Давос под сянката на  забавящия се растеж

Има криза на доверието, лидерите се вторачват в предстоящите избори, а не в глобалните проблеми, каза основателят на форума Краус Швааб 

Давос под сянката на  забавящия се растеж | StandartNews.com

Около 3000 души, сред които над 100 държавни и правителствени ръководители, ще вземат участие в Световния икономически форум в Давод, който започна днес и ще продължи до 25 януари. Събитието е годишна среща на световния политически и бизнес елит. От 80-те години на миналия век то има статут на едно от главните международни събития на годината, припомня БНТ. Освен политици и бизнесмени, в дискусиите участват представители на обществени организации, научните среди, културни деятели и ръководители на медии.

Световният форум в Давос тази година ще премине под сянката на забавящия се растеж на икономиките. 
Ден преди началото на събитието Международният валутен фонд даде своята прогноза, която е за 3,5% ръст през 2019 г. Като основна причина МВФ посочи забавянето в големите икономики на Европа - Германия, Франция и Италия. Като една от причините за забавянето МВФ Растежът в най-голямата икономика в ЕС миналата година се е забавил, отчасти защото износът е намалял на фона на търговския конфликт между ЕС и САЩ.
Управляващият директор на фонда Кристин Лагард коментира, че опасността от по-рязко забавяне се е повишила, но "рецесията все още не е зад ъгъла". Лагард призова световните лидери да се заемат с решаването на икономическата уязвимост, особено с нарастващите държавни дългове. МВФ призова и за мерки срещу нарастващото недоволство в обществото. "Важно е да не се чакат политическите рискове, а навреме да се вземат адекватни мерки", посочи главният икономист на фонда Гита Гопинат, визирайки протестите на "жълтите жилетки". 

За "буреносни облаци" над световната икономика предупреди и Световната банка преди седмица. Тя ревизира прогнозата си за растеж от 2,9 % за 2019 г. спрямо 3% миналата година.
Институцията посочва сред големите рискове за икономиката тази година наказателните мита на САЩ и ответните мерки на страни като Китай. В САЩ Световната банка очаква растежът да се забави, тъй като лихвите растат, а последиците от програмите за данъчни стимули отслабват. 

Тръмп, Мей и Макрон си намериха работа вкъщи

В същото време форумът на лидерите, който трябва да реши толкова важни въпроси, се провежда без участието на ключови фигури, след които и американският президент Доналд Тръмп. Той имаше последната дума с речта си в края на миналогодишния Световен икономически форум и беше планирано да открие тазгодишната среща. Политиката на САЩ обаче играе съществена роля в икономическите събития и създаващата се геополитическа ситуация, което може да оформи 2019 година.

Високопоставените политици от 100 страни и директорите на най-големите компании в света, пристигащи в Давос, обаче ще трябва да се задоволят с анализ на туитовете на Тръмп и с изявленията на високопоставени американски членове на кабинета, които ще присъстват на събитието, пише германската агенция DPA, цитирана от БТА.
 
На форума няма да присъстват и други важни лидери, като френският президент Еманюел Макрон, който ще се занимава със спирането на протестите на "жълтите жилетки". Британският министър-председател Тереза Мей също няма да дойде, защото е твърде ангажирана с тежката ситуация около Брекзит. Въпреки че излизането на Великобритания от ЕС ще е сред най-важните обсъждани теми на форума. 
От участие се е отказал и българският премиер Бойко Борисов. 

Планирано е германският канцлер Ангела Меркел да посети Давос на 23 януари, за да произнесе важна реч и да присъства на дебат за европейската лидерска позиция и ценности в света.

В Давос се очаква да пристигнат премиерите на Израел, Япония и Италия - Бенямин Нетаняху, Шиндзо Абе и Джузепе Конте. Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро ще изнесе реч, а със специално послание към участниците във форума ще се обърне вицепрезидентът на Китай Ван Цишан. Там ще бъде и ръководителя на антиимигрантското правителство в Австрия Себастиан Курц.

Глобализация 4.0 срещу национализма и популизма

Основателят на Световния икономически форум Клаус Шваб отправи критики, че лидерите се съсредоточават главно върху краткосрочни вътрешни проблеми, а не върху световните проблеми, които трябва да бъдат обсъдени в Давос, а сред тях той открои климатичните промени и дигиталната революция.

"Има дефицит на доверието в света", каза на пресконференция 80-годишният икономист от Германия. "Не може да се има доверие в елита, ако времевият му хоризонт са следващите избори или следващият тримесечен отчет," допълни той.

Шваб иска 3200-те участници да се занимаят с дългосрочни проблеми като концепцията му за "Глобализация 4.0".

Това е условно название за нова форма на взаимосвързаност, която да противодейства на национализма и популизма, като се ангажира с икономическото неравенство, което върви ръка за ръка с глобализираната търговия и производство.

За Шваб Давос е и платформа за създаване на инициативи за защита на климата, които да включват бизнеса и правителствата, след като експерти предупредиха миналата година, че са необходими спешни и радикални мерки за ограничаване на световното затопляне.

Накъдето и да обърне поглед Давос обаче, Тръмп винаги ще е в дневния ред на срещата - било то заради решението му да напускане на Парижкото споразумение за климатичните промени или пък сегашните кризи.

Стотиците сесии за дебати и безбройните неформални срещи се очаква да включват и темите като севернокорейската ядрена програма, която засега Тръмп не успя да ограничи чрез преговори, засегнатата от криза Венецуела, която получи предупреждения от американския лидер, както и миграцията, където САЩ са сред страните, бойкотиращи плана на ООН в тази област.

В неотдавнашно интервю за германското списание "Шпигел" Шваб отхвърли критиките, че дава платформа на популистите, изтъквайки, че всички правителства си имат своите недостатъци.

"Погледнете Япония, която съвсем неотдавна излезе от Международната комисия по китолов. Германската привързаност към въглищата също не е в интерес на света," каза Шваб.  


ТОП 10 на заплахите за глобалната икономика

Върви ли светът към нова криза? Глобалните рискове се засилват, но, изглежда, воля за справяне с тях липсва. Вместо това разделението се увеличава. Светът преминава в нова фаза, доминирана от фокуса върху собствената държава. В много страни и по множество въпроси изглежда привлекателна идеята "да си върнем контрола" - било от политически противник, било от някакви наднационални и международни организации.

Това са едни от основните изводи в годишния доклад на Световния икономически форум в Давос (WEF), цитиран от Reuters. Докладът е основан на разговори с около 1000 представители на властта, бизнеса и науката. На базата на тези разговори авторите определят най-големите заплахи за глобалната икономика през 2019 г. - световната търговска война, растящото политическо напрежение на планетата, кибератаките и промените в климата. Те отбелязват, че през миналата година макроикономическите рискове се изостриха, нестабилността на финансовите пазари се увеличи и предизвикателствата пред глобалната икономика станаха повече.

"Енергията се изразходва за консолидиране или възстановяване на контрола на национално ниво, което рискува да отслаби колективното реагиране на възникващите глобални предизвикателства. Затъваме още по-дълбоко в глобални проблеми, от които ще е трудно да се измъкнем", заявяват авторите на доклада.
В текста се казва още, че темповете на икономически растеж са достигнали максималния си предел. А забавянето на китайската 
икономика предизвиква особено притеснение.
"Просто не ни остана сух барут, за да се справим със забавянето, до което може да ни доведат сегашните събития", коментира Борге Бренде, президент на WEF.

ТОП 10


1. Икономическа конфронтация и напрежение между големи държави (91%)

2. Отслабване на правилата и споразуменията за международна търговия (88%)

3. Политическа конфронтация и напрежение между големи сили (85%)

4. Кибератаки и кражба на данни и пари (82%)

5. Кибератаки и прекъсване работата на услуги и инфраструктурни обекти (80%)

6. Загуба на доверие в съюзите за колективна отбрана (73%)

7. Целите на популисти и националисти (72%)

8. Фалшивите новини и медии, които работят в затворено публично пространство (69%)

9. Политическо поляризиране на национално ниво (67%)

10. Кражба на лични данни (64%) 
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай