Българин отива на световния финал по Въздушна китара

Шампионът на България Жоро „Фотото" Николов пътува за Финландия

Българин отива на световния финал по Въздушна китара | StandartNews.com

София. Жоро „Фотото" Николов е шампион на България по Въздушна китара за 2013 г., съобщи организаторът Ивайло Ботушанов. На националния финал в столичния клуб „Маймунарника" снощи той бе оценен най-високо от журито и в двата кръга. Втори се класира Боян „Хелбобз" Генов, а трети е Иван Шентов. Тримата са от София. Четвърти се класира най-младият участник в тазгодишния шампионат, 18-годишният Александър „Армага" Иванов от Варна.

„Фотото" ще участва на Световния финал в Оулу, Финландия следващата седмица, от 21до 24 август, където ще се бори за световната титла в битка с националните шамппиони на 25 държави.

Жури на националния финал бяха остроумната примадона на българския ТВ ефир Мария Силвестър, очарователната поп певица Цветелина Чендова, Иво Чалъков, китарист на легендарната група Gravity Co, Сърмата Хари, колос на поетичната и философска мисъл в съвременната българска андърграунд музика и Мартин Михайлов, музикален мениджър на култовия софийски клуб „Строежа". Водещ на шоуто бе SDB a.k.a Шута, вокал на групите Vendetta и Piranha.

Атмосферата на финала беше на световно ниво. Подгряващият въздушен китарист бе Боби „El Capiten" Димитров, пременен в средновековна моряшка одежда. Първи от състезателите излезе софийският шампион Боян „Хелбобз" Генов, в бяло кимоно, с препасани зад гърба две картонени ролки, наподобяващи самурайски мечове. Шентов бе с плисирана поличка и неизменните наколенки, които във втори кръг замени с втален черен клин. „Фотото" бе със синьо спортно трико и дълга къдрава перука. „Армага" верен на позицията си, че не костюма, а самото изпълнение е важно, бе заложил на сигурно – черна тениска на Manowar. Останалите двама варненци, които се класираха за тазгодишния финал Мария „Марата" Георгиева и Бедрос „Бедрок" Арменаков не се явиха.

"Make Air, Not War!" ("Правете въздух, а не война!") е девизът на Световния шампионат по Въздушна китара. 

Световният шампионат по Въздушна китара се разраства непрестанно през последните 15 години и в момента представлява мрежа от официални шампионати в повече от 20 държави. Най-добрите изпълнители на Въздушна китара се съревновават в националните си шампионати преди да дойдат във Финландия за сблъсъка на шампионите. Всяка година един от тях печели титлата Световен шампион по Въздушна китара - виртуоз на невидимия инструмент.
Мисията на Световния шампионат по въздушна китара е да допринася за мира по света. Според идеологията на Въздушната китара (Air Guitar) войните свършват, глобалното затопляне спира и всички лоши неща изчезват, ако всички по света свирят въздушна китара.

В чест на тази мисия, в края на всеки Световен финал по въздушна китара всички хора по света са призовавани да засвирят въздушна китара едномвременно, за да спасят света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай