокомпании отменят полети заради това, че не могат да посрещнат повишеното търсене, е много необичайна и никой няма опит в такава ситуация. Но ефектът върху потребителите е напълно покрит от нашите права. Ние като пасажери, а и при пътуване с другите видове транспорт, имаме много повече права, отколкото като потребители в магазина.

Има две основни групи потребителски оръжия. Едното е задължението за оказване на грижа от страна на транспортната компания, в случая авиопревозвача, а второто е възможността за търсене на парично обезщетение в случай на забавяне над три часа, ако имаме валиден билет, но авиокопманията не успява да осигури навременно осъществяване на полета. Например ако има пренасочване от днес за утре или чакаме с часове, тя е длъжна да осигури грижи за пътника – храна, напитки и ако се налага - нощувка.

В случай, че авиокомпанията зареже хората на летището, те трябва да си взимат съответните разписки и касови бележки за храна и напитки, които консумират. Ако отидат и се настанят в хотел, пак трябва да си вземат документ, защото могат да претендират впоследствие пред авиокомпанията. Това, че тя не се е организирала навреме, не означава, че пътникът трябва да спи на земята. 

Вторият кръг от права са обезщетенията. Очевидно е, че този тип неуредици са основно по вина на авиокомпаниите. Дали са техни контрагенти, като например кухнята не е могла да произведе достатъчно порции или наземното обслужване не е могло да отвори куфарите навреме и заради това закъснява полетът, това пътниците не ги интересува. В случай на закъснение правата ни са регламентирани. Грамотните потребители се възползват от тях. Тези, които не знаят, съветваме да проверят през телефоните си какви са техните права в подобни случаи. 

- Как стои въпросът, ако се случи да „заседнем” на някое летище и полетът ни бъде отменен в последния момент - към кого трябва да се обърнем?

- Авиокомпаниите са в правото си да отменят полети, които са планирани за месец, два напред. Ако отменянето на полета е повече от 14 дни преди датата, те не ни дължат обезщетение.Трябва да ни върнат заплатената сума.

Някои авиокомпании отменят полети заради риска, че няма да могат да ги осъществят по разписание и това да доведе до бум на претенциите за обезщетение. Ако аз се намирам на летището и полетът закъснява, авиокомпанията няма добра организация и не предприема нищо, аз мога да действам сам - да си закупя храна и да си запазя касовия бон, да си намеря хотел наблизо, да си взема бележка.

Най-лошо е когато авиокомпанията не дава информация. Например ако чакаме на летището, да кажат, че ще има закъснение, но не казват кога ще се осъществи полетът. Такива оплаквания са по-редки и най-често с нискобюджетните авиокомпании. Задължението на авиокомпанията е да осигури грижа за пътника. Ако това не стане, хората могат да подават жалби в съответните национални регулатори и власти по места.

Ако например това се случи във Франция, подаваме жалба във френския. Колкото повече хора правят това, толкова по-голям е шансът съответната авиокомпания да бъде санкционирана. 

- Но ако трябва да останем на някое от европейските летища и авиокомпанията не ни съдейства, към българско посолство ли да се обърнем?

- Има и такъв вариант за алтернативно премаршрутиране, но това в практиката почти не се случва. Ако обаче се случи, човек след това би могъл да претендира за връщане на разходите, които е направил, за да се прибере у дома, но трябва да се откаже от пътуването, за да може да претендира за билета, защото при такова неизпълнение имаме и право да се откажем и да си поискаме парите.

Ако сами просто си тръгнем и на следващия ден полетът се провежда, тогава авиокомпанията ще ни таксува като неявили се и ще откаже да ни върне парите. Това също трябва да се има предвид. 

- Ако се запишем на екскурзия в чужбина, провеждана с наземен транспорт - автобус или влак, по същия ли начин стои възможността за обезщетение както при въздушния транспорт?

- Правата са почти аналогични при автобусните и жп превозите. При автобусите това са разстоянията над 200 км, а при жп-транспорта за съжаление България е предприела дерогация от регламентите, т.е. има отлагателен период, в който те не се прилагат у нас, но пък се прилагат в повечето западни страни. Ние като граждани на ЕС, ако пътуваме с влак в Германия например, можем да се възползваме, като логиката е същата както при авиотранспорта. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай