Депутатството като начин на живот

Неприятното на всеки мандат обаче е, че има край

Депутатството като начин на живот | StandartNews.com

Двама депутати си говорят:

- Аз веднъж изкарах двадесет бона за един месец - казва единият.

- И аз също съм имал лоши дни - отговаря колегата му.

Това, разбира се, е виц. И той няма нищо общо с българския парламент. Там хората са други. Почтени, отговорни и романтици. Те са в достолепната сграда заради идеята. Заради нея спорят, напускат, връщат се и дори се сбиват.

И понеже идеите нямат възраст, мнозина от народните избраници ги следват в парламентарната сграда десетилетия наред. Е вярно, че отделни личности сменят идеите и то по няколко пъти, но човек, било то и политик, има право да се развива, както е казано в дебелите книги.

Хубаво ли е да си депутат? Този фундаментален въпрос все още не е намерил точния си отговор. Защото тези, които са вътре, казват не, но стоят като гюромихайловци зад дебелите стени, обагрени в жълто. Останалите казват да, да си народен представител е много хубаво, и силно въздишат, че не са вътре.

Неприятното на всеки мандат е, че има край. Тогава настъпват страданията за всички, които не са си опекли работата за следващите четири години. С други думи, не са си осигурили народното и най-вече партийното доверие.

Всяка раздяла е половин смърт, са казали мъдреците. Раздялата с парламента обаче е нещо далеч по-ужасно. Дано не ви се случва да я преживеете.

Уважаеми депутати, заемете местата си според броя на купените мандати. Това също е анекдот. Нашата класация Топ 10 ще се опита да подреди десетте народни избраници в 42-то обикновено народно събрание според продължителността на парламентарния стаж. Логично е политици от по-младите партии ГЕРБ и "Атака" да не попаднат в нея. С малки изключения.

Топ 10 на депутатите с най-дълъг парламентарен стаж в 42-то НС

1. Христо Бисеров - ДПС и СДС - 6

2 Янаки Стоилов - БСП- 6

3. Лютви Местан - БПС -5

4 Михаил Миков - БСП - 5

5. Павел Шопов Атака - и СДС - 5

6. Рамадан Алталай - ДПС - 5

7. Алиосман Имамов - ДПС - 4

8. Атанас Мерджанов - БСП - 4

9. Йордан Цонев - ДПС и СДС - 4

10.Камен Костадинов - ДПС - 4

Забл: Числата вдясно сочат броя на мандатите. При равни резултати подреждането е по азбучен ред. Стефан Данаилов и Младен Червеняков от БСП също са избирани в четири парламента, но през този период са били и министри.

1. Янаки Стоилов

Депутатът от БСП е безспорен рекордьор по престой в българския парламент със своите цели седем мандата. Янаки Стоилов е изявен юрист и е сред авторите на новата ни Конституция, създадена от Великото народно събрание. Със своята пословична скромност и с разумните и умерените си изказвания той е безспорно сред най-уважаваните политици у нас днес. Лидер е на Обединението на левите социалисти в БСП.

Кардиналът

2. Христо Бисеров

Обявеният за "сив кардинал" по времето на СДС Христо Бисеров е също сред "отличниците" по престой в парламента със своите 6 мандата. Сега е зам.-шеф на Народното събрание от квотата на ДПС. Юристът беше главен секретар на СДС до момента, в който не се обяви открито срещу тогавашното управление на "сините" и срещу политиката на Иван Костов. В три от шестте си мандата Бисеров беше депутат от СДС, а в останалите три - от ДПС.

Ораторът

3. Лютви Местан

И шефът на ДПС има пет мандата в парламента. Той бе избран на този пост в началото на годината на мястото на Ахмед Доган. Местан е добре известен сред колегите си и медиите с оригиналния си и остроумен начин на общуване. Завършил е българска филология и право. Местан е сред основателите на СДС в Момчилград. Преминава в ДПС през 1993 г.

Биткаджията

4. Михаил Миков

В редиците на БСП е боец на амбразурата. Михаил Миков е сред хората, които са готови винаги да се хвърлят във всяка битка, стига тя да отговаря на личните му принципи за свобода и демокрация. Сегашният шеф на парламента е сред депутатите с по пет мандата. Преди това беше и министър на вътрешните работи.

Нервният

5. Павел Шопов

Това е още един от депутатите с по 5 парламентарни мандата. Шопов е роден в Пловдив, където завършва гимназия, а след това се дипломира и с право в Софийския университет. В парламента Павел Шопов влиза като член на Християндемократическия съюз в СДС и участник в координационния съвет на партията. В редиците на "сините" Шопов има два мандата като депутат, а останалите три са като член на "Атака", в които се отличи с много разумни, но някои нервни изказвания. На изборите през 2006 г. той беше и кандидат за вицепрезидент на Волен Сидеров, но тогава двамата загубиха вота от Георги Първанов.

Експертът

6. Рамадан Аталай

Той също има пет парламентарни мандата. Член е на Централното оперативно ръководство на ДПС. По професия е минен инженер и с опита и познанията си помага много на колегите си в областта на енергетиката. "Трябва да е ясно, че министърът не е експертът и не е той регулаторът, който да казва с колко процента да се намали цената на тока. Тарифите на енергията не са задължение на който и да е политик", заяви само преди дни Аталай и подчерта, че не е работа точно на политиците да се намесват в дейността на независимите регулаторни органи.

Ученият

7. Алиосман Имамов

Депутат от ДПС в четири парламента. Роден е в село Абланица, Благоевградска област. Завършил е УНСС, специалност статистика и иконометрия. От 1981 г. работи в този университет като преподавател в катедра "Статистика и иконометрия". Доктор на науките и доцент към катедрата. Владее английски и руски. Заместник -председател на Движението за права и свободи.

Пиперливият

8. Атанас Мерджанов

Мерджанов е политик от БСП с четири парламентарни мандата. По професия е социолог. Член на ВС на БСП. Той е добре известен с пиперливия си език, включително и към своите: "От тук нататък всеки един политик, който взима кадрови решения, трябва особено да внимава и ще бъде под прицела на общественото мнение. Политиката, която водим, ще бъде непримирима към смущаващите назначения и действия на кабинета", отсече депутатът наскоро.

Колоритният

9. Йордан Цонев

Цонев има четири парламентарни мандата в две различни парламентарни групи - тези на СДС и ДПС. Пак два пъти той е шеф на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и отново като представител и на "сините", и на ДПС. Безспорно е един от най-колоритните депутати. Завършва икономика и организация на строителството във ВИНС Варна. Преди 1990 г. е крупие в казиното на бургаския хотел "България". От 1991 до 1995 година е общински съветник от СДС и председател на икономическата и финансово-бюджетна комисия на общинския съвет в Бургас. От 1995 до 1997 година е председател на управителния съвет на частни търговски дружества, след което навлиза активно в политиката.

Тежкарят

10. Камен Костадинов

Камен Костадинов е политик от ДПС, народен представител с четири мандата. Първото му участие в парламента е от тогавашната група на ОНС. Костадинов е роден в Шумен и пак там е президент на местния едноименен футболен клуб за периода 1999-2000 година. През 2005 г. става член на Изпълкома на БФС. През 2001-ва напуска ПГ на ДПС, тогава част от "Обединение за национално спасение", но през 2003 г. се връща в партията и става член на Централното и оперативно бюро на партията. Един от учредителите на ЕКИП на Христо Бисеров. За него в медиите пише, че е с "по-тежък" вид. "Носи очила, не сваля костюма и вратовръзката и всъщност е много трудно човек да си го представи как се кълчи на дансинга, навлякъл дънки."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай