Изненади с пащърнак и гулии

Позабравените зеленчуци са пълни с витамини

Изненади с пащърнак и гулии | StandartNews.com

Нели Аспарухова

Пащърнак, земна ябълка, алабаш - това са все дарове на есента, пълни с витамини и минерални соли, но бедни на калории. Все някак си ги подминаваме, просто защото не ги познаваме добре и не знаем как да ги приготвим. Пащърнакът е най-добър за хапване през есента и зимата. Има вид на светложълт до бял морков. Студеното време подобрява качествата му (нишестето, което съдържа, се превръща в захар). Вкусът му е сладък, използва се най-вече в супи, в гювеч, като гарнитура за месо. Може да се пече, вари, да се задушава и пържи. Чудесно върви със сос бешамел, вместо карфиол.
Най-странна ни е обаче земната ябълка, която всъщност рядко изнасят по пазарите и плод-зеленчуците у нас. Но ако ви попадне, опитайте я. Формата й наподобява и на джинджифил, и на картоф, хрупкава и твърда е, а вкусът й е на сладка ряпа. Ако се обели, се доближава до този на ябълката. Французите и северните народи много я тачат. Известна е като топинамбур, йерусалимски артишок, слънчев корен, канадски трюфел и т. н. Печена и пържена, земната ябълка е като сладък картоф. Алабашът, познат и като гулия, е много вкусен суров, когато е съвсем пресен. У нас се продават зимно време два вида - едър, който е с лилава кора, и дребен, който е светлозелен на цвят. Когато се купува, трябва да се избягват големите глави, защото понякога сърцевината им е гъбеста и ще трябва да ги изхвърлите.

Салата с алабаш

Продукти: 1 глава алабаш, 2-3 моркова, 2 чушки, 1 авокадо, 1 зелена ябълка, 1 круша, магданоз, сок от 1 лимон, сол, черен пипер, зехтин.

Приготвяне: Зеленчуците се режат на ленти, крушата, ябълката и авокадото - на кубчета, а магданозът - на ситно. Смесват се и се подправят с лимоновия сок, зехтин, сол, черен пипер. Салатата се оставя да престои в хладилника. Когато соковете и ароматите са се смесили добре, е по-вкусна.

Със земна ябълка

Продукти: Моркови, червено цвекло, земна ябълка, орехи, сол, лимонов сок, черен пипер, зехтин, магданоз, листа от целина.

Приготвяне: Зеленчуците се настъргват на едрото ренде или се нарязват на пръчици. Разбъркват се добре с едро счуканите орехи. Добавят се ситно нарязани магданоз и листа от целина (с нея не трябва да се прекалява, слага се за аромат). Подправя се със сол, лимонов сок, зехтин и малко черен пипер.

И още една рецепта:

Продукти: Земна ябълка, зелена ябълка, пресни моркови, орехи, кората на 1 лимон, малко джинджифил, ситно нарязан копър, чесън, мед.

Приготвяне: Продуктите се настъргват на едрото ренде, добавят се едро счуканите орехи и всичко се подправя със зехтин, пресован чесън, сока и кората на лимона, сол, джинджифил, копър и мед.

Френска супа

Продукти: 500 г земни ябълки, 2 с. л. зехтин, 1 ч. л. мед, 2 с. л. къри, 750 мл пилешки бульон (може и от кубчета), 250 мл течна сметана, сол, черен пипер.

Приготвяне: Земните ябълки се измиват и изчеткват добре, за да не остане пръст по тях. Нарязват се на кръгчета и се пускат в сгорещен зехтин, добавят се медът и кърито и се оставя всичко да се карамелизира леко (земните ябълки стават полупрозрачни). Слага се и бульонът и супата се оставя да къкри на тих огън около половин час. Подправя се с черен пипер и сол, ако е необходимо, миксира се и преди поднасянето се излива и течната сметана. Горещата супа се сервира с качествен ръжен хляб.

С къри

Продукти: 1 голям корен пащърнак или 2 по-малки, 80 г масло, 1 голяма глава лук, накълцана на ситно, 1 скилидка смачкан чесън, 1 с. л. брашно, къри на прах, 1 л. телешки или говежди бульон от кубче, 200 мл течна сметана, стрък зелен лук.

Приготвяне: Пащърнакът се обелва и се нарязва на парчета. Задушава се леко с лука и чесъна, като се внимава зеленчукът да не покафенее. Добавят се брашното и кърито и се бърка непрекъснато. Постепенно се добавя и бульонът. Вари се на слаб огън до омекване на пащърнака. Пюрира се, слага се и сметаната. Ако супата е гъста, може да се разреди с малко бульон. Подправя се със сол и черен пипер. Украсява се със ситно нарязан зелен лук и се поднася с крутони.

По полски

Продукти за 4 човека: 800 г пащърнак, 40 г галета, 2 яйца, 120 г масло, няколко клончета магданоз
Приготвяне: Яйцата се варят, докато станат твърди. Охлаждат се и накълцват на дребно. Нарязаният и сварен пащърнак се запържва до златисто в 20 г масло и се посолява. Магданозът се нарязва на ситно. В тиган с останалото масло се слага галетата, след това яйцата и магданозът. Объркват се и се добавят при пащърнака.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай