Мики Маус навършва 85 години

 Мики Маус навършва 85 години | StandartNews.com

Днес легендарният анимационен герой Мики Маус, който е любимец на няколко поколения в цял свят, навършва 85 години.

Усмихнатата мишка с жълта папионка се появява за първи път на екран заедно със своята приятелка Мини Маус, в анимационното филмче „Plane Crazy", през 15 май 1928 г. Уолт Дисни и Уб Айъуркс режисират серията, освен това Айъуркс е главен аниматор. Двамата споделят, че филмчето е създадено за 6 седмици. Тогава Мики Маус не успява да впечатли критиците и филмчето „Plane Crazy" претърпява разочарование. Въпреки това Уолт Дисни не се отказва от лансирането на своя опашат герой.

На 18 ноември 1928 г. мишлето става част от анимацията на Disney - "Steamboat Willie" ("Параходът "Уили"). Това е първата озвучена анимация. По-късно- през 1994 г. филмчето за деца се класира на 13-о място в класацията на 50-те най-велики анимационни филми за всички времена.

Така от обикновен герой в комикси и анимационни герои през 20-те години на миналия век, Мики Маус се превръща в един от най-големите символи на анимацията и Уолт Дисни.

Днес Мики има своя линия детски играчки, участва както в анимации, така и във видео и занимателни игри за деца. Известната мишка е единственият герой от анимационни филми, който има своя звезда в Алеята на славата в Холивуд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай