Кристалина прославя УНСС по цял свят

Университетът присъди званието "Доктор хонорис кауза" на своята възпитаничка

Кристалина прославя УНСС по цял свят | StandartNews.com

* Университетът присъди званието "Доктор хонорис кауза" на своята възпитаничка

* Всичко, което съм постигнала, съм го научила тук, написа Георгиева в Златната книга

* Да следваме формулата на Адам Смит за богата държава - мир, ниски данъци и добра съдебна система, призова шефът на МВФ

Кристалина Георгиева е живата реклама на УНСС по света и е едно от доказателствата, че този университет създава лидери. Това с гордост споделиха професори от най-стария, най-ав­торитетния и най-големия бизнес вуз в България и Югоизточна Европа по време на официалната церемония за присъждане на званието "Доктор хонорис кауза" на управляващия директор на МВФ.

"Решението на УНСС е от 3 февруари 2021 г., но заради пандемията церемонията закъсня", обяви ректорът проф. д-р Димитър Димитров. Сред гостите, дошли да поздравят Георгиева, бяха гуверньорът на БНБ Димитър Радев, премиерът Кирил Петков, шефовете на най-големите банки у нас и в Европа - Цветанка Минчева, Диана Митева и Петър Андронов, футболната звезда Димитър Бербатов, нейни колеги от университета, класната й ръководителка, членове на семейството, приятели.

Проф. Димитров изтъкна, че Кристалина Георгиева е фигура от глобален мащаб и ръководител в три от най-влиятелните институции в света - Европейската комисия, Световната банка и Международния валутен фонд. "Доцент д-р Георгиева успя да пренасочи мощните механизми на тези институции към по-силно изразена социална и хуманна роля", каза той.

"Където и да е работила, Кристалина Георгиева не е прекъсвала връзката си с УНСС. На първата страница в официалния сайт на Международния валутен фонд е записано, че управляващият директор е придобила магистърска степен в българския Университет за национално и световно стопанство, където е била и доцент в периода 1977–1993 г. Това го виждат хора от всяко кътче на света", заяви проф. д-р Лалко Дулевски, председател на Общото събрание и ръководител на катедрата "Човешки ресурси и социална защита", който представи мотивите за присъждането на званието. В тях се акцентира, че почетната титла се дава заради заслугите на Кристалина Георгиева като международно признат лидер и визионер в развитието на световната икономика и заради нейните академични постижения в областта на икономиката, климатичните промени и устойчивото развитие в глобален мащаб. Както и за приноса й за преодоляването на хуманитарни кризи и бедствия чрез превенция и бързи оперативни действия. 

"Девизът на УНСС е "Духът прави силата", а не парите. Кристалина винаги е успявала да преодолее препятствията с високия си дух. Тя е символ и пример за това как един възпитаник на УНСС може да покори големите световни върхове", посочи проф. Дулевски.

Кирил Петков: След като тя ме представи, Макрон веднага дойде да се запознаем

Сред първите, които излязоха да поздравят Георгиева, бе премиерът Кирил Петков. Той се отказа от протоколната реч и сподели личен спомен за първата си среща като новоизбран премиер с шефа на МВФ.

"Бях в Париж на среща със световни лидери от цял свят - Макрон, Шолц, африкански водачи. Кристин Лагард, президент на ЕЦБ, в продължение на 7 минути говореше с уважение и в подкрепа на шефа на МВФ. Когато Кристалина Георгиева след това заговори от трибуната, всички мълчаха, защото нейните думи задаваха посоката на света. Бях толкова горд, че тя е човек от Източна Европа и от България, пробил всички "стъклени тавани". След като ме поздрави като новия премиер на България, премиерът на Франция Еманюел Макрон веднага дойде да се запознаем", каза Петков.

Той подчерта, че Георгиева е била първият човек, който е имал знанията да преподава пазарна икономика в УНСС след началото на прехода. "Когато говорим колко е малка или голяма България, това не опира да квадратни километри или брутен вътрешен продукт, а до хората. Хора като Кристалина Георгиева създават бранда "България". Ако имаме повече хора като нея, брандът "България" ще е в по-друга орбита", каза премиерът.

Димитър Радев: Още през 80-те откри, че екологията е "секси" 

"Свидетел съм на огромното уважение и признание към Георгиева в цял свят. По нашите ширини обаче признанието от своите се получава по-трудно. За поста, който заема, се изисква уникална комбинация от качества - не само на финансист, но и на политик, и на дипломат. Кристалина Георгиева ги притежава", каза управителят на БНБ Димитър Радев.

И добави, че ще се обърне към нея така, както я наричат в МВФ: "Скъпа Кристалина, като българи оценяваме изключително високо твоите постижения и се гордеем с тях".

Радев посочи, че Георгиева притежава качеството социална чувствителност, каквото малко лидери имат. Затова вижда тясна връзка на целите на МВФ и социалната справедливост. "Тези цели не са само взаимозависими, но могат и да се допълват", каза Радев. По думите му Кристалина Георгиева е начело на глобална институция, която управлява над един трилион долара и е важно да притежава тази социална чувствителност.

"Ранните академични интереси на Кристалина Георгиева бяха свързани с промените в климата. Това беше през 80-те години, когато  малцина разглеждаха тази тема като "секси". Сега обаче тя е визията за новото столетие", каза още Димитър Радев. И изтъкна, че Кристалина Георгиева има неизчерпаема енергия, която й пожелава да запази. 

Проф. Румен Гечев: Беше купонджийка. Добре, че не тръгна по пътя на Сузи Куатро

Приф. Румен Гечев припомни как заедно с Кристалина са започнали заедно в катедра "Политикономия" и заедно са кандидатствали за доценти. Той разкри още, че управляващият директор на МВФ е била купонджийка, асистентите се събирали  в квартира на ул. "Гурко", където тя свирела на китара. Но за щастие не поела по пътя на Сузи Куатро, а към МВФ.

По-късно пътищата им се разделили - след перестройката учени от соцлагера получили стипендии, за да учат в западни университети. Кристалина избрала Лондон, а Гечев - Илинойс в САЩ. Той обобщи, че Георгиева е полезна и за МВФ, и за България и покани премиера Петков да запише докторантура в УНСС, а шефът на Фонда да е негов научен ръководител.

След това домакините от УНСС изненадаха своята почетна гостенка с видеопоздрави, отправени от световни лидери, учени и политици. Жозе Мануел Барозу я нарече добра приятелка, нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц коментира, че направеното от Кристалина Георгиева трансформира МВФ. Послания имаше и от Мелинда Гейтс, и от Дейвид Малпас, и от Антонио Гутериш, и от Ал Гор, и дори от Христо Стоичков...

Послания към студентите

А развълнуваната Кристалина прочете какво е написала в Златната книга на университета, която се поддържа още от създаването на висшето училище преди 102 г.: "Благодаря за високото признание, то е чест за мен. Всичко, което съм постигнала, съм го научила тук".

Най-влиятелната българка сподели, че ясно си спомня деня, в който е приета за студентка в специалността "Политикономия и социология".След това отправи своите послания към присъстващите в залата студенти, базирайки ги на спомените си. 

В London School of Economics се свързала с много професори и един от тях я поканил да изнесе лекция във Фиджи. Това било през 1990 г.

"На границата служителката взе паспорта ми и дълго го разглежда. След това ме пита откъде съм. България, отговорих. "Няма такава държава", отсече служителката. От тогава осъзнах, че където и да съм по света, аз представям България. И трябва да давам всичко от себе си, за да я представям добре", каза Георгиева. Тя посъветва студентите винаги да се гордеят, че са българи. 

След това сподели защо е избрала за дисертацията си екзотичната за онези времена екология. Причината била неин близък, който се разболял заради замърсени води. От кандидатите се искало да докажат актуалността на темата с цитат от някой партиен конгрес. Но за икономика и околна среда никой от партийните величия не бил се изказвал. "Винаги базирайте своя анализ на факти, а не на политическа коректност", отправи второто си послание Кристалина. 

Третото бе свързано с начина, по който лидерите и експертите трябва да разговарят с хората. "В УНСС като преподаватели трябваше да обясняваме сложна материя на разбираем език. Наложи се да пишем учебници за пазарната икономика. Този опит ми помогна по-нататък в международните организации - сложните концепции винаги да се представят просто - тогава има ефект".

Петков очаква страната ни да получи отсрочка за ембаргото за руски петрол -  Политика - България - Новините на NOVA - NOVA

Пет поуки от пандемията и войната

"2022 г. ще бъде трудна. Влизаме с криза върху криза. Все още имаме пандемия и Китай изпитва огромни трудности, растежът пада, затварят се градове. Никой не е очаквал, че световната икономика ще спре за повече от 2 г. Войната в Европа е немислимо събитие. Икономиката на Украйна ще се свие с над 40 процента, а на Русия - с над 10%. Ще има последици за целия свят, свързани с цените на суровините, храните, енергоносителите. Ще се увеличи броят на бежанците. А бизнесът не може да планира, защото не е ясно дали войната няма да се разшири във времето или териториално", каза Георгиева.

Тя посочи изводите от всичко това:

1. Светът е едно цяло, ние сме взаимнозависими - войната в Украйна значи глад в Африка.

 2. Зависими сме от природата - едно "вирусче" ни постави на колене

3. Не сме подготвени да се справяме с повече от една криза по едно и също време. Когато започна войната в Украйна, никой вече не говори за ковид.

4. Живеем в много податлив на шокове свят. "Трябва да мислим за немислимото и да сме готови за него. Това може да стане като разберем, че хората са най-важният капитал. Само образованите и здравите хора са устойчиви. Трябва да имаме съзнание и за устойчива планета и че не можем да си позволим риск от климатичните промени".

5. Трябва да имаме устойчива икономика. "Това означава да се върнем към теорията на Адам Смит. А тя е, че са нужни 3 неща - мир, ниски данъци и добра съдебна система. Никой не е измислил по-добра формула за богатство от Адам Смит", каза Георгиева. Но посочи, че по негово време е имало по-малко хора, а сега сме близо 8 милиарда и затова е нужна съпричастност и доброта. Тя благодари на футболистите Димитър Бербатов и Христо Стоичков, които са били страхотни шампиони срещу глада и в борбата за приобщаване към другите.

"Нужно е да сме по-гъвкави в икономическата политика и да сме бързи в това, което е пред нас. Дигиталните пари ще се развиват, ще има и алтернативи. Биткойните не са пари, защото стойността им се мени непрекъснато. Ние може да сме и в свят на нерегулирани дигитални пари, като например в т.нар. "стейбълкойни", каза тя.

И посочи, че светът днес се променя много по-бързо. "Учете се от всички и навсякъде", призова студентите Кристалина Георгиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай