Четвъртък,

451 градуса по Фаренхайт или цензурата на чипа 

От: Стела Стоянова -
153
451 градуса по Фаренхайт или цензурата на чипа 
A
A
A

Не, Рей Бредбъри не беше прав. Онова, което все още продължава да гори при 451 градуса по Фаренхайт, вече не е същото.

И Лойола не е прав - вече не трябва да влизат в дома ти и да проверяват дали държиш книги за вещици или други, които не отговарят на религиозните канони.

Ако Жельо Желев беше жив сега и някой Фейсбук робот бе засякъл многократно споделяното заглавие "Фашизмът", първият ни демократичен президент вече нямаше да има профил в социалните мрежи, ако изобщо си бе направил труда да си създаде такъв.

С което не искам да приравня написаното от Жельо Желев с текстовете на Мартин Карбовски, който тези дни загуби и четирите си профила заради публикации за ЛТБГ, или поне това е версията, поради която Фейсбук го е блокирал.

Защото когато държавата те санкционира, е длъжна да ти каже защо го прави. Ако Фейсбук те блокира, не е длъжен да ти го обясни - можеш само да имаш догадки. Например, че си използвал "език на омразата".

Не знам какво Фейсбук сървърите, както и работещите там, разбират под език на омразата, но очевидно това е само език, който засяга определени общности.

Аз също не съм съгласна с много от нещата, написани от Карбовски, но още повече не съм съгласна анонимен сървър, на който някой е задал определени "ключови" думи, да цензурира език, който борави с метафори и хиперболи, непонятни на строго линейния език на уравненията.

Помните ли как преди време в училище ни тормозеха с въпроса, от който на всички ни се повдигаше - "Какво е искал да каже авторът?" Очевидно е имало смисъл от това, а някой е пропуснал този урок.

Защото езикът не е буквалното и банално изречение, което Фейсбук-клонингът е взел и разчленил на съставните му части. Той е взрив от емоция, от неща, които се превеждат на невербално ниво, независимо дали става дума за вестникарски публикации, за онлайн издания или за литература.

Това е език, който вирее в контекст, но много ми се иска да изпитам цензорите от фейсбук знаят ли що е това контекст.

Вместо това на социалните мрежи им вграждат правилния "чип", който вади извън контекста всяка дума, която според него кореспондира с така наречения език на омразата. Който всъщност често пъти е просто език на свободното мнение.

Впрочем, оня убиец от Нова Зеландия, който свободно е изразявал мнението си в интернет преди да изпозастреля половин джамия, не е бил блокиран. Вместо това все по-често чувам от колеги журналисти, че им е наложен "бан" за малко по-свободен речник, който са използвали, за да илюстрират тезата си. 

Боже, да беше написал Ботев в социалните мрежи "Силно да любят и мразят", пък да види той банове. С което, пак подчертавам, не сравнявам Карбовски с Ботев, а подчертавам, че изкуственият интелект все по-често започва да ни цензурира, тъй като неговите параметри са задавани от естествен интелект, който не е бил на нужното ниво.

Хората, които ги задават, били ли са тествани ей така малко поне за филологическа грамотност? За познания по литература? Някой питал ли ги е дали знаят що е това литературни жанрове и тропи? Зная отговорите. И те са още по-притеснителни - социалните мрежи, които би трябвало да ни дадат по-голяма свобода на словото и на споделянето и които дълго време възприемахме като такива, в момента са се превърнали в мрежи от бодлива тел. Където са свободни да прелитат само определени пернати създания от определени социални групи. За останалите остава да си споделят манджите, снимки на котенца и отвреме-навреме коментари за някой политик, който и без това вече си е станал за бой, щото си купил една тераса, без да си я купи.

Лошото е, че Фейсбук определя какво е език на омразата. А тя си се шири. Без език- защото често е просто неграмотна. А да цензурираш журналистически материали заради думички - Юлиус Фучик беше писал нещо по въпроса.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички