Братята Казак не спорят за политика

Близнаците са фенове на рока, но пеят и шансони

Братята Казак не спорят за политика | StandartNews.com

"Колорит" е рокбанда от 80-те, любима на много ученици в Търговище. Младите музиканти забиват български и западни песни в стил хард рок и хеви метъл.

Освен яките парчета за колорита на групата допринасят и нейните членове. Сред тях са близнаците Казак. Четин е фронтмен, китарист и вокал, а Метин забива на барабани. Младите музиканти сега са блестящи юристи. Четин е народен представител на ДПС в българския, а Метин - в европейския парламент. Преди броени дни Четин стана председател на правната комисия в парламента. Той е по-голям с пет минути от Метин. Еднояйчни близнаци са. Родени са на 29 юли 1972 година в Търговище. Представители са на гордата и властна зодия Лъв. Точно като на близнаци са избрани и имената на двамата - близки по смисъл. В превод от турски Четин означава "твърд, корав", а Метин - "силен, солиден". Прекарват детството си в Търговище заедно с по-големия си брат Недим. Баща им е агроном, а майката е детска учителка. Завършват математическа паралелка. През юношеските си години учат пиано, свирят дори в градския духов оркестър. Увличат се по музиката и се научават да изпълняват доста парчета, дори и метъл хитовете на "Джудас прайст", "Металика" и "Меноар".

Близнаците обаче си остават ревностни почитатели на българската рок музика. И до ден днешен са върли почитатели на "Сигнал". Приятелите казват за тях, че пеят страхотно парчетата, както и шансони. Заниманията с рок музика продължават в IX, X и XI клас. За тях била особена гордост да свирят пред съучениците си и да представят училището на тогавашните фестивали на художествената самодейност. След като завършват гимназия, пред Метин и Четин застава дилемата - право или медицина. Родителите настояват и те отиват да учат за бъдещи лекари във Варна. След 2 години обаче съдбата им дава друг шанс. Със съдействието на ДПС братята получават стипендия от френското правителство и заминават в страната на любовта, за да учат право. След пет години в Бургундския университет в Дижон близнаците се връщат в България. Юристите се връщат и работят за ДПС, защото считат, че това е моралният им ангажимент. Те стават членове на движението още 18-годишни. Дипломираните братя започват стаж в администрацията на президента, а през 2000 г. постъпват в Министерски съвет.

Четин прилага наученото в университета в дирекция "Европейска интеграция", а Метин става съветник на министъра без портфейл Александър Праматарски. Така изкарват до 2001 г., когато Четин е избран за депутат от родния си град, а Метин се издига до началник на кабинета на Неждет Моллов, а после - на министъра без портфейл Филиз Хюсменова. После Метин става заместник-омбудсман на Република България, а на 7 юни 2009 година е избран за евродепутат от листата на ДПС. Брат му Четин също е бил депутат в европарламента, народен представител в 39-ото народно събрание и 40-ото народно събрание. Близнаците обаче никога не са се карали за две неща - за политика и за момичета. Като си харесали някоя девойка, тя била за първия, който успее да я спечели. Заради факта, че са близнаци, дори си правили и безобидни шеги с момичетата. Това отдавна е в миналото, защото сърцето и на двамата е заето. Четин е щастливо женен вече 12 години, а Метин е пресен младоженец от миналата година.

През 2001 г Четин и Нурселин Нури си казват "да" под купола на най-големия мюсюлмански храм в България, 257-годишната Томбул джамия в Шумен, откъдето е родом и булката. Кумове са им Касим Дал и съпругата му Филиз. Евродепутатът Метин Казак от ДПС каза сбогом на ергенския живот през септември м.г. 40-годишният политик каза "да" на дългогодишната си приятелка Неше (Радост). Двамата сключиха брака си в родния град Търговище на 8 септември. Двамата описват тържеството като модерно и не съвсем по мюсюлманския канон. Съчетавали се български и турски традиции, а младоженецът поканил булката на танц, изпълнявайки френски шансон. Евродепутатът Метин Казак поздравил булката Неше с една прекрасна френска песен на Жо Дасен. Гвоздей в програмата била турска песен, която разпяла и брат му, и цялата сватба. В нея се разказва, че човек не трябва да забравя, че животът е преходен, че човек трябва да остави хубави спомени зад себе си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай