Археолози посочиха нова дата за Древен Египет

Археолози посочиха нова дата за Древен Египет | StandartNews.com

Лондон. Екип от Великобритания установи, че трансформацията от територия на коренно различни земеделски производители, в държава, управлявана от един цар, е била по-бърза, отколкото се смяташе досега.

Използвайки радиовъглеродното датиране и компютърни модели, учените са установили, че първият владетел на цивилизацията - фараона Аха - е дошъл на власт през около 3100 преди новата ера .

Изследването е публикувано в издание на Royal Society A.

Водещият изследовател Майкъл Дий, от изследователска лаборатория за археология в университета в Оксфорд, заяви: "Формирането на Египет е уникално в древния свят. От самото начало, Египет се обосновава като територия, приличаща на нещо много подобно на държавите днес."

"Имахме пропуск в разбирането на това какво е накарало една група хора да се организира по този подобен начин", заявява Дий. "Египет е държава, която се появява бързо и има огромна социална промяна през това време".

Учените са използвали радиовъглеродно датиране на намерена коса, кости и растения, за да установят кога е била установена държавата Египет.

Новият анализ показва, че процесът за образуване на държавата е започнал по-късно от колкото се мислеше досега, между 3700 или 3600 преди новата ера.

Екипът е открил , че само няколко стотин години по-късно, около 3100 п.н.е, обществото е преобразувано в една обединена държава, управлявана от един владетел.

"Това е интересно, особенно когато сравним ситуацията с други места. В Месопотамия, например, има;ме земеделски стопанства в продължение на няколко хиляди години, преди да има нещо като държава. "

Според археолозите първият цар на Египет, Аха, е дошъл на власт след като друг виден лидер, Нармер, е успял да обедини долината на Нил.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай