Има ли опасност от рецесия у нас? Говори Кристалина Георгиева

Инфлацията може малко да се ускори преди да започне да пада, каза управляващият директор на МВФ

Има ли опасност от рецесия у нас? Говори Кристалина Георгиева | StandartNews.com

Икономиката на България не е заплашена от рецесия, макар че Международния валутен фонд намали прогнозата си за растежа през тази година. Така отговори управляващият директор на МВФ на въпрос на "Стандарт". Ето как Кристалина Георгиева коментира пред журналисти актуалната икономическа обстановка у нас и в света. В интервюто са използвани и въпроси на други медии.

* Инфлацията може малко да се ускори преди да започне да пада

* Важно е да се оцени дали данъците помагат за намаляване на социалното неравенство

- Госпожо Георгиева, трябва ли България да влезе в еврозоната в определения за това срок - 1 януари 2024 г.?

 - Влизането в еврозоната е логична стъпка за България, защото тогава не само ще получава парична политика, но и ще може да влияе на тази парична политика. Условията за влизане в еврозоната днес са по-сложни, отколкото бяха преди няколко месеца, тъй като инфлацията у нас мина 10%. Това обаче не е поради вътрешни грешки, а поради външни шокове от пандемията и войната в Украйна.

Проблемът с нарастването на цените засяга всички страни с изключение на Япония и няколко азиатски държави. Много е вероятно ЕЦБ и министрите на еврозоната да вземат под внимание факта, че инфлационните процеси у нас са външни и това да не се отрази на срока за приемане на еврото.

На въпроса дали България трябва или не трябва да влезе в еврозоната, аз бих отговорила с друг въпрос: "Има ли някой в България, който да иска да падне валутният борд?". Аз досега не съм видяла в социологически проучвания обществени настроения за падане на валутния борд и ние да сме без неговата защита. Щом нашата валута е вързана за еврото, много по-добре е за нас да участваме във формирането на политиките, влияещи на нашата страна.

- Какви са прогнозите Ви за инфлацията? Кога тя ще бъде овладяна?

- Ние виждаме инфлация над 10 процента у нас, но очакваме през 2023 година инфлационните процеси да бъдат овладени. Централните банки вече вземат решителни мерки, за да ограничат покачването на цените. В ЕС се взимат мерки срещу кризата, които защитават страните членки, включително и за покачването на цените.

За тази година трябва да сме готови, че инфлацията може малко да се ускори, преди да почне да пада. За догодина разчитаме, че ще дадат резултат мерките, които взимат централните банки, както и това, че вече се абсорбира шокът - вече знаем какво е това да имаме енергиен шок и се вземат мерки за овладяването му.

- Трябва ли да падне плоският данък в България?

- Препоръката на МВФ беше да се оцени въздействието на плоския данък, а не обезателно да се реформира. Такава оценка не е правена, а е много важно, за да видим как той работи и дали условията, довели до неговото въвеждане, продължават да са налице у нас. Аз съм съгласна с това. Смятам, че в условията в България, където неравенството се задълбочава, е важно да оценим дали фискалната политика може да помогне както от страна на данъците, така и от страна на социалните фондове, за намаляване на това неравенство.

- Как ще коментирате антикризисния пакет на правителството?

- Много правилно са подбрани мерките в антикризисния пакет на правителството. Най-важното е в момента България да усвои парите от ЕС по Плана за възстановяване и устойчивост. Както и да включи в антикризисните мерки ускоряване на проекти, спрени поради "открита корупция". 

Аз пътувах този уикенд през тунела по пътя за Варна, който е тапа още преди да са почнали летните отпуски. Много е важно в антикризисните мерки да се рестартират подобни проекти.

- Какви са прогнозите Ви за ръста на икономиката?

- Има много неизвестни какво ще стане през тази година -  не знаем колко ще продължи войната в Украйна, какви ще са последиците от нея, както и от санкциите срещу Русия. Също така не знаем дали пандемията няма да се развихри отново. Към момента двата най-големи проблема в света са забавянето на растежа на икономиката в Китай и инфлацията. Ние прогнозирахме ръст на БВП на Китай от 5,5 на сто, но сега го свалихме на 4,4 на сто и е вероятно да коригираме още надолу.

Инфлацията налага затягане на паричната политика. Това може да забави растежа на икономиката и да вкара някои страни в рецесия. Тези големи неизвестни какво означават - че има вероятност инфлацията да се забави по-бързо, но това може да бъде с цената на по-нисък растеж.

- Заплашена ли е България от рецесия?

- Засега не. МВФ прогнозира ръст на БВП в нашата страна от 3 процента, като предишната прогноза беше за ръст от 4,2 на сто за тази година. Но не забравяйте, че ревизирахме надолу растежа на 143 страни - това е 86% от БВП на света. С антикризисните мерки, които се приемат, с подкрепата на ЕС, България има всички шансове да запази този растеж.

Кристалина прославя УНСС по цял свят

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай