Четвъртък,

30 000 се снимат с Дракула от Созопол

От: Failed to load user -
3223
30 000 се снимат с Дракула от Созопол
A
A
A

Бургас. Повече от 30 000 летовници са видели това лято скелета и отливката на главата на средновековния жител на Созопол, погребан след ритуал срещу вампирясване. Находката бе върната в морския град през юни и бе експонирана в ремонтирания археологически музей. Втора година созополският вампир подлудява туристи от всички континенти. За трите летни месеца музеят рядко остава без посетители и мераклии за снимка със скелета. "Най-много са руските туристи, които се редят на опашки пред музея", разказа археологът Димитър Недев, който откри родния граф Дракула по време на разкопките на манастира "Св. Николай Чудотворец" в Стария Созопол. Румънци, чехи, поляци, както и много групи немски и английски туристи, са били на четири очи с вампира до момента. Освен организирани групи чужденци от курортите идват и много любопитни нашенци.

Вампирът заедно с желязото, проболо гърдите му, лежи в специално изработена витрина на втория етаж в музея. До него в стъклена кутия е поставена и главата. 3 месеца бяха необходими на експертите от НИМ в София, за да направят реставрация на костите и черепа, както и възстановка на лицето на мъжа. Как е изглеждал човекът, прободен преди около 700 г., за да не възкръсне, показа световноизвестният антрополог проф. Йордан Йорданов. Ученият направи отливката на лицето на базата на антропологични анализи и проби. Има идея вампирът да бъде поставен на мястото, където беше открит - до абсидата на църквата на манастира "Св. Николай Чудотворец" пред портите на стария град. Другата идея пък е находката да гостува и в родината на Дракула. Созопол и Сигишоара взеха решение за побратимяване и е възможно да бъде осъществен нестандартният "трансфер". За него съобщи Александрина Исайлова, директор на франкофонския фестивал, който се проведе за трета година в Созопол.
За самоличността на вампира предположение изказа още при изравянето му проф. Божидар Димитров. Според директора на НИМ скелетът може да е на легендарния пират Кривич, който е бил управител на созополската крепост, или на негов наследник.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички