Петък,

Български астрономи откриха загубена комета

От: Failed to load user -
2159
Български астрономи откриха загубена комета
A
A
A

София. Български астрономи откриха загубена комета, съобщиха от обсерватория „Звездно общество-А79".

"През последните две нощи астрономите от обсерватория „Звездно Общество А79" следяха дифузен обект, за който се предполагаше, че е нова и първата „българска" комета. След проведените наблюдения обаче се оказа, че всъщност тялото е изгубена комета. Позицията на обекта на небето се е различавала значително от предсказаната, а и яркостта му е била значително по-висока от очакваната. До момента не са идентифицирани други наблюдения на кометата, което заедно с факта, че е била търсена от месеци от други астрономи по света, навежда нашите учени на мисълта, че в момента се наблюдава избухване на небесното тяло.

„Преоткритието беше потвърдено от Центъра за малки тела в Сл. Система (Харвард, САЩ) и отразено в специален бюлетин на организацията. Кометата 154P/Brewington се движи около Слънцето с период от близо 11 години и ще премине в близост до Земята през декември.

Същевременно учените от обсерваторията, съвместно със студенти от СУ, продължават дейността си по потвърждаването на нови близко-земни астероиди, открити няколко часа по-рано от САЩ. Целта е обектите, които са открити по обед наше време от американските проекти, да не бъдат изгубени, тяхното движение в космоса да бъде бързо определено, а оттам и риска за Земята. Такъв е случаят например с изгубения астероид 2011 BD40, който първоначално е бил помислен за нов, но благодарение на наблюденията на нашите астрономи и техните колеги по света, неговата орбита е била определена точно. Към момента от обсерваторията се наблюдават 9 обекта, които още нямат официално наименование".


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички