Неделя,

Пирати нападат Том Ханкс

От: Failed to load user -
1229
Пирати нападат Том Ханкс
A
A
A

Режисьорът Пол Грийнграс предлага във филма си "Капитан Филипс" едно завладяващо разследване по действителен случай. Става дума за отвлечения от сомалийски пирати през 2009-та американски товарен кораб "Мерск Алабама". В специфичния си стил човекът, направил ленти като "Превъзходството на Борн", "Полет 93" и "Ултиматумът на Борн", поднася едновременно напрегнат трилър и сложна картина на безбройните последствия от глобализацията. Когато пиратите нападат невъоръжения кораб, между командващия офицер на "Алабама" капитан Ричард Филипс (Том Ханкс) и лидера на сомалийските пирати Мусе (Баркад Абди) започва непримирим сблъсък. В последвалото безизходно положение на 250 км от сомалийския бряг и двамата ще се окажат в ръцете на сили, извън техния контрол.

"Гледали сме не малко добри филми през последното десетилетие, които разглеждат въпроса за националната сигурност и тероризма. Но аз исках да направя творба, която да обърне поглед към един по-разпространен конфликт в нашия свят - между имащите и нямащите. Противопоставянето между Филипс, който е част от потока на световната икономика, и пиратите, които не са, ми изглежда свеж и новаторски", споделя режисьорът.

Като бивш документалист Грийнграс отдавна е привлечен от теми, които дълбаят под повърхността на съвременните събития.

"Когато Пол се включи в проекта, стана ясно, че желае да опише събитията около отвличането на "Алабама" по един много по-нюансиран начин от това, което беше изнесено в медиите", казва Майкъл де Лука, който със Скот Рудин и Дана Брунети е продуцент на филма.

Грийнграс иска филмът да даде по-подробен образ на света, от които идват пиратите и икономическите фактори, които ги създават.

В "Капитан Филипс" публиката няма да намери обичайните филмови герои, а обикновени хора във всичките им разнородни социални, културни и личностни аспекти. Още от самото начало създателите на лентата си представят Том Ханкс в ролята на ветерана моряк Ричард Филипс. "Той прекара часове наред в спасителната лодка. Всички бяхме развълнувани от това колко се посвети на ролята. Става дума не само за таланта му, но и за желанието му да изследва всяка частичка от човечността на този мъж. Запозна се лично с капитана, като го посети в дома му във Върмонт, където живее със съпругата си. Прецизността, с която Том работи и изпипва всички детайли, е великолепна. Изключително се впечатлих и от физическата му издръжливост. Винаги беше първият, който ще се обърне и ще каже: Аз съм готов. Да го направим отново," разказва Грийнграс.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички