Археолози от 6 държави изследват селище на древни земеделци

Археолози от 6 държави изследват селище на древни земеделци | StandartNews.com

Благоевград. Селище отпреди 8000 години откриха археолози край село Илинденци. Френско – български екип от учени и 12 студенти от Великобритания, САЩ, Канада, Пуерто Рико, Франция и България приключиха важен етап от археологическите разкопки на раннонеолитното селище в местността Масовец.

Експедицията се финансира от Фондация „Балканско наследство" и се организира от Нов български университет, Регионален исторически музей – Благоевград и община Струмяни. Ръководител на проекта е полякинята Малгожата Гребска – Кулова, която е омъжена в България и работи в благоевградския музей. Древното селище дава познания за най-ранните земеделци в Европа, то е регистрирано през 1991 г. при теренни археологически обхождания, организирани от Югозападния университет «Неофит Рилски». Намерени са много керамични съдове и фигури от първата половина на шестото хилядолетие преди Христа до средния неолит.

Раннонеолитното селище е обградено с ров от северната страна. Във вътрешното пространство е разкрита опожарена къща. Досега в нея е намерен голям съд (питос), пещ, глинени замазки и паднала стена. Намерени са много кремъчни сечива и накити - керамични мъниста, мъниста от мида и мрамор, гривни от мрамор, висулки от камък. Изследванията показват, че обитателите на това селище са се препитавали с пшеница и ечемик. Хранели се с леща, грах, диви дренки, сливи, грозде и лешници.

„Това е едно световно училище по археология, записват се доброволци, а ние изнасяме лекции за раннонеолитната епоха, за първите прояви на земеделие в Европа, студентите усвояват практически методи и технологии в археологията. В тазгодишната експедиция намерихме големи керамични съдове, две фигурки на жени, скелет на дете, които тепърва ще изследваме" Малгожата Гребска-Кулова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай