Как Дядо Добри влезе във Фейсбук от отвъдното

Сайт превърна светеца от Байлово в начин за събиране на лайкове

Как Дядо Добри влезе  във Фейсбук от отвъдното | StandartNews.com

Дядо Добри споделя във Фейсбук. От отвъдното. Съвети за здраве и дълголетие, картички от типа "Лайкни и предай нататък", както и последните новини.

А, и реклами.

Безсребърникът, който приживе бе еталон за морал и цял живот просеше, за да даде припечеленото на църквата, след смъртта си по ирония на съдбата бе превърнат от определени сайтове в оръжие, чрез което да трупат трафик към себе си.

Ако човек отвори социалните мрежи, ще види няколко страници на Дядо Добри, който надали знаеше какво е Фейсбук. Някои от тях търсят спомоществователство за негови паметници, споделят книги и публикации за него.

Една от тях обаче директно отвежда към информационен сайт, който споделя публикациите си от името на стареца от Байлово и обира лайковете, дадени за него. Като по всяка вероятност му приписва думи, които той нито е казвал, нито е помислял да каже.

Ето какво ни казва например "Дядо Добри": "Тръгни по пътя, който си избрал, останалото остави на Бог!" Нещо като нищо, но споделено от 55 души, поне засега. Над друга негова снимка пък пише: "Харесай и сподели, утре ще имаш голям късмет!" И доверчивите вярващи хора, които искрено искат да имат някакъв морален стожер, пък и късмет с едно споделяне във Фейсбук, споделят на поразия.

Някой доста нахално се опитва да спекулира с факта, че за хиляди хора старецът бе /и още е/ своеобразен кумир, който съхраняваше дори и в най-тежки моменти усещането за морал и съхранени ценности, за нещо, което е по-високо от нас и възприятието ни на света. Една така наречена "стара българска благословия" на тази страница е споделена от близо 3000 души. А, освен това

"Дядо Добри" харесва и Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите от Русе, Националната асоциация на малкия и среден бизнес, честити рождения ден на Стоянка Мутафова, а на всички нас - Трифон Зарезан.

С две думи - пуска всеядно всякакви послания и реклами с идеята, че в необятното море на интернет пребивават много немислещи хора, които ще реагират първосигнално и ще кликнат върху страницата, за да получат благословия и късмет, все едно ще изтъркат талонче. И превръща в бизнес един човек, който приживе не е имал нищо общо с бизнеса.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай