Мандела остави над $4 млн. завещание

Мандела остави над $4 млн. завещание | StandartNews.com

Йоханесбург. Бившият президент на Южна Африка Нелсън Мандела остави наследство, оценявано на повече от 46 млн. ранда ($ 4.13 м, £2.53 м.), според изпълнителите на неговото завещание, предаде Би Би Си.

Сред имотите на бореца срещу апартейда са луксозна къща в Йоханесбург и скромна къща в родната му селска провинция Източен Кейп. Освен това, в завещанието му са вписани и възнагражденията от продажбите на книги, включително на автобиографията му "Long Walk to Freedom" ("Дългият път към свободата").

Мандела е завещал на всеки от близките си служители по 4 430 долара, а на всяко от четирите учебни заведения, които е посещавал – по 8 860 долара за стипендии.

Семейството на световноизвестния лидер ще получи 160 000 долара плюс част от приходите от книгите. Изпълнителят на завещанието Дикганг Мосенеке описа атмосферата по време на четенето на документа, съставен от цели 40 страници, като "заредена с емоции" и заяви, че няма постъпили оспорвания. Претенции към него могат да бъдат подадени в 90-дневен срок, уточнява Би Би Си.

Част от приходите от продажбите на книги ще бъдат предоставени на управляващата партия Африкански национален конгрес (ANC), за да се използват за разпространяване на информация за принципите и политиките на партията и най-вече на принципа на помирение.

Нелсън Мандела почина на 5-и декември на 95-годишна възраст.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай