Археолози откриха 7 нови сгради край Варна

Археолози откриха 7 нови сгради край Варна | StandartNews.com

София. Археолози са разкрили седем нови сгради, крепостна стена, части от улици и зърнени ями по време на археологически проучвания на около 600 кв. метра от средновековната крепост Кастрици край Варна. Това заяви на пресконференция проф. Валентин Плетньов, директор на Регионалния исторически музей във Варна и ръководител на разкопките. През този археологически сезон в рамките на два месеца в проучвания са се включили осем души, като работата е финансирана от местния музей със 10 000 лева.

Самите проучвания на мястото започват през 2011 година със спечелен проект от Министерски съвет. През 2012 година са проучени 800 кв. метра от 15 археолози, като за целта Министерството на финансите е отпуснало 25 000 лева. Проф. Плетньов разказа, че крепостта Кастрици се споменава за първи път в карта от 1321 година на Пиетро Весконте. Крепостта е защитавала варненския залив от север. Разположена е на нос "Св. Яни".

По-късно южната част е унищожена при строеж на вълнолом. През тази година в един парцел са разкрити четири нови сгради на дълбочина 1,5 – 2 метра. Проф. Плетньов отбеляза, че има следи за разрушения от голямо земетресение през 14 век, като си личат пластовете на затрупване. Покривите на сградите са били с каменни плочи, като във всички е имало ями за зърно. Това се дължи на бурната търговия, развивана по онова време, като местните хора са изнасяли главно зърно и мед, а са внасяли тъкани и подправки, посочи проф. Плетньов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай