Опашки за книги в НДК

Отстъпки до 70 на сто на пролетния базар, който продължава до 2 юни

Опашки за книги в НДК | StandartNews.com

София. Напук на всички твърдения за нечетенето на българина се оказа, че пролетният базар на книгата предизвиква сериозен интерес сред хората. Мнозина се стекоха още в първия ден на панаира, който се е разпрострял на третия етаж на НДК. Разбира се, най-дългите опашки бяха пред кошниците с намалени издания, но не липсваха и пред другите щандове, наредени на над 600 кв. метра. Осемдесетте участници, повечето от големите и средните издателства в България, са редуцирали сериозно цените на книгите си - отстъпките вървят между 20 и 70 на сто.

"Митове и легенди", новата поредица на издателство "Стандарт", наредена на щанд номер 41, също беше сред хитовите заглавия, които предизвикаха интереса на читателите. Сред заинтригуваните се оказа и писателят Калин Терзийски. И докато хората се тълпяха сред книгите, откриването на базара мина скромно и при слабо политическо присъствие. "Колкото и добре да планираме датите на панаира, винаги има риск да уцелим дни на политически турболенции. Не беше лесно да убедим министрите, които обикновено го откриват, да дойдат днес (бел. ред. вчера). Но мисля, че панаирът може да живее и да се развива без политиците", пожела Веселин Тодоров, председател на Асоциация "Българска книга".

Столичният кмет Йорданка Фандъкова, която не пропуска книжните базари, този път бе представена от заместника си д-р Тодор Чобанов. "На 24 май чухме призива, че трябва малките да израснат, виждайки възрастния с книга в ръка, че трябва да я направим интересна и достъпна за младия човек. Програмата е наистина впечатляваща. Приветствам българските писатели, които са важни за публиката", коментира той.

От министерството на културата дойде Игор Чипев, началник-отдел "Литературно наследство", който прочете поздравително писмо от довчерашния си шеф Владо Пенев. "Поздравявам ви със старта на духовна магия, която ще ни съпровижда със сигурност и след тази седмица, и която дължим на таланта и професионализма на българските автори, преводачи, художници и издатели."

Министерството на образованието пък бе представено от заместничката Мариана Банчева. "Тук всички, които обичат книгата, могат да се срещнат с нейните различни превъплъщения. Отговорност на възрастните е да внушат обич към четенето у децата. Това не може да стане само чрез думите, а с действие. Вярвам, че съвременните технологии, колкото и да са привлекателни за децата, не са единственият източник на удовлетворение за тях и не заместват пълноценното общуване със значимия автор. Книгите са носители на различна гледа точка, която ни позволява да виждаме света по различен начин, който отваря нови хоризонти", каза въодушевено Банчева.

На панаира няма международно участие, но за сметка на това пък гостите ще могат да се срещнат с най-популярните съвременни български поети. Те ще представят новите си книги на щандовете на своите издатели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай