Пътуване в чужбина – мисия (не)възможна? 

Отменени полети, стачки и дълги опашки по летищата 

Пътуване в чужбина – мисия (не)възможна?  | StandartNews.com

*Европа е изправена пред транспортен хаос

*Отменени полети, стачки и дълги опашки по летищата 

Пътуването в чужбина си остава рисковано начинание. Ако отменянето на ограниченията, свързани с пандемията, ви насърчават да предприемете екскурзия в чужбина, то трябва да се въоръжите с доза търпение. Много е възможно полетът да закъснее или пък дори да бъде отменен. Огромните опашки и купчините струпан багаж стават все по-честа гледка по летищата в цяла Европа. Авиокомпаниите отменят десетки хиляди полети от май насам, оставайки пътниците блокирани, докато летищните компании се справят с протести и технически проблеми. 

С началото на летния сезон има сериозно увеличение на броя на пътниците в Европа. Според данни на НСИ само през май 2022 г. нашите сънародници, пътували в чужбина, са 729 421, от които 263 276 са били на почивка и екскурзия. Пътуващите със самолет обаче трябва да са подготвени, че може да се наложи да чакат по-дълго от обичайното. Причината не са засилени проверки, а... липсата на служители. Въпреки негативната тенденция за поскъпване на билетите, кризите, възможни протестни действия и отлагането на полетите, това не бива да ни отказва от желанието да споделим пътуване с любим човек, защото, както гласи една максима – човек е човек, когато е на път. 

Недостиг на персонал и протести

Последните почивни дни – 2-3 юли, имаше стотици отменени полети и повече от 12 000 закъснения в цяла Европа. Според разпространените данни в световните агенции Европа е имала повече от два пъти повече отменени полети от американски превозвачи в периода април-юни. Данните на RadarBox.com показват още, че американският въздушен трафик се е възстановил по-бързо от този в Европа.

През миналата година вътрешните пътувания достигнаха повече от 70% от нивата преди пандемията. Летищата в Европа се опитват да се справят с липсата на квалифициран персонал. В пика на пандемията от коронавирус аеропортите и авиокомпаниите съкратиха близо 190 000 работници. Според проучване, публикувано през януари 2021 г. от Европейската федерация на транспортните работници, едва 58,5% от наземния персонал е бил на работа. Най-малко 23 на сто са били съкратени. 

През 2022 г. полетите се възобновяват активно, но персоналът не достига. Набирането на нови работници е възпрепятствано от продължителните проверки за сигурност и непривлекателните условия на труд. В същото време стотици работници започнаха поредица от стачни действия заради условията на труд и намаляване на заплатите. Към момента редица от големите авиокомпании в Европа, сред които Ryanair и Lufthansa, са изправени пред такива проблеми. 

Въздушният екипаж на Ryanair обяви 12 дни стачка през юли. Работници от едно от най-големите летища в Европа - в Париж, протестираха миналата седмица, а италинаските синдикати на пилоти заплашиха и с по-сериозни действия. „Това ще бъде само първата от поредица протести, които ще направят лятото горещо“, предупреди говорител на синдиката UIL Trasporti, съобщава Еuronews.Повече от 20 000 служители са били уволнени на летище "Шарл де Гол" по време на пандемията, а заедно с другото основно парижко летище - "Орли", спешно се нуждаят от 4000 души.

Към проблемите в Европа освен недостигът на достатъчно подготвени служители, се добавя и искането за по-високо заплащане и по-добри условия на работа. Норвежките авиолинии, например, се съгласиха на 3,7% увеличение на пилотските заплати, но не навсякъде има компромис. Задават се стачки следващия месец на най-натовареното летище "Хийтроу". Заради липсата на хора лондонският аеропорт поиска от авиокомпаниите да отменят 10% от полетите, вместо пътниците да чакат на дълги опашки за багаж.

Полетът закъснява, какви са правата ни? Богомил Николов пред Стандарт

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай