3D принтер печата храна

NASA спонсорира разработката на компания от Тексас

3D принтер печата храна | StandartNews.com

Тексас. Доскоро възможността да се "печата" храна бе само научна фантастика. Амбициозна компания от Тексас, която получи подкрепата на NASA, обаче обеща, че до края на годината от 3D принтера й ще излезе пица!

Устройството, разработено от Systems and Materials Research Corporation, може да осигури вкусна и балансирана храна, създадена на основата на няколко прахчета и пасти. В началото принтерът смесва всички съставки в определени пропорции, след което получената субстанция се пуска слой по слой върху нагрята пластина в долната част на устройството.

Водещият дизайнер на тази джаджа Анджан Контрактър е убеден, че много скоро подобни принтери ще се появят в кухнята на всички домакинства. В магазините пък вместо обикновената храна ще се продават специални касетки, чието съдържание ще бъде направено по такъв начин, че срокът на годност ще е близо 30 години. Освен това компонентите за тези касетки ще бъдат по-евтини и по-лесни за изготвяне, отколкото продуктите да се получат по естествен път. Според създателите на устройството такъв метод за готвене ще помогне да бъде решен проблемът с глада на Земята. От своя страна NASA вижда в 3D печатането голямо бъдеще за космонавтиката. Ниската себестойност, големите срокове на годност и простото съхранение на касетките ги правят най-добрия вариант за храна по време на дългите космически полети.

Първи на 3D принтера на тексаската компания бил "разпечатан" шоколад. След като NASA спонсорирала проекта със 125 000 долара, Systems and Materials Research Corporation започнала работата по "печатането" на пица. Скоро с подобни устройства, твърдят създателите, ще може да се "приготвят" пържена риба, моркови, гъби, ябълки, макарони, кашкавал, домати, сосове и дори мляно кафе. В последните години на 3D принтери бяха напечатани изкуствено ухо, вакуумна обувка и дори пистолет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай