Български астрономи откриха загубена комета

Български астрономи откриха загубена комета | StandartNews.com

София. Български астрономи откриха загубена комета, съобщиха от обсерватория „Звездно общество-А79".

"През последните две нощи астрономите от обсерватория „Звездно Общество А79" следяха дифузен обект, за който се предполагаше, че е нова и първата „българска" комета. След проведените наблюдения обаче се оказа, че всъщност тялото е изгубена комета. Позицията на обекта на небето се е различавала значително от предсказаната, а и яркостта му е била значително по-висока от очакваната. До момента не са идентифицирани други наблюдения на кометата, което заедно с факта, че е била търсена от месеци от други астрономи по света, навежда нашите учени на мисълта, че в момента се наблюдава избухване на небесното тяло.

„Преоткритието беше потвърдено от Центъра за малки тела в Сл. Система (Харвард, САЩ) и отразено в специален бюлетин на организацията. Кометата 154P/Brewington се движи около Слънцето с период от близо 11 години и ще премине в близост до Земята през декември.

Същевременно учените от обсерваторията, съвместно със студенти от СУ, продължават дейността си по потвърждаването на нови близко-земни астероиди, открити няколко часа по-рано от САЩ. Целта е обектите, които са открити по обед наше време от американските проекти, да не бъдат изгубени, тяхното движение в космоса да бъде бързо определено, а оттам и риска за Земята. Такъв е случаят например с изгубения астероид 2011 BD40, който първоначално е бил помислен за нов, но благодарение на наблюденията на нашите астрономи и техните колеги по света, неговата орбита е била определена точно. Към момента от обсерваторията се наблюдават 9 обекта, които още нямат официално наименование".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай