Неделя,

Археолози посочиха нова дата за Древен Египет

От: Failed to load user -
3762
Археолози посочиха нова дата за Древен Египет
A
A
A

Лондон. Екип от Великобритания установи, че трансформацията от територия на коренно различни земеделски производители, в държава, управлявана от един цар, е била по-бърза, отколкото се смяташе досега.

Използвайки радиовъглеродното датиране и компютърни модели, учените са установили, че първият владетел на цивилизацията - фараона Аха - е дошъл на власт през около 3100 преди новата ера .

Изследването е публикувано в издание на Royal Society A.

Водещият изследовател Майкъл Дий, от изследователска лаборатория за археология в университета в Оксфорд, заяви: "Формирането на Египет е уникално в древния свят. От самото начало, Египет се обосновава като територия, приличаща на нещо много подобно на държавите днес."

"Имахме пропуск в разбирането на това какво е накарало една група хора да се организира по този подобен начин", заявява Дий. "Египет е държава, която се появява бързо и има огромна социална промяна през това време".

Учените са използвали радиовъглеродно датиране на намерена коса, кости и растения, за да установят кога е била установена държавата Египет.

Новият анализ показва, че процесът за образуване на държавата е започнал по-късно от колкото се мислеше досега, между 3700 или 3600 преди новата ера.

Екипът е открил , че само няколко стотин години по-късно, около 3100 п.н.е, обществото е преобразувано в една обединена държава, управлявана от един владетел.

"Това е интересно, особенно когато сравним ситуацията с други места. В Месопотамия, например, има;ме земеделски стопанства в продължение на няколко хиляди години, преди да има нещо като държава. "

Според археолозите първият цар на Египет, Аха, е дошъл на власт след като друг виден лидер, Нармер, е успял да обедини долината на Нил.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички