Баба полетя с парашут

Смела съм и нищо не ми се опира, казва Веселия Петрова от село Бъзовец

Баба полетя с парашут | StandartNews.com

Достолепната Веселия Петрова от село Бъзовец, община Вълчедръм, скочи с парашут на летището в Ерден край Монтана на 26 май - ден след като навърши 81. Полетът продължи 40 секунди от 3000 метра височина. Първите 20 секунди падали с инструктура Даниел Стоянов шеметно, след което се отворил парашутът. Двамата се приземили успешно, бабата направо стъпила на краката си.

Да се рее като птица в небето е мечта на човека от памтивека, обясни след приключението Веселия. Странно, но и тя от малка го е искала. И още млада е успяла да сбъдне копнежа си. Като ученичка в стопанското училище в Лом през 1950 г. изкарала курс по скачане с парашут. Два скока с другите курсисти направила на 10 април 1951 г. Това станало на полигона в село Мусачево. За цял живот запомнила усещането - за волност, за свобода, за радост. Дълги години разказвала за него на двамата си синове, а после и на внуците си. Идеята да повтори някогашния си полет не й давала мира от доста време насам. Едва през май внукът Васил предложил да я заведе на летището при Ерден.

"Приех веднага, зарадвах се. Съседки ми се учудиха. "Не те ли е страх", питаха. О, аз не познавам това чувство. Не ме е страх, ще скоча. Като полетяхме надолу, изобщо не ми мина през ума, че парашутът може и да не се отвори. Наслаждавах се на момента. Усещането за волност отново ме обзе. Приземихме се без проблеми. Зарекох се догодина за следващия си рожден ден да повторя", сподели Веселия.

Госпожата е от съседното село Септемврийци, но още мома заживяла в Бъзовец. Не станала шивачка, за каквато се изучила в Лом, а изкарала курс за началник-пощи в София. Назначили я за шеф на клона в Бъзовец, където тогава живеели 1300 души. В селото срещнала любовта на своя живот и останала в него досега. Със съпруга си създали прекрасно семейство. Преди 4 години той починал. "Тъгувам за него, но не се предавам, продължавам сама", обяснява душевното си състояние жената кураж.

От младини до сега работи всичко, което трябва да се свърши. Добра готвачка е, шивачка, копачка. Сама обработва лозе, градина, коси ливади, събира сено. "Мъжът ми не можеше да заколи агне, което сме отгледали. И мен ми беше жал, но го колех, дерях. Връзвам и режа лозе, което също минава за мъжка работа", признава тя. Защо всичко й се отдава?

"Защото приемам живота без хленчене. Мога да правя всичко, от което аз или другите имат нужда." От доста време в селото нямало кой да подстригва бабите и старците и тя взела няколко урока при фризьор. Сега върши и тази работа в Бъзовец. Научила се да бие инжекции. "Имаме възрастен съселянин, който се нуждае от това, а кой ще идва в Бъзовец да му ги бие", обяснява този момент от ежедневието си госпожата. Асистирала няколко пъти на ветеринарния доктор при кастриране на свине и вече сама осъществява операцията, ако докторът не е в селото. "Не се стъписвам, затова мога да правя и това. Идва ми отръки", казва парашутистката.

На 81 Веселия е здрава, пъргава, елегантна. Не пие лекарства, само по едно малко хапче взема за кръвно, но повече профилактично, отколкото наложително.

И синовете имат златни ръце

"Синовете ми - Тошко, който живее в Стара Загора, и Пламен, който сега е в Германия, могат да работят всичко вкъщи", хвали се Веселия. Тошко, бивш военен, е много добър готвач, масажист, дърворезбар. Направената от него фигура "Свети Седмочисленици" е дарена на папа Йоан Павел Втори, а композицията "На Шипка всичко е спокойно" - на руския президент Владимир Путин. За майка си Тошко изработил Богородица с младенеца. Синовете строят, правят почти професионално всякакви ремонти.

Името си Веселия госпожата е наследила от баба си - майката на баща й. Носи го и внучката й, а внукът й Васил също е кръстен на нея.

"Живея добре, имам си всичко, а и децата ми не са ме изоставили. Работя и си произвеждам за трапезата. Затова съм оптимист. Давам кураж и на съселяните ми. Малко сме останали - стотина души, но се събираме на големи празници. На младини съм играла в театралната трупа, давали сме представления чак в Козлодуй. Днес имаме читалище, но кой да играе?

Най-възрастната скачачка в Ерден

81-годишната Веселия Петрова е най-възрастната скачачка, сподели шефката на летището на село Ерден Ани Стаменова. "При нас скачат тийнейджъри, хора и над 50-те. Една жена от Варна - г-жа Пенка Балева, на 78 години, също идва да скача. Но г-жа Петрова постави рекорд. На своите 81 години тя се приземи без проблеми. Дадохме й документ. Обеща да дойде пак. Скочи и синът й Пламен, той пък получи книжка за парашутист", обяснява Стаменова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай