Димитровците са бохеми, но отговорни и почтени

Димитровците са бохеми, но отговорни и почтени | StandartNews.com

Отдавна, преди нашите деди да имат календари, часовници и всякакви техники, годината се е разделяла на две - от Гергьовден до Димитровден и от Димитровден до Гергьовден. Дори според преданията двамата били братя, които тръгнали по различни пътища. Георги зарекъл Димитър, че ако види от стряха кръв да капе, то значи е умрял. Когато това се случило, Димитър тръгнал към Георгиевата страна и заварил ламята, която го била изяла. Притиснал Димитър ламята и тя му дала душата на Георги. После двамата яхнали конете и литнали към небесата. Там си раздели годината по братски - за свети Георги лятото, а за свети Димитър - зимата.

За стопаните Димитровден е последният, до който трябва да се прибере цялата реколта, овцете да се заплодят, зимнината да се приготви и човекът спокойно да чака студа. Димитровден е първият от зимните празници с богата трапеза, преобладаваща с месо. Името идва от гръцката богиня Деметра, покровителката на земеделието и плодородието. Димитровците пък са почитатели на красивото, уютното и удобното. Известни са като големи ценители на женския чар. Бохеми, но отговорни и почтени.

Димитър Ковачев-Фънки: Всеки ден е купон

Постоянно е Димитровден. Нямам никакви спомени за каквито и да било истории, защото с приятелите ми непрекъснато си махаме главите и запис после няма. Купонът никога не спира. Днес ще почерпя с огромно удоволствие и в "Музикална академия". Всички видяхте колко елегантно изритах Криско от конкурса, макар че доста си тежа на мястото и можех да взема и други мерки. Наздраве, Митковци адаши!

Ей, да не ме разведете!

Димитър Кисов, шеф на мотоклуб "Торнадо" в Асеновград

Ей, да не ме разведете! Ако тръгна да разказвам пикантни подробности от купони за именния ми ден, направо ми давайте документ да се подписвам и да се развеждам. Шегувам се, разбира се, нещата не са чак толкова страшни. Най-голямото щастие на Димитровден е, че винаги сме заедно - цялото моторджийско семейство. Празнуваме в клуба си и като всички нормални млади хора пием, пеем и се веселим. Понякога поливаме и в първия рокерски музей в света, в който има уникални мотори и облекла. Входът е само левче, а се потапяш в атмосферата отпреди 60-70 години. Като бонус получаваш мацка за гид!

Мировяне подари тенджера на Пената

Зевзеци от Мировяне преди няколко години дарили Димитър Пенев с 15-литрова тенджера. "Чичо Митко, да свариш курбан за благоденствието на ЦСКА и чума да тръшне миньорите от Перник", шегували се "сини" съселяни на Стратега. Те визирали срамната загуба на армейците от перничани с 0:3. Вместо да се ядоса, Пената приел с усмивка армагана, влязъл в селската си къща и се върнал с кана руйно вино. "Пийнете за мое здраве, домашно е винцето. Ама се чудя как ще ви върна жеста, откъде да намеря цял казан, за да варите вие курбан за "Левски", отвърнал подобаващо треньор номер едно за ХХ век.

Димитър Цонев: Черпим се вкъщи

Винаги празнуваме в тесен кръг, без грандиозно парти. Макар че Димитър Чудотворец е от най-тачените светии в България - наред с Георги и Иван. Преди десет дни поканих приятели за неделя - без въобще да се сетя, че ще е около Димитровден. Чакам и синът ми да се върне, за да полеем заедно - той също е Димитър, но в момента е с приятели, пътуват в чужбина.

"Рамщайн" побъркаха бъдещ свещеник

Димитър Стоянов, евродепутат

Нямам навик да деля празниците на именни и други, защото важното e да има настроение и купон. Помня преживяване от Димитровден - беше през 2005-а, когато станах депутат. Решихме да празнуваме с приятели в Студентски град. Мислехме, че няма да има проблем, защото наемателят на стаята беше сам. Вече бяхме поканили гостите, когато изведнъж домакинът се "обзаведе" със съквартирант от Семинарията. Надявахме се, че въпросното момче няма да дойде, ама то се появи. Пред целия купон най-невъзмутимо се преоблече и легна точно между колоните, от които дънеше бесен "Рамщайн". Всички онемяхме, а той се повъртя, не можа да заспи и дойде при нас. Гледаше като извънземен. Накрая стана неговата - намалихме музиката и си говорихме цяла нощ. Получи се някаква магия с послания, които помня и до днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай