30 000 се снимат с Дракула от Созопол

30 000 се снимат с Дракула от Созопол  | StandartNews.com

Бургас. Повече от 30 000 летовници са видели това лято скелета и отливката на главата на средновековния жител на Созопол, погребан след ритуал срещу вампирясване. Находката бе върната в морския град през юни и бе експонирана в ремонтирания археологически музей. Втора година созополският вампир подлудява туристи от всички континенти. За трите летни месеца музеят рядко остава без посетители и мераклии за снимка със скелета. "Най-много са руските туристи, които се редят на опашки пред музея", разказа археологът Димитър Недев, който откри родния граф Дракула по време на разкопките на манастира "Св. Николай Чудотворец" в Стария Созопол. Румънци, чехи, поляци, както и много групи немски и английски туристи, са били на четири очи с вампира до момента. Освен организирани групи чужденци от курортите идват и много любопитни нашенци.

Вампирът заедно с желязото, проболо гърдите му, лежи в специално изработена витрина на втория етаж в музея. До него в стъклена кутия е поставена и главата. 3 месеца бяха необходими на експертите от НИМ в София, за да направят реставрация на костите и черепа, както и възстановка на лицето на мъжа. Как е изглеждал човекът, прободен преди около 700 г., за да не възкръсне, показа световноизвестният антрополог проф. Йордан Йорданов. Ученият направи отливката на лицето на базата на антропологични анализи и проби. Има идея вампирът да бъде поставен на мястото, където беше открит - до абсидата на църквата на манастира "Св. Николай Чудотворец" пред портите на стария град. Другата идея пък е находката да гостува и в родината на Дракула. Созопол и Сигишоара взеха решение за побратимяване и е възможно да бъде осъществен нестандартният "трансфер". За него съобщи Александрина Исайлова, директор на франкофонския фестивал, който се проведе за трета година в Созопол.
За самоличността на вампира предположение изказа още при изравянето му проф. Божидар Димитров. Според директора на НИМ скелетът може да е на легендарния пират Кривич, който е бил управител на созополската крепост, или на негов наследник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай