Почина създателят на Nintendo

Почина създателят на Nintendo | StandartNews.com

Токио. Хироши Ямаучи, японският бизнесмен кредитиран с превръщането Nintendo във водеща световна компания за видеоигри, е починал на възраст 85 години, предаде Би Би Си.

Ямаучи управлява фирмата 53 години и бе вторият по големина акционер в момента на смъртта си.

Говорител на компанията заяви, че фирмата е в траур заради "загубата на бившия президент на Nintendo г-н Хироши Ямаучи, който, за съжаление, почина тази сутрин".

Ямаучи е починал от пневмония в болница в централната Япония, съобщиха от компанията.

Той ръководеше компанията от 1949 до 2002 година. През това време, той превърна една малка компания за коленционерски карти в една от най-разпознаваемите и успешни компании за видео игри днес.

Роб Кросли, редактор на списание Computer and Video Games, заяви пред Би Би Си: " Вие не можете да надцените влиянието, което този човек имаше на гейм индустрията. Той бе начело на Nintendo, когато те се преместиха в аркадния бизнес, с хитове като Donkey Kong. Този човек бе президент на Nintendo по времето на NES, SNES на, на N64 и Gamecube - първите две преобразуваха електронните развлечения."

Ямаучи поема Nintendo след като дядо му претърпява инсулт. След няколко години Ямаучи обръща насоката на компанията към електронните развлечения.

Той използва работата на легендарния гейм дизайнер Шигеру Миямото, който стои зад Donkey Kong, като начин за проникване в пазара на аркадни игри в САЩ.

По-късно работата на Миямото е ключова за успеха на системите на Nintendo за домашно забавление - заглавия като Super Mario, Legend of Zelda и StarFox стават търговски хит и са познати по целия свят.

След оттеглянето му от компанията през 2005, Nintendo произведе изключително успешната Wii конзола, но затъва в проблеми през последните 12 месеца, поради разочароващите продажби на най-новия си продукт - Wii U.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай