Лидерите засенчиха "Ролан Гарос"

Турнирът на "Стандарт" събра рекордните 40 двойки пред погледа на културния министър

Лидерите засенчиха "Ролан Гарос" | StandartNews.com

София. Десетото издание на тенис турнира "Лидерите" на "Стандарт" за купите на BNP Paribas и БФТ започна с няколко сериозни рекорда. За първи път в историята на надпреварата между известни личности участие взеха 30 мъжки и 10 дамски двойки. На отлично подготвените кортове на СК "ДЕМА" дойдоха не един, а цели шест банкери от BNP Paribas. Присъствието и на архитектите също бе подобаващо. На този фон огромният интерес към срещите напълно закономерно засенчи съботните мачове от "Ролан Гарос". Е, двубоят на Григор Димитров срещу Новак Джокович бе след последната среща за деня на турнира "Лидерите", което даде възможност участниците да покажат най-доброто от себе си на кортовете.

По традиция още час преди старта на "Лидерите" от всички страни на столицата започнаха да пристигат кой от кой по-прочути тенисисти. Най-нетърпелив бе бившият председател на НС проф. Огнян Герджиков, който е дългогодишен участник в турнира в тандем с многократния републикански шампион по тенис на маса Стефан Китов. Зам.-главният прокурор и шеф на НСлС Бойко Найденов също бе сред първите стъпили в комплекса. Той игра в двойка с култовия актьор Калин Сърменов. Дебют в турнира направи и изпълнителният директор на ПФК ЦСКА Георги Илиев-Майкъла.

"Не съм хващал ракета от 8 месеца, но няма да се дам лесно", заяви бившият железен защитник на "червените", който тази година бе партньор на спортния журналист от БНТ Сашо Йовков. Трите двойки на партньорите ни и спонсори на турнира от BNP Paribas не преминаха групите, но оставиха много приятно впечатление с феърплея и спортния хъс, който показаха.

Доказателство, че тенисът е висше изкуство, бе и присъствието на министъра на културата д-р Петър Стоянович. Шефката на столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева също бе сред официалните гости на "Лидерите".

По традиция малко след 10 ч. всички се събраха на централния корт за откриването и снимката за историята. "За мен е изключителна чест да открия юбилейния 10-и турнир "Лидерите" на "Стандарт", заяви главният редактор Славка Бозукова. Тя благодари за отличната организация на екипа на спортен комплекс ДЕМА и на спонсорите от Българска федерация тенис и BNP Paribas.

"Тъй като в последно време много се котират количествените измерения и техните анализи, искам да ви кажа, че тази година турнирът бележи ръст с 13 процента в сравнение с 2012 г. Но всъщност най-важното е, че повечето от вас вече 10 години играят на нашия турнир и се радвам, че се чувствате като част от големия клуб на "Стандарт"", сподели Славка Бозукова. И продължи, че присъствието на толкова именити личности в турнира означава и че те са припознали "Стандарт" като своя вестник.

"Тенисът е една страхотна игра, която в този момент на политическа турболенция е една глътка въздух, от която всички имахме нужда, допълни още Славка Бозукова, "Не се съмнявам, че между геймовете ще бъдат обменени и много идеи, което прави турнира още по-ценен. Не случайно сме избрали датата първи юни за старта. Първо, това е Денят на детето и всички ние поздравяваме най-милите хора, които имаме - нашите деца. За вестник "Стандарт" първи юни е и началото на новата кампания "Чудесата на България", която вие много добре познавате. Тази година ще бъде за класиране на културно-исторически забележителности, открити през новото хилядолетие." Тя даде няколко примера, които отреждат на България челно място сред страните с най-значими артефакти. Славка Бозукова благодари на министъра на културата за вниманието, като отбеляза, че сред приоритетите на "Стандарт" са културата и спортът.

Новият генерален директор на Българското национално радио и редовен участник в турнира Радослав Янкулов пропусна началото, но за сметка на това остана дълго, за да погледа майсторската игра на кортовете. Честта да открият турнира с мач на първи корт получиха Калин Сърменов/Бойко Найденов. На старта те победиха в красив мач двойката, водена от Сирил Льо Мерер, генерален секретар на BNP Paribas клон София. Своебразен финал на групата се оказа мачът Сърменов/Найденов срещу Иво Танев/Любомир Греков. Почти час игра трябваше на управителя на "Рейнбоу Плаза" и неговия партньор, за да спрат устрема към четвъртфинала на известния тандем. С много драматизъм до полуфиналите днес достигна двойката проф. Генчо Начев и Петър Михнев.

Световноизвестният кардиохирург и шеф на болница "Св. Екатерина" и собственикът на "ТК Мир и дружба" дадоха всичко от себе си, за да продължат след тайбрек. Доста овации получи и мачът между депутата от БСП Мартин Захариев и партньора му Христо Христов (шеф на Дарик Уеб и Нет Инфо) срещу кмета от ГЕРБ на Банкя Рангел Марков и Иван Йовчев. И тук мачът се реши с тайбрек, в който успехът убедително бе за Захариев/Христов.

Всички участници отчетоха отличните качества на топките Head pro, които са любимите на Мария Шарапова, Новак Джокович и Анди Мъри. В неделя сутрин предстоят полуфиналите, а финалът ще е около 12.30 ч. Турнирът ще бъде закрит със стилен коктейл, осигурен от BNP Paribas.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай