Два филма със седем номинации за "Златен глобус"

Два филма със седем номинации за "Златен глобус" | StandartNews.com

Историческата драма "12-годишен роб" и криминалната лента "Американска схема" получиха седем номинации за наградите "Златен глобус". Вчера бяха обявени номинациите на филмите в отделните категории.

За най-престижните филмови награди ще се борят екранизации от Франция, Италия, Дания, Иран и Япония.

Мерил Стрийп и Кейт Бланшет напълно очаквано са номинирани за Най-добра актриса, като се очаква в голямата битка този сезон да се включат Ейми Адамс и Сандра Бълок.

При мъжете пък номинациите са водени от Том Ханкс, Крисчън Бейл, Хоакин Финикс и естествено - Леонардо Ди Каприо.

Интересно е развитието в телевизионните категории. Анди Самбърг и новия му ситком Brooklyn 99 са номинирани както за Най-добър актьор, така и за Най-добър комедиен сериал, внасяйки свежест в жанр.

За голямата награда както се случва през последните няколко церемонии, борбата е между Breaking Bad (В обувките на Сатаната) и House of Cards, водени съответно от Брайън Кренстън и Кевин Спейси.

Мат Деймън и Майкъл Дъглас пък са номинирани за Най-добър актьор в телевизионен филм или мини-сериал за ролите си в драмата на HBO - Behind the Candelabra (Зад свещника).

В категорията за най-добър чуждоезичен филм пък ще се състезават "Синьото е най-топлият цвят" и "Миналото", италианската екранизация "Голямата красавица", "Ловът", както и други филмови заглавия като японска анимация за човек, който проектира бойни самолети.

На 12 януари в Бевърли Хилс ще бъде официалната церемония по връчването на златните статуетки, като церемонията за втора поредна година ще бъде водена от любимките на всички - Тина Фей и Ейми Поулър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай