Ислямска държава си прави ПР с падналия самолет

Ислямска държава си прави ПР с падналия самолет | StandartNews.com

Чрез поемането на отговорност за свалянето на руския самолет в Египет от Ислямска държава се опитват да приложат някаква форма на ПР, за да увеличат последователите си. Те се стремят да увеличават потока от хора, които отиват да воюват там. Разбира се, на тях им се плаща. Засега обаче официално институциите отричат такова нещо. Такъв самолет може да бъде свален по два начина, защото все пак летежът му не е като на хеликоптер - или с ракета "земя-въздух" или с взривно вещество в самия самолет. Мерките за сигурност на руските летища през последните няколко години доста се затегнаха. Там зачестиха терористични актове, свързани се със Закавказието, не с Ислямска държава, така че този вариант е доста труден, даже невъзможен. А свалянето с ракета "земя-въздух" ми се струва съмнително, защото засега не съм чул от Ислямска държава да разполагат с такъв тип оръжие. Така че има много сериозни съмнения за възможността ИД да извърши такъв тип терористичен акт. По-скоро съм склонен да предположа това, което собствениците на самолета отричат - че падането му е следствие от техническа неизправност. За това свидетелстват и два-три разговора, които са водили пасажери и единият от капитаните на самолета със свои близки. Те са твърдели, че има проблеми с обслужването на самолета. Това ме кара да мисля, че по-скоро става дума или за пилотска грешка, или за някаква повреда в двигателя, но не и за реализиран терористичен акт. Ислямска държава много охотно си приписва атентати, за което много трудно могат да се намерят доказателства, но според мен това е чист ПР.

Трудно ще разберем какво точно се е случило със самолета. Навремето много сериозно и продължително се разследваше взривеният самолет над Локърби. Разследването на авиационните престъпления, при които самолет е взривен от терористи, изисква много детайлно проучване. Сигурен съм, че сега при разследването на инцидента с руския самолет ще приемат американски експерти като помощ, защото те имат много сериозен екип, който работи по самолетни катастрофи въобще.
Търсенето на извършителя или на причината е много сложен процес. Скоро няма да получим ясна представа за това, което се е случило.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай