Неделя,

Жегата между Ердоган и САЩ може да откаже VW от Турция

От: Силвана Желева -
1266
Жегата между Ердоган и САЩ може да откаже VW от Турция
A
A
A
  • Нови санкции може да затруднят износа на произведените в Измир коли за Щатите и ЕС

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи

- Господин Керемедчиев, до какво ще доведе напрежението между САЩ и Турция по повод купуването на руските ракети С-400?
- Това решение е част от поредица външнополитически действия на президента Ердоган, които в крайна сметка му водят вътрешнополитически и икономически вреди. Започвайки още от свалянето на руския самолет и последвалата реакция на Русия, конфронтацията с Европейския съюз по редица въпроси, конфронтацията с Израел относно палестинския въпрос, сега конфронтацията и със Съединените щати – дали това е за Сирия и подпомагането на кюрдските сили от САЩ, или пък залитането сега – купуването на руските системи С-400, да прибавим и последния скандал със сондажите във водите на Кипър и последвалата реакция на ЕС за налагане на санкции – с всички тези действия Ердоган се опитва да се постави между силните световни лидери Путин, Тръмп, Си Цзинпин. Но за съжаление не успява да се задържи в тази компания, защото в крайна сметка действията му водят до тежки икономически последствия за Турция – безработицата е над 14% вече, инфлацията е 16%. Икономиката на страната страда от тези политически грешки на Ердоган, а той видимо не си взема поука от това. Даже и последният сигнал, който получи – загубата на кметските избори в Истанбул, и то на два тура, също не го кара да се примири, да преосмисли своята политика. Що се отнася до санкциите на САЩ, първо Тръмп използва много умело любимото си „оръжие” – икономическите санкции, за оказване на натиск на определени държави. Впрочем вижда се, че то действа в Иран. Търговската война за момента също дава ползи за САЩ спрямо Китай, отстъпки от ЕС. В началото тези санкции са предимно политически, т.е. отказът на Щатите да доставят самолетите F-35 на турците, изобщо изваждането им от програмата за разработване на тези изтребители, е много тежък удар спрямо Турция и допълнително ще доведе до утежняване на икономическата ситуация в страната. Защото всъщност Турция е сред държавите основателки на програмата за изтребители F-35 и вече е вложила доста сериозна инвестиционна сума в общия фонд за разработване на този самолет от пето поколение. Така че страната се нуждае много от тези машини, защото Израел е първата държава в района, която разработва цели ескадрили на F-35. И отсъствието на такива в турската авиация сериозно ще наклони баланса и силите в региона. Турция не иска това да се случи. Но в момента упоритостта на Ердоган среща достатъчната упоритост на президента Тръмп, така че според мен този отказ за доставянето на F-35 е първата крачка. След това ще последват икономически санкции, за каквито Сенатът отдавна натиска президента, а те ще доведат до още по-тежка икономическа ситуация в Турция.
- Вестник „Независимая газета” прогнозира, че САЩ няма да наложат такива санкции, защото Турция можело да купи американските системи „Пейтриът”…
- Президентът Тръмп беше прав, че още Обама и тогавашният Конгрес са отказали доставката на системите „Пейтриът” за Турция. Реално, ако вече са инсталирани системите С-400 от Русия, вкарването на „Пейтриът” ще бъде в противовес с доктрината на НАТО. Впрочем за първи път се случва натовска държава, която е на челните места и по въоръжение, и по численост на състава, и по съвместимост на системите, да се обръща към Русия за доставка на въоръжение, което е много тежък и лош прецедент. Турция винаги се е опитвала да играе двояка роля на непредвидим съюзник на НАТО и да злоупотребява със своето положение. Например по време на войната в Ирак Турция забрани на съюзническите сили да използват базата в Инджирлик. Освен това включително и германските военни бяха изгонени от тази база, за да се подчертае независимостта при вземането на решения. Т.е, когато й отърва, Турция е силен съюзник на НАТО, но когато гони други интереси, определено нарушава всички правила. И според мен ще си понесе последствията за тези действия.
- Ако САЩ наложат по-сериозни санкции, Евросъюзът дали ще се съобрази с тях? Самият ЕС санкционира Турция заради сондажите в морето край Кипър.
- Санкциите на ЕС са доста слаби. Даже бяха посрещнати с пренебрежение от турските политици, което впрочем не им прави чест и показва арогантното отношение на Турция най-вече към ЕС. Според мен санкциите няма да имат толкова икономически ефект, колкото ще се разклати като цяло доверието в турската икономика. А тя в момента е в сериозен спад, определено влиза в рецесия. Освен това, ако продължава намесата на Ердоган и съмишленици пряко в действията на финансови институции – например Централната банка, това ще доведе страната до някой от латиноамериканските сценарии, т.е. до много тежка икономическа и банкова криза. И най-накрая - до падането на Ердоган от власт. Видя се какво стана в Истанбул – икономическото лице на страната, не само една трета от БВП се генерира тук, но и тук са най-прогресивните, свързани с Европа и САЩ личности, политици, които показаха, че политиката на Ердоган няма да бъде одобрявана. И ако той продължи да пренебрегва мнението на своите гласоподаватели, те ще стават все по-малко. С други думи, всички негови политически решения и грешки водят след себе си икономически последствия, които отново водят до политически катаклизми.
- Евентуалните санкции на САЩ биха ли оказали влияние върху нашите взаимоотношения с Турция?
- За момента не очаквам ЕС да наложи тежки санкции, които да повлияят на нашите двустранни отношения, макар че Кипър и Гърция ще настояват за такива поради факта, че Турция се кани да изпрати трети и четвърти кораб за сондажи в териториалните води на Кипър. Което означава, че този конфликт ще се разраства. Колкото до САЩ, ако те наложат санкции, те биха били двустранни и няма да са толкова крайни като тези в Иран (впрочем иранската икономика страда неимоверно от това и се видя, че ЕС няма много механизми за противодействие). Те може би няма да бъдат с много силен икономически ефект, но ще повлияят лошо на имиджа на турската икономика, което пък ще доведе до отлив на капитали и инвестиции.
- Но пък вероятността „Фолксваген” да ситуира завода си в турския град Измир, вместо в България, е голяма…
- „Фоксваген” и другите автомобилостроители малко се интересуват от политическата ситуация. Тяхното решение е повлияно най-вече от възможността за добро развитие на техните инвестиции. Може да са получили икономически дивиденти, които страна членка на ЕС не би могла да предостави, като финансови стимули, данъчни облекчения и т.н. От другата страна е огромният опит на Турция в автомобилостроенето. Но може все пак да има преосмисляне на позициите заради санкциите, защото възможността за износ на готовата продукция към ЕС и САЩ би била ограничена.
- Как ще коментирате новоизбрания председател на ЕК?
- За мен това е слаб, консенсусен избор. Крехкото мнозинство от 9 гласа показва, че г-жа Урсула  Фон дер Лайен е подкрепена от богата палитра от политически сили, в това число и от крайни националисти. Имаше разнобой и в самите групи. Няма единно мнение и в ЕНП, и при либералите, и при Зелените. В своето изказване в ЕП г-жа Фон дер Лайен обеща горе-долу на всекиго по нещо. А когато обещаеш толкова много политики, които да покрият цялата палитра в ЕП, много трудно ще можеш да си изпълниш обещаното. Затова аз очаквам много тежки времена за нея в следващите месеци и години. Ще бъде трудно сформирането на екипа й, който да бъде одобрен от мнозинството евродепутати. Второ, тя много трудно ще прокарва политики, защото плаващите мнозинства ще ги блокират – да кажем членството на България и Румъния в Шенген. В общи линии очаквам много труден неин мандат с много трудно изпълними множеството обещания, които тя даде.

 


Всички новини от категория Интервюта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички