Ердоган реши да играе ва банк

Ердоган реши да играе ва банк | StandartNews.com

Настана време, когато законът на джунглата ще надделява над международното право

Свалянето на руския самолет не беше случайност, а планирано. На 19 октомври имаше публикации във в. "Комсомолская правда", че Ердоган се готви да свали руски самолет. Данните бяха от източник от турското правителство. Що се касае до изпълнението на самата акция, има няколко интересни момента. Първо, Турция показа една карта, която даваше изображение на турските радари и това беше представено като доказателство, че руският самолет е бил за 17-18 сек в турското въздушно пространство. Турските военни бяха изолирани от коментирането на случая. По-късно се появи информация, че самата карта е изработена в пресцентъра на турския премиер Ахмет Давутоглу, което поставя под съмнение нейната достоверност. От друга страна, тези, които убиха руския пилот, се оказа, че не са никакви местни жители туркмени. На практика това са турци от крайно дясната екстремистка организация "Сивите вълци". Отговорът от руска страна бе даден още на следващия ден - бомбардиране на "хуманитарен" конвой. Този конвой официално е "хуманитарен", но всъщност е логистика за джихадистите в региона. Очевидно, че Ердоган твърдо

е решил да направи буферна зона в Сирия

За нея ставаше дума в писмото на Давутоглу до нашия министър-председател. Градът, в който бе разбит този конвой, е Азаз, в северната част на Сирия. Това е градът, който е планиран да стане столица на буферната зона. Това е точно мястото, през което Турция трафикира оръжия, храна и всякакви други продоволствия аза ислямистите. Товарите, които бяха ударени от руската авиация, се транспортират от турската правозащитна организация а"Humanitarian Relief Foundation". За нея може да се прочете в сайта на израелското Министерство на външните работи. С нея се е сблъсквал спецназът на Израел в Средиземно море, когато същата тази фондация се опитваше по силов начин да стигне до Ивицата Газа. Тази "хуманитарна" организация е свързана както с ислямистите, така и с президента на Турция Ердоган.

След свалянето на Су-24 Русия анулира "Турски поток". Този икономически проект приключи. Рязкото влошаване на икономическите отношения между Руската федерация и Турция ще се отрази и на България. Особено на перспективата за алтернативни доставки на природен газ чрез интерконектора Турция-България. От друга страна, по отношение на Украйна ситуацията също не е никак розова. Затова не изключвам да имаме затруднение и проблеми като през 2009 г. За съжаление проблемът се задълбочава, тъй като на сирийска територия са влезли 50 американски военни съветници и консултанти. Очаква се и Германия да се включи в тази сухопътна операция. Франция вече участва.

Върви се към разпарчетосването на Сирия

на отделни тръбопроводни държави. Свалянето на руския самолет ускори силовите действия от турска страна за създаването на буферна зона около Азаз. В случая се касае за същата формула, която беше приложена и в Либия при свалянето на Кадафи.

Обстановката би могла много рязко да се влоши около 5 декември, когато всички руски туристи ще се приберат от Турция. Освен това едва ли вече ще има някакви сериозни пречки пред Русия да стигне до по-сериозен сблъсък с Турция. Надявам се, че това няма да се случи, тъй като Москва има много икономически и други лостове за натиск върху Анкара. Опасявам се обаче, че събитията в Сирия ще ускорят създаването на независим Кюрдистан в северната част на страната, което ще доведе до изключителни сътресения в Турция. Глобалните фактори под прикритието, че се води война с "Ислямска държава", решават своите геостратегически цели и проблеми. Няма единомислие за това кои са джихадисти и кои не. За съжаление коалицията, предвождана от САЩ, не се съобразява с международното право и елиминира ролята на ООН. Навлизаме в период, в който законът на джунглата ще надделява над международното право. Всеки ще прави това, което неговият военен потенциал му позволява. Интересите на отделните страни, които се намесват в Сирия, са толкова антагонистични, че скоро няма как да се омиротвори този регион. Задава се един много по-голям конфликт, който може да излезе извън рамките на Близкия изток.

Записа Михаела Благоева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай