Калин Вельов: Безнаказаността уби Милен Цветков

Дрогиран шофьор погуби и вуйчо ми, защото с рушвети бе успял да избяга от наказанието, казва музикантът

Калин Вельов: Безнаказаността уби Милен Цветков | StandartNews.com

Хора с пари нарушават правилата защото знаят, че ще се измъкнат, казва Калин Вельов

- Трябва ли да се промени законът, за да не се измъкват леко убийците на пътя?

- Смятам, че трябва да бъдем безкомпромисни веднъж със силата на закона, но още повече с изпълнението на закона. Защото от много години насам това, което се случва с катастрофи на пътя е, че има много вратички в системата. И благодарение на тези вратички съдии и адвокати успяват да измъкват виновните с ниски, или дори с условни присъди.

Катастрофите не могат да бъдат спрени изцяло, защото винаги ще има идиоти, които ще се надрусат, напият, ще полудеят и ще направят поразии - има ги по цял свят. Но силният закон, който не дава възможност да шикалкавиш, със сигурност ще накара много хора да се замислят преди да правят тъпотии.

Моят вуйчо беше убит на пътя преди 10 г. от надрусан ром, който беше с официално отнета книжка, но неофициално върната. Предишната година беше убил при катастрофа с бус други двама човека на пътя, а някои от пътуващите останаха инвалиди. Но продължаваше да кара - първо без книжка и с рушвети, когато го спират, после по някакъв начин успя да си вземе книжката, оправи си нещата с плащане на роднини и на следващата година отново уби! Системата позволява на такива хора да се измъкват от адекватно наказание за фаталните инциденти, които са причинили. Те знаят, че са безнаказани и продължават да го правят. Ние направихме с Мартин Карбовски предаване по темата – никакъв ефект!

Това, което се случи с Милен Цветков, не е от днес, то продължава поне от 30 г. Но в момента обществото е много настръхнало, всички сме затворени по къщите, много сме чувствителни и сме пред избухване. Мисля, че е крайно време държавата да си влезе в силната роля и да направи така, че виновните да нямат мегдан за шикалкавене и да се измъкват лесничко, защото имат много пари. Факт е, че тези хора раздават пари, за да спасят близкия си човек. И той знае – ето, след една година съм готов, мога пак да се издъня и пак ще ме покрият.

- Трябва ли да има отделен закон за надрусаните шофьори, защото сега те се третират като пияните? Но ефектът на алкохола и на амфетите е различен – дрогата прави човека агресивен.

Пияните губят контрол върху колата, тя криволичи наляво, надясно. Дрогираните освирепяват, озверяват, те не си спомнят нищо на другия ден. Факт е, че през последните 10 г. се увеличиха много случаите на дрогирани шофьори и може би има логика тези нарушения да бъдат изведени в отделен закон. Но за да стане това, всеки полицай, който пристига на местопрестъпление или проверяващ трябва да има точна апаратура за отчитане на пробите. Младите са силни консуматори на дрога и я нямат за нищо, така че трябва да се вземат найспешни мерки. Защото обществото вече не търпи.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай