Комбина за морето

Със "споделена кола" излиза двойно по-евтино от автобуса

Комбина за морето | StandartNews.com

Отивате на море, но бюджетът ви е ограничен и всеки спестен лев ще дойде много добре. Разходите за храна са разчетени, квартирата е на цени от миналата година. Откъде би могло да се резне още? Ако имате навика да питате за всичко чичко Гугъл, веднага ще разберете - от car sharing, или буквално "споделяне на кола".

Сред младежите това пътуване е много популярно от години, особено през отпуските и ваканциите. Но все повече хора и на по-солидна възраст влизат в сайтовете за такива пътувания и споделят колите си с непознати пътници. Един от най-добре разработените и най-често посещавани е сайтът 3na100.com, където може да се получи двупосочна информация - и за предлагащите, и за търсещите превоз. В интернет трябва да пуснете своята обява достатъчно дълго време, преди да тръгнете на път, за да имате възможност да изберете най-добрия вариант и най-подходящия спътник.

По този начин избрахме и нашата шестица от тотото - студента в Германия Вальо, пътуването с когото бе далеч по-приятно от много досегашни с роднини и приятели. Вероятно повлиян от немската прецизност, той държеше да уточним предварително броя на почивките и дори местата им. Беше проучил пътя за ремонти и отбивки, но и непрекъснато следеше GPS-а за неочаквани изненади. Като бонус ни докара до хотела, въпреки че беше извън Варна. А сумата, която му платихме, бе наполовина по-ниска от тази за автобуса. Но парите, както и всички останали подробности се уточняват индивидуално и зависят само и единствено от двете страни - пътник и шофьор.

Все пак не е зле да се вземат и някои предпазни мерки, защото по пътя - хора всякакви. Така например е добре мястото, откъдето ще ви вземат, да е удобно и за двете страни. За предпочитане е да не е пред дома ви. Не споделяйте с новия си познат сам ли живеете, какви са финансовите ви възможности и пр. Най-добрият вариант е, ако имате време и възможност, да се срещнете предварително, и то на познато и оживено обществено място. Излишно е да казваме, че е добре пътуването да е през светлата част на деня. Информирайте се, доколкото имате възможност, колко опитен е вашият шофьор, изправна ли е колата му и какви варианти има в случай на авария.

От сайта съветват и да запишете информацията от шофьорската книжка и регистрационния талони на автомобила на водача, както и да вземете копие от застраховката и данни от застрахователната полица на автомобила. Ако сте водач, запишете личната информация на своите пътници, дори може да ги снимате, както и автомобили. Дайте тази информация на ваши приятели или семейството, препоръчват още от сайта. И уверяват, че данните, които въвеждате при подаване на заявка, не се предоставят на никого и не се ползват за никакви други нужди.

Ползват услугата в града и чужбина

Сar sharing все повече се ползва и в града, особено при отиване и връщане от работа за хора, които живеят в съседните села или по-далечни квартали. На сайта 3na100.com има отделен раздел за вътреградски пътувания, който също е много подробен. А най-любопитен е форумът, който всъщност е допълнително място за информация от рода на "търся превоз от Обзор до Варна, но ще нося и три щайги домати, общо 33 кг". В него обаче най-чести и най-подробни са предложения за споделяне на превоз до чужбина. И то не само до близки страни, но дори до Испания. Оправдано е, тъй като при подобни дълги и уморителни пътувания никак не маловажно с кого и как ще пътуваш. На подобни изпитания понякога не издържат и дългогодишни връзки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай