Красотата на годината бе в благородните постъпки

Красотата на годината бе в благородните постъпки   | StandartNews.com

Това, че официално сме признати за най-нещастна нация в света, не значи, че добрите дела винаги ни подминават. 2013-а бе година, в която няколко красиви истории трогнаха цяла България и ни върнаха вярата в човещината. В определени случаи алчността, егоизмът и самодоволството отказват да проработят като единствените двигатели, а на тяхно място комфортно се настаняват съвестта и мисълта за другия. На няколко пъти през годината станахме свидетели на ситуации, в които човек връща повече от 10 000 случайно намерени лева. Лекари пък спасяваха животи в екстремни моменти. Появи се и благородната и забавна традиция за висящото кафе, възприета от Неапол. Светът, по заглавието на филма на Стефан Командарев, е голям и спасение дебне отвсякъде.

Студентка върна 12 000 евро

Студентката Маруся Русева смая с невероятното си благородство - в горещините на август тя намери 12 000 евро в плик и ги върна на собственика им. Момичето открило малък пакет на стълбите пред къщата в Созопол, където била на квартира, за да работи през лятото. Когато преброява парите вътре, изпада в шок - сумата спокойно може да запълни неотложните й разходи, да й осигури няколко хубави екскурзии и куп други удоволствия. Студентката провежда страхотен вътрешен дебат със себе си - съвестта и радостта от неочаквания подарък се спречкват до пълен предел. Тя излиза навън, все още чудейки се дали да отиде в полицията или банката (освен парите в пакета е и банковото извлечение). Тогава вижда разтревожен до инфаркт мъж, който рови в колата си, а погледът му панически обикаля във всички посоки. Тя се приближава до него и му иска лична карта. Той пита "защо?", Маруся отговоря - "За да ви върна парите, които търсите". Рязката амплитуда от ужас до възторг едва не докарва мъжа до бърза помощ. Оказва, че той е българин от Карлово, който от 20 години живее в Ирландия. Дошъл в Созопол да купи имот за семейството си. Русева после чистосърдечно признава, че ако са били 500 или 1000 лв., е щяла да ги вземе като подарък. "Не можех обаче да поема тежестта да разполагам с толкова много чужди пари", казва тя. И за компенсация на сумата получи страхотно одобрение и комплименти, които се изсипаха с пълна сила във фейсбук.

Божинов предотврати задушаване

В началото на октомври Валери Божинов за пръв път влезе в новинарския поток с нещо различно от светски хроники и свадите с вече бившата си съпруга Николета Лозанова.

По време на пазаруване в супермаркет на Симеоновско шосе Валери, придружаван от плеймейтката и дъщеря им Никол, чул писък на малко момиченце и с ужас видял, че баща й лежи неподвижен на земята. "Крясъкът бе чудовищен. Всички разбрахме, че нещо неприятно се случва точно до нас. Изтичах и докато стигна до мястото на инцидента, видях как Валери вече оказва първа помощ на падналия в краката му човек. Потърпевшият се задушаваше, тялото му изстиваше, а погледът му блуждаеше във всички посоки, като видимо почти бе загубил съзнание. Божинов се намеси светкавично, като понечи да извади езика на мъжа от гърлото му. Той обаче го хапеше с всичка сила, като едва не откъсна пръстите му. Валери подложи анцуга на националния отбор, с който беше облечен, под главата на вече почти издъхващия човек и заедно с жена от персонала на магазина продължаваше с опитите да помогне. Накрая Божинов успя да извади езика му", разказа тогава за инцидента неволният свидетел Крум Савов. "Понякога май и аз мога да направя нещо добро", останал доволен от себе си футболистът.

Лекар спаси зрител в "Нека говорят"

Един от най-добрите хирурзи в страната д-р Георги Николов (човекът, който спаси момиче в Плевен със забит нож в главата) се прояви като спасител в съвсем критична и извънболнична ситуация. Зрител в "Нека говорят" получи припадък насред предаването - точно докато Николов разказваше за сложната манипулация, с която е предотвратил опасността за живота на момичето. Когато вижда припадналия мъж, докторът веднага скача, за да му окаже първа помощ. Росен Петров също тръгва след него с думите: "Тука стана нещо!". Случката бе прекъсната от рекламен блок, а после водещият обясни, че припадналият е един от редовните зрители в студиото, който идвал със свой брат близнак. И случил на късмет, че именно гостът в студиото е човек, подготвен да реагира на критични ситуации.

Висящото кафе дойде на мода

В края на март се появи нова и благородна мода - десетки заведения в цялата страна започнаха да сервират т.нар. висящо кафе. Тоест клиентите плащат втора кофеинова напитка за деня, от която някой в нужда може да се възползва. Инициативата бързо събра близо 20 000 български почитатели във Фейсбук и се превърна и в европейска мода. Появиха се и идеи за "висящ" хляб, кисело мляко или дори цял обяд. Вдъхновител на идеята бе италианският поет и сценарист Тонино Гуера; тя бе изпробвана и вкарана в употреба за пръв път в Неапол.

Първата "споделена напитка" в България бе продадена във варненско кафене. Последва и вълна от над 200 заведения в страната, които се включиха в начинанието. Част от кампанията станаха и магазини за бебешки стоки, аптеки, хранителни вериги, салони за красота и дори операта в Пловдив.

Старец трогна цяла България

79-годишният Стоян продаваше гевреци всеки ден пред централата на Националния осигурителен институт, за да събере пари за операция от перде на незрящата си съпруга Надежда. За вътрешната му драма не подозираше никой - до момента, в който Нова телевизия разказа за трагедията. Историята му трогна хиляди българи и те предложиха помощта си. В същото време столична клиника оперира безплатно пердето на Надежда, която не беше проглеждала от 3 години. А след случката тя видя внучето си за пръв път. Освен спасителната операция семейството се справи и с друг проблем - получиха средства, с които да платят неплатения с месеци ток.

Ученици спасиха дядо от телефонна измама

Двама ученици спасиха 81-годишен мъж от обичайната измама, на която пенсионерите стават жертва. На мъжът се обадили непознати и поискали да плати в брой гаранцията на дъщеря си, която уж убила дете с колата си. Момчетата съвсем случайно станали свидетели на предаването на сумата от 5700 лв. в село Бостина. Христо и Томас разговаряли на една от пейките, когато до тях спира непозната кола и шофьорът ги попитал къде се намира детската градина. Двете момчета с готовност се съгласили да го закарат до нея.

"Когато се качихме в колата, първото, в което се усъмнихме, е, че телефонът му звънеше през две минути. След това слязохме на спирката, а в същото време бай Тасо дойде и му даде плика, на който пишеше "Важни документи".

"Нямаше как да са важни документи, защото не бяха във формат А4. Бяха в по-малък, колкото пощенски плик", пояснява Христо.

Решени да разплетат историята докрай, момчетата споделят подозренията си с шофьора. По-късно се оказва, че той също се е превърнал в куриер на измамната схема, без дори да подозира. "Той отвори плика и вътре се оказа, че няма документи, а пари. Тогава викнахме кмета, а полицията реагира много бързо", допълва Христо. Дни по-късно бай Тасо още не може да намери думи да благодари на момчетата. Казва, че спасили всичките му спестявания. "Тези момчета са герои. Аз ги обичам от сърце и обявих, че ги приемам като мои синове вече", заяви мъжът.

Роми върнаха крупна сума

Двама роми от Девин - Сергей и Рачо - намериха 10 000 евро и ги върнаха на собственичката им. Напук на изградените стереотипи за малцинствата, те заявиха, че "човек не трябва да се радва на намерени на улицата пари, защото те може да са причина за нечии сълзи." Сумата принадлежала на жена, която изтървала чантата си, докато се качвала в колата. А след като видели чантата, двамата настигнали с колелетата си черния мерцедес, за да го върнат (надпревара като за филм на Кустурица). Разплаканата от радост жена им дала по 150 евро за благодарност. Те отказали дори и тях, но после склонили на по 50 евро, за да се почерпят.

"Не е хубаво да се наслаждаваш на чужди пари, Бог не би одобрил", заявиха Сергей и Рачо, а силната им религиозност идва от това, че посещават евангелската църква в града, която ги е научила на редица добродетели. "Нашите събратя роми ни нарекоха шматки и боклуци, когато разбраха какво сме направили", разказаха още пред Карбовски Сергей и Рачо. Особен скандал се разразил и в дома на Сергей, където жена му го нахокала здраво и го обявила за напълно луд.

Вода за полицаите

Юнските протести проявиха силна отговорност и съпричастност към служителите на реда. Полицаите трябваше да издържат продължителни смени с униформи на жестокото слънце, а извънредната работа се превърна в норма. Протестът тогава обаче успя да погледне отвъд политическия сблъсък. И след първата седмица пред всеки полицай бе поставена бутилка минерална вода. Жест, който бе посрещнат с усмивка от служителите на реда, въпреки че принципно погледнато, ставаше дума за две различни страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай