Пирати нападат Том Ханкс

Случай със сомалийци е в основата на лентата "Капитан Филипс"

Пирати нападат Том Ханкс | StandartNews.com

Режисьорът Пол Грийнграс предлага във филма си "Капитан Филипс" едно завладяващо разследване по действителен случай. Става дума за отвлечения от сомалийски пирати през 2009-та американски товарен кораб "Мерск Алабама". В специфичния си стил човекът, направил ленти като "Превъзходството на Борн", "Полет 93" и "Ултиматумът на Борн", поднася едновременно напрегнат трилър и сложна картина на безбройните последствия от глобализацията. Когато пиратите нападат невъоръжения кораб, между командващия офицер на "Алабама" капитан Ричард Филипс (Том Ханкс) и лидера на сомалийските пирати Мусе (Баркад Абди) започва непримирим сблъсък. В последвалото безизходно положение на 250 км от сомалийския бряг и двамата ще се окажат в ръцете на сили, извън техния контрол.

"Гледали сме не малко добри филми през последното десетилетие, които разглеждат въпроса за националната сигурност и тероризма. Но аз исках да направя творба, която да обърне поглед към един по-разпространен конфликт в нашия свят - между имащите и нямащите. Противопоставянето между Филипс, който е част от потока на световната икономика, и пиратите, които не са, ми изглежда свеж и новаторски", споделя режисьорът.

Като бивш документалист Грийнграс отдавна е привлечен от теми, които дълбаят под повърхността на съвременните събития.

"Когато Пол се включи в проекта, стана ясно, че желае да опише събитията около отвличането на "Алабама" по един много по-нюансиран начин от това, което беше изнесено в медиите", казва Майкъл де Лука, който със Скот Рудин и Дана Брунети е продуцент на филма.

Грийнграс иска филмът да даде по-подробен образ на света, от които идват пиратите и икономическите фактори, които ги създават.

В "Капитан Филипс" публиката няма да намери обичайните филмови герои, а обикновени хора във всичките им разнородни социални, културни и личностни аспекти. Още от самото начало създателите на лентата си представят Том Ханкс в ролята на ветерана моряк Ричард Филипс. "Той прекара часове наред в спасителната лодка. Всички бяхме развълнувани от това колко се посвети на ролята. Става дума не само за таланта му, но и за желанието му да изследва всяка частичка от човечността на този мъж. Запозна се лично с капитана, като го посети в дома му във Върмонт, където живее със съпругата си. Прецизността, с която Том работи и изпипва всички детайли, е великолепна. Изключително се впечатлих и от физическата му издръжливост. Винаги беше първият, който ще се обърне и ще каже: Аз съм готов. Да го направим отново," разказва Грийнграс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай