Вторник,

Депутатството като начин на живот

От: Администратор -
3007
Депутатството като начин на живот
A
A
A

Двама депутати си говорят:

- Аз веднъж изкарах двадесет бона за един месец - казва единият.

- И аз също съм имал лоши дни - отговаря колегата му.

Това, разбира се, е виц. И той няма нищо общо с българския парламент. Там хората са други. Почтени, отговорни и романтици. Те са в достолепната сграда заради идеята. Заради нея спорят, напускат, връщат се и дори се сбиват.

И понеже идеите нямат възраст, мнозина от народните избраници ги следват в парламентарната сграда десетилетия наред. Е вярно, че отделни личности сменят идеите и то по няколко пъти, но човек, било то и политик, има право да се развива, както е казано в дебелите книги.

Хубаво ли е да си депутат? Този фундаментален въпрос все още не е намерил точния си отговор. Защото тези, които са вътре, казват не, но стоят като гюромихайловци зад дебелите стени, обагрени в жълто. Останалите казват да, да си народен представител е много хубаво, и силно въздишат, че не са вътре.

Неприятното на всеки мандат е, че има край. Тогава настъпват страданията за всички, които не са си опекли работата за следващите четири години. С други думи, не са си осигурили народното и най-вече партийното доверие.

Всяка раздяла е половин смърт, са казали мъдреците. Раздялата с парламента обаче е нещо далеч по-ужасно. Дано не ви се случва да я преживеете.

Уважаеми депутати, заемете местата си според броя на купените мандати. Това също е анекдот. Нашата класация Топ 10 ще се опита да подреди десетте народни избраници в 42-то обикновено народно събрание според продължителността на парламентарния стаж. Логично е политици от по-младите партии ГЕРБ и "Атака" да не попаднат в нея. С малки изключения.

Топ 10 на депутатите с най-дълъг парламентарен стаж в 42-то НС

1. Христо Бисеров - ДПС и СДС - 6

2 Янаки Стоилов - БСП- 6

3. Лютви Местан - БПС -5

4 Михаил Миков - БСП - 5

5. Павел Шопов Атака - и СДС - 5

6. Рамадан Алталай - ДПС - 5

7. Алиосман Имамов - ДПС - 4

8. Атанас Мерджанов - БСП - 4

9. Йордан Цонев - ДПС и СДС - 4

10.Камен Костадинов - ДПС - 4

Забл: Числата вдясно сочат броя на мандатите. При равни резултати подреждането е по азбучен ред. Стефан Данаилов и Младен Червеняков от БСП също са избирани в четири парламента, но през този период са били и министри.

1. Янаки Стоилов

Депутатът от БСП е безспорен рекордьор по престой в българския парламент със своите цели седем мандата. Янаки Стоилов е изявен юрист и е сред авторите на новата ни Конституция, създадена от Великото народно събрание. Със своята пословична скромност и с разумните и умерените си изказвания той е безспорно сред най-уважаваните политици у нас днес. Лидер е на Обединението на левите социалисти в БСП.

Кардиналът

2. Христо Бисеров

Обявеният за "сив кардинал" по времето на СДС Христо Бисеров е също сред "отличниците" по престой в парламента със своите 6 мандата. Сега е зам.-шеф на Народното събрание от квотата на ДПС. Юристът беше главен секретар на СДС до момента, в който не се обяви открито срещу тогавашното управление на "сините" и срещу политиката на Иван Костов. В три от шестте си мандата Бисеров беше депутат от СДС, а в останалите три - от ДПС.

Ораторът

3. Лютви Местан

И шефът на ДПС има пет мандата в парламента. Той бе избран на този пост в началото на годината на мястото на Ахмед Доган. Местан е добре известен сред колегите си и медиите с оригиналния си и остроумен начин на общуване. Завършил е българска филология и право. Местан е сред основателите на СДС в Момчилград. Преминава в ДПС през 1993 г.

Биткаджията

4. Михаил Миков

В редиците на БСП е боец на амбразурата. Михаил Миков е сред хората, които са готови винаги да се хвърлят във всяка битка, стига тя да отговаря на личните му принципи за свобода и демокрация. Сегашният шеф на парламента е сред депутатите с по пет мандата. Преди това беше и министър на вътрешните работи.

Нервният

5. Павел Шопов

Това е още един от депутатите с по 5 парламентарни мандата. Шопов е роден в Пловдив, където завършва гимназия, а след това се дипломира и с право в Софийския университет. В парламента Павел Шопов влиза като член на Християндемократическия съюз в СДС и участник в координационния съвет на партията. В редиците на "сините" Шопов има два мандата като депутат, а останалите три са като член на "Атака", в които се отличи с много разумни, но някои нервни изказвания. На изборите през 2006 г. той беше и кандидат за вицепрезидент на Волен Сидеров, но тогава двамата загубиха вота от Георги Първанов.

Експертът

6. Рамадан Аталай

Той също има пет парламентарни мандата. Член е на Централното оперативно ръководство на ДПС. По професия е минен инженер и с опита и познанията си помага много на колегите си в областта на енергетиката. "Трябва да е ясно, че министърът не е експертът и не е той регулаторът, който да казва с колко процента да се намали цената на тока. Тарифите на енергията не са задължение на който и да е политик", заяви само преди дни Аталай и подчерта, че не е работа точно на политиците да се намесват в дейността на независимите регулаторни органи.

Ученият

7. Алиосман Имамов

Депутат от ДПС в четири парламента. Роден е в село Абланица, Благоевградска област. Завършил е УНСС, специалност статистика и иконометрия. От 1981 г. работи в този университет като преподавател в катедра "Статистика и иконометрия". Доктор на науките и доцент към катедрата. Владее английски и руски. Заместник -председател на Движението за права и свободи.

Пиперливият

8. Атанас Мерджанов

Мерджанов е политик от БСП с четири парламентарни мандата. По професия е социолог. Член на ВС на БСП. Той е добре известен с пиперливия си език, включително и към своите: "От тук нататък всеки един политик, който взима кадрови решения, трябва особено да внимава и ще бъде под прицела на общественото мнение. Политиката, която водим, ще бъде непримирима към смущаващите назначения и действия на кабинета", отсече депутатът наскоро.

Колоритният

9. Йордан Цонев

Цонев има четири парламентарни мандата в две различни парламентарни групи - тези на СДС и ДПС. Пак два пъти той е шеф на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и отново като представител и на "сините", и на ДПС. Безспорно е един от най-колоритните депутати. Завършва икономика и организация на строителството във ВИНС Варна. Преди 1990 г. е крупие в казиното на бургаския хотел "България". От 1991 до 1995 година е общински съветник от СДС и председател на икономическата и финансово-бюджетна комисия на общинския съвет в Бургас. От 1995 до 1997 година е председател на управителния съвет на частни търговски дружества, след което навлиза активно в политиката.

Тежкарят

10. Камен Костадинов

Камен Костадинов е политик от ДПС, народен представител с четири мандата. Първото му участие в парламента е от тогавашната група на ОНС. Костадинов е роден в Шумен и пак там е президент на местния едноименен футболен клуб за периода 1999-2000 година. През 2005 г. става член на Изпълкома на БФС. През 2001-ва напуска ПГ на ДПС, тогава част от "Обединение за национално спасение", но през 2003 г. се връща в партията и става член на Централното и оперативно бюро на партията. Един от учредителите на ЕКИП на Христо Бисеров. За него в медиите пише, че е с "по-тежък" вид. "Носи очила, не сваля костюма и вратовръзката и всъщност е много трудно човек да си го представи как се кълчи на дансинга, навлякъл дънки."


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички