Жегата между Ердоган и САЩ може да откаже VW от Турция

Нови санкции може да затруднят износа на произведените в Измир коли за Щатите и ЕС

Жегата между Ердоган и САЩ може да откаже VW от Турция | StandartNews.com
  • Нови санкции може да затруднят износа на произведените в Измир коли за Щатите и ЕС

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи

- Господин Керемедчиев, до какво ще доведе напрежението между САЩ и Турция по повод купуването на руските ракети С-400?
- Това решение е част от поредица външнополитически действия на президента Ердоган, които в крайна сметка му водят вътрешнополитически и икономически вреди. Започвайки още от свалянето на руския самолет и последвалата реакция на Русия, конфронтацията с Европейския съюз по редица въпроси, конфронтацията с Израел относно палестинския въпрос, сега конфронтацията и със Съединените щати – дали това е за Сирия и подпомагането на кюрдските сили от САЩ, или пък залитането сега – купуването на руските системи С-400, да прибавим и последния скандал със сондажите във водите на Кипър и последвалата реакция на ЕС за налагане на санкции – с всички тези действия Ердоган се опитва да се постави между силните световни лидери Путин, Тръмп, Си Цзинпин. Но за съжаление не успява да се задържи в тази компания, защото в крайна сметка действията му водят до тежки икономически последствия за Турция – безработицата е над 14% вече, инфлацията е 16%. Икономиката на страната страда от тези политически грешки на Ердоган, а той видимо не си взема поука от това. Даже и последният сигнал, който получи – загубата на кметските избори в Истанбул, и то на два тура, също не го кара да се примири, да преосмисли своята политика. Що се отнася до санкциите на САЩ, първо Тръмп използва много умело любимото си „оръжие” – икономическите санкции, за оказване на натиск на определени държави. Впрочем вижда се, че то действа в Иран. Търговската война за момента също дава ползи за САЩ спрямо Китай, отстъпки от ЕС. В началото тези санкции са предимно политически, т.е. отказът на Щатите да доставят самолетите F-35 на турците, изобщо изваждането им от програмата за разработване на тези изтребители, е много тежък удар спрямо Турция и допълнително ще доведе до утежняване на икономическата ситуация в страната. Защото всъщност Турция е сред държавите основателки на програмата за изтребители F-35 и вече е вложила доста сериозна инвестиционна сума в общия фонд за разработване на този самолет от пето поколение. Така че страната се нуждае много от тези машини, защото Израел е първата държава в района, която разработва цели ескадрили на F-35. И отсъствието на такива в турската авиация сериозно ще наклони баланса и силите в региона. Турция не иска това да се случи. Но в момента упоритостта на Ердоган среща достатъчната упоритост на президента Тръмп, така че според мен този отказ за доставянето на F-35 е първата крачка. След това ще последват икономически санкции, за каквито Сенатът отдавна натиска президента, а те ще доведат до още по-тежка икономическа ситуация в Турция.
- Вестник „Независимая газета” прогнозира, че САЩ няма да наложат такива санкции, защото Турция можело да купи американските системи „Пейтриът”…
- Президентът Тръмп беше прав, че още Обама и тогавашният Конгрес са отказали доставката на системите „Пейтриът” за Турция. Реално, ако вече са инсталирани системите С-400 от Русия, вкарването на „Пейтриът” ще бъде в противовес с доктрината на НАТО. Впрочем за първи път се случва натовска държава, която е на челните места и по въоръжение, и по численост на състава, и по съвместимост на системите, да се обръща към Русия за доставка на въоръжение, което е много тежък и лош прецедент. Турция винаги се е опитвала да играе двояка роля на непредвидим съюзник на НАТО и да злоупотребява със своето положение. Например по време на войната в Ирак Турция забрани на съюзническите сили да използват базата в Инджирлик. Освен това включително и германските военни бяха изгонени от тази база, за да се подчертае независимостта при вземането на решения. Т.е, когато й отърва, Турция е силен съюзник на НАТО, но когато гони други интереси, определено нарушава всички правила. И според мен ще си понесе последствията за тези действия.
- Ако САЩ наложат по-сериозни санкции, Евросъюзът дали ще се съобрази с тях? Самият ЕС санкционира Турция заради сондажите в морето край Кипър.
- Санкциите на ЕС са доста слаби. Даже бяха посрещнати с пренебрежение от турските политици, което впрочем не им прави чест и показва арогантното отношение на Турция най-вече към ЕС. Според мен санкциите няма да имат толкова икономически ефект, колкото ще се разклати като цяло доверието в турската икономика. А тя в момента е в сериозен спад, определено влиза в рецесия. Освен това, ако продължава намесата на Ердоган и съмишленици пряко в действията на финансови институции – например Централната банка, това ще доведе страната до някой от латиноамериканските сценарии, т.е. до много тежка икономическа и банкова криза. И най-накрая - до падането на Ердоган от власт. Видя се какво стана в Истанбул – икономическото лице на страната, не само една трета от БВП се генерира тук, но и тук са най-прогресивните, свързани с Европа и САЩ личности, политици, които показаха, че политиката на Ердоган няма да бъде одобрявана. И ако той продължи да пренебрегва мнението на своите гласоподаватели, те ще стават все по-малко. С други думи, всички негови политически решения и грешки водят след себе си икономически последствия, които отново водят до политически катаклизми.
- Евентуалните санкции на САЩ биха ли оказали влияние върху нашите взаимоотношения с Турция?
- За момента не очаквам ЕС да наложи тежки санкции, които да повлияят на нашите двустранни отношения, макар че Кипър и Гърция ще настояват за такива поради факта, че Турция се кани да изпрати трети и четвърти кораб за сондажи в териториалните води на Кипър. Което означава, че този конфликт ще се разраства. Колкото до САЩ, ако те наложат санкции, те биха били двустранни и няма да са толкова крайни като тези в Иран (впрочем иранската икономика страда неимоверно от това и се видя, че ЕС няма много механизми за противодействие). Те може би няма да бъдат с много силен икономически ефект, но ще повлияят лошо на имиджа на турската икономика, което пък ще доведе до отлив на капитали и инвестиции.
- Но пък вероятността „Фолксваген” да ситуира завода си в турския град Измир, вместо в България, е голяма…
- „Фоксваген” и другите автомобилостроители малко се интересуват от политическата ситуация. Тяхното решение е повлияно най-вече от възможността за добро развитие на техните инвестиции. Може да са получили икономически дивиденти, които страна членка на ЕС не би могла да предостави, като финансови стимули, данъчни облекчения и т.н. От другата страна е огромният опит на Турция в автомобилостроенето. Но може все пак да има преосмисляне на позициите заради санкциите, защото възможността за износ на готовата продукция към ЕС и САЩ би била ограничена.
- Как ще коментирате новоизбрания председател на ЕК?
- За мен това е слаб, консенсусен избор. Крехкото мнозинство от 9 гласа показва, че г-жа Урсула  Фон дер Лайен е подкрепена от богата палитра от политически сили, в това число и от крайни националисти. Имаше разнобой и в самите групи. Няма единно мнение и в ЕНП, и при либералите, и при Зелените. В своето изказване в ЕП г-жа Фон дер Лайен обеща горе-долу на всекиго по нещо. А когато обещаеш толкова много политики, които да покрият цялата палитра в ЕП, много трудно ще можеш да си изпълниш обещаното. Затова аз очаквам много тежки времена за нея в следващите месеци и години. Ще бъде трудно сформирането на екипа й, който да бъде одобрен от мнозинството евродепутати. Второ, тя много трудно ще прокарва политики, защото плаващите мнозинства ще ги блокират – да кажем членството на България и Румъния в Шенген. В общи линии очаквам много труден неин мандат с много трудно изпълними множеството обещания, които тя даде.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай