Форд обучава тийнове срещу извънземни

Форд обучава тийнове срещу извънземни | StandartNews.com

Приключенската фантастика "Играта на Ендър" оглави североамериканския боксофис, като в дебютния си уикенд по кината събра 28 млн. долара приходи. Действието във филма се развива в бъдещето, когато Земята е нападната от по-развита цивилизация, и едва се спасява от унищожение. В отчаянието си Международният флот обучава свръхинтелигентни деца за войници, за да използва необременените им от възрастта способности срещу нашествениците. Сред тях е и 6-годишният Ендър, който се оказва единствената надежда на човечеството за спасение. Благодарение на таланта си Ендър бързо е повишен и става част от училището за командири, където бива обучаван лично от военния герой Мейзър Ракам. Именно Ракам превръща Ендър в уважаван лидер, от чиито действия зависи бъдещето на Земята и на човечеството.

В екранизацията по едноименния научнофантастичен роман от Орсън Скот Кард участват Харисън Форд, Бен Кингсли, Абигейл Бреслин, Хейли Стайнфелд, Виола Дейвис и Аса Бътърфийлд в главната роля. Режисьор е южноафриканецът Гавин Худ, спечелил "Оскар 2006" с лентата си "Цоци", а след това заснел първия филм за Върколака от X-Men.

Романът е сравняван с антиутопии като "1984" и "Прекрасният нов свят" и определян като "философски трактат за общуването и човешките взаимоотношения, самотата и моралния избор". С "Играта на Ендър" и продължението му "Говорителят на мъртвите" авторът печели престижните литературни награди за научна фантастика "Хюго" и "Небюла" в две поредни години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай