Въпреки спада от 30% в цените на металите, има ръст на заплатите

Хората в Мадан и Златоград живеят по-добре благодарение на компанията, която дава работа на много местни фирми и помага на общините, казва проф. Николай Вълканов

Въпреки спада от 30% в цените на металите, има ръст на заплатите | StandartNews.com

В Северна Македония ни уважават много, „Минстрой холдинг“ получи вече две награди за „Работодател на годината“

З

 

Хората в Мадан и Златоград живеят по-добре благодарение на компанията, която дава работа на много местни фирми и помага на общините, казва проф. Николай Вълканов, председател на Управителния съвет на „Минстрой холдинг”, на Българската минно-геоложка камара и зам.-председател на КРИБ

Вътрешни заглавия

3 милиарда лева са инвестициите в минно-добивната индустрия

Няма лесно да се разделим с въгледобива, но трябва да се направят инвестиции за опазването на околната среда

Направихме смяна на минния модел в ГОРУБСО Мадан и Златоград

Осигуряваме работниците на максималния праг, с грижите за тях ги караме да се чувстват уважавани

Новата сграда на „Минстрой холдинг“ ще е готова през март 2021 г., строим бизнес център и в Скопие

30 милиарда са скритите доходи, ако излязат на светло, ще живеем много по-добре

--------------------

- Проф. Вълканов, след броени дни – на 18 август, миньорският бранш отново ще почете своя патрон – българския светец Иван Рилски - и ще отбележи своя професионален празник. К какви успехи ще се похвалите през изминалата година?

- Хубава традиция е, че всяка година минният бранш отчита по-добри резултати от предходната. Ние винаги имаме среден ръст за целия бранш между 3 и 5%. В добивната промишленост той е 15%, а във въгледобива има спад, но по обективни причини. Имаме увеличаване на работните заплати. При нас това е традиция всяка година те да се вдигат с 10%. Ние сме едни от първите, подписали колективен трудов договор с двата синдиката КНСБ и „Подкрепа”. В него уточняваме минимална и средната работни заплати за годината. Така че нашите успехи са добро производство и увеличаване на работните заплати и инвестициите.

През 2017-а, 2018-а и началото на 2019 г. имаме голямо намаление на цените на черните и цветните метали на Лондонската борса, което води до намаляване на приходите на минните компании. Средно намалението е с 30%, което е сериозно. Проблем е и увеличаването на цените на електроенергията за енергоемките предприятия.

Въпреки това ние увеличаваме работните заплати, не уволняваме хора. Постигаме го благодарение на факта, че през годините направихме много инвестиции – средно около 300 милиона лева за целия бранш на година, като за последните години сумата стигна 3 милиарда лева. Благодарение на тези инвестиции ние увеличихме производителността и производството. И въпреки ниските цени на металите и скъпия ток, успяваме да държим нивото.

 

- Казахте, че има обективни причини за спад във въгледобива. Какви са те и какво трябва да се направи?

 

- Спадът във въгледобива е заради намалената консумация на въглища. Мини „Марица Изток“ могат да поризведат въглища за 30 млн., както са правили много пъти, но няма кой да ги използва. Причината са санкциите за дължавната ТЕЦ 2 заради емисиите. В централата трябва да се направят много инвестиции. В някои европейски държави – Германия, Великобритания - преустановиха работата на въглищните компании, но в Полша, Испания и Чехия те продължават да работят. Няма лесно да се разделим с въгледобива, но трябва да се направят инвестиции за опазването на околната среда. Тези инвестиции ще влязат в цената на елекроенергията, но няма да се плащат санкции за ТЕЦ 2. Аз вярвам на ръководството на енергетиката, на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, че ще направят това, което е най-добро за България.

 

- През 2019 г. Вие бяхте отличен с наградата „Инвеститор на годината”, тогава казахте, че за последните години „Минстрой холдинг“ е направил над 400 млн. лева инвестиции. Кои са най-значителните от тях?

 

- Най –значимите са в рудодобива в България и Северна Македония. Знаете, че предприятията, които купихме, бяха много зле. ГОРУБСО Мадан бе с 45 милиона лева задължения, не бяха плащани заплати, осигуровки, имаше задължения към доставчици, не бяха правени никакви инвестиции в последните години. Сега всяка година в ГОРУБСО Мадан и Златоград правим над 30 млн., понякога и 40 млн. лева инвестиции. Направихме смяна на минния модел. Купихме много пробивни и товарачни машини, камиони, които возят под земята - над 60 машини, всяка от които струва по 200-300 000 евро. Направихме много инвестиции и в обогатителните фабрики на двете предприятия. Така че само там имаме 250-300 млн. инвестиции. В Северна Македония купихме два рудника с много задължения, които не работеха и бяха фалирали. Платихме на държавата много пари и направихме много инвестиции. Имаме инвестиции и в производството на елекроенергия, както и в строителство. Изгражда се новата бизнес сграда на „Минстрой” в София. Трябва да е готова края на март 2021 г.

- Как гледат на „Минстрой” в Северна Македония - като на добрия инвеститор или като на чужда компания, каквито настроения има срещу някои чужди инвеститори у нас?

 

- В Северна Македония, освен в рудодобива, също инвестираме в бизнес сграда в центъра на Скопие, както и в други дейности. Там има много приятелско, много

дружелюбно отношение към нас. Ценят ни като голям инвеститор и две години вече получаваме наградата за голям работодател и инвеститор на годината. Ние сме сред най-големите работодатели в Македония с 1200 работници, които получават добро заплащане. Много добро отношение има към нас от цялото правителство, Българо-македонската камара, която е неправителствена организация, ни дава цялата си подкрепа. Чувстваме се добре в Северна Македония. В общините Крива Паланка, където е рудник „Тораница”, и Пробищип с мината „Злетово”, също има много добро отношение към нас.

- Вие често казвате: бизнесът трябва да се грижи добре за работниците си. Какво означава добрата грижа, освен добро заплащане?

- Грижата за работниците не е само заплатата, те трябва да получават това, което изкарват, а те изкарват добри пари. И да бъдат осигурявани върху това, което забаботват, за да получат максимални пенсии. Затова трябва да се осигуряват работниците на максималния праг. Това е изключително важно. Техният труд е тежък и те идват и заради това, че ще се пенсионират по-рано и ще получат максималната пенсия. Ако не ги осигуряваме на това, което заработват, няма да бъде честно. Т.е. освен доброто заплащане, важни са и осигуровките.

Третото важно нещо е грижата за хората – работното им облекло да бъде хубаво, да получават добра храна, да ги возят до работното място с добър автобус. Това на пръв поглед са дребни неща, но те са важни – всеки човек се чувства значим, когато е уважаван.

- Т.е. Вашето разбиране е, че работодателят трябва да се грижи за служителите си като за своето семейство.

- Точно така, това е много важно и помага много повече за мотивацията на служителите, отколкото самото заплащане. Условията на труд също са важни – ние непрекъснато правим промени в минния модел, купуваме нови машини и нова техника. Така работниците виждат, че се трудят в предприятие, за което са важни не само печалбата и приходите, но и добрите условия на работа, устойчивото развитие , намаляването на трудовите злополуки, опазването на околната среда.

- Промениха ли инвестициите на „Минстрой“ регионите, в които са направени? Станаха ли градовете по-добро място за живеене?

 

- Аз си спомням през 2012 -2013 г., когато отидохме в Мадан, че работниците не получаваха заплати, нямаше добър стандарт на живот в града. Сега, освен нашите работници, които получават добро заплащане, ние работим с много местни фирми – едни доставят храна, други – горива, трети – взривни материали, четвърти – метали, дървен материал. По този начин, освен пряко заетите в производството, още няколко хиляди работят като доставчици за „Минстрой”. Това вдига стандарта на живот. Имаме много добри отношентия с кметовете на Мадан и Златоград – Фахри Молайсенов и Мирослав Янчев. Ние помагаме на общините, когато имат нужда от финансиране – за празник на града, за болница, ремонти на детски градини и училища, за покупка на компютри. Това е нашата социална отговорност към общините, където работим. Връзката ни с кметовете и общините е неразривна, защото там живеят нашите хора. Тези кметове са достойни. Ето, идват избори, хората питат – как ще гласувате, какво ще правите? И аз винаги казвам, че нашите хора знаят за кого да гласуват, защото те живеят там и виждат промените.

- Винаги сте определяли образованието като приоритет. Това ли е предпоставка за задържането на младите хора в България и завръщането на онези, които са избрали да живеят в чужбина?

- Минно-геоложката камара има много силна политика по отношентие на дуалното обучение. Имаме 380 ученици в професионалните гимназии в Мадан, в Панагюрище, в Пирдоп. Грижата за младите хора започва оттам – с даването на стипендии, с осигуряването на безплатна храна, на учебници. Важно е да накараш тези млади хора да се чувстват уважавани. Имаме добра практика и за висшето образование, работим с Минно-геоложкия университет и с ректора проф. Любен Тотев за развитието на МГУ – помагаме за ремонт на зали, за оборудване, за купуване на нова техника и технологии. Не на последно място са стажантските програми - през лятото студентите масово са в минно-добивните предприятия. Осигуряваме стипендии за отличен успех в МГУ. Това е грижата за младите хора. Така те остават в България и се връщат от чужбина. Защото освен добра заплата, те трябва да имат възможност и за кариерно развитие.

- Каква подкрепа е нужна от държавата, за да имаме още по-добра симбиоза между бизнеса и образованието?

- Държавата прави необходимото това да се случи, не можем да се оплачем – напротив. Правим съвместни инициативи, Минната камара и държавата имат общи програми, Конфедерацията на работодателите и индустриялците в България / КРИБ/, на която съм заместник-председател, също има съвместни ивициативи с министрите. Много ни помага държавата, работим заедно за образованието, за задържането на младите хора и за връщането им от чужбина. Когато един млад човек от Мадан, от Златоград или от Разград разкаже на своите близки и приятели в чужбина каква заплата получава и как живее – те започват да се връщат. Имаме такива случаи, и то не единични.

 

- Как ще коментирате стратегията на вицепремиера Томислав Дончев за трансформация на икономиката, като се наблегне на секторите, които дават по-голяма добавена стойност, за да може да се повишат доходите у нас?

 

- Това е справедливо, изцяло го подкрепям. Минно- добивният бранш произвежда продукция за над 3 млрд. лева, дава над 5% от БВП. 25 000 са пряко заетите в тази индустрия. Минният бранш, както и металургията, IT секторът, транспортът, туризмът са са водещите сектори - всеки от тях прави по 6-7 млрд. оборот. Това са секторите, за които говори вицепремиерът Томислав Дончев.. Една държава се издържа от данъците и акцизите, които влизат в хазната. Ако те се укриват, как ще искаме здравеопазване, училища? Държавата няма откъде да получава субсидии. Най-важно е бизнесът да работи на светло, да плаща високи заплати, осигуровки, данъци.

- В коя посока трябва да върви развитието – повече индустриализация или повече IT?

- В индустриализацията има много IT, така че двата сектора трябва да вървят заедно, те не си пречат, а си помагат.

- Какво според Вас още трябва да се направи за по-доброто бъдеще на България? Да не сме бедни, а да се чувстваме добре?

- Има много спекулации с това, че сме най-бедната държава. Да, има бедни хора, но има и много укрити доходи – става въпрос не за милиони, а за 20-30 милиарда!. В много

фирми хората не се осигуряват, плаща им се на ръка. Затова нямаме представа дали България е бедна или богата.

Да , има социално слаби, на тези хора трябва да се помага, да им се дава енергийна помощ. Но цената на електроенергията трябва да се увеличава, за населението и за индустрията цената трябва да е една и съща. Бизнесът трябва да се изсветли. Това не е лесно, но когато стане, ще имаме много по-добри условия за развитие и живот в България.

- Как правителството може да помогне на минно-добивната индустрия, която дава 5% от БВП?

- Много важно е, че правителството спазва обещанията си. Още в началото на мандата бе казано, че кабинетът няма да се поддава на популизъм и няма да увеличава данъците и концесионните такси. Защото когато бизнесът инвестира милиони, трябва да знае какъв е хоризонтът му. Знаем, че 4 години данък печалба е 10%, ДДС- 20%. Така бизнесът може да си направи разчетите, да планира своите инвестиции и да контролира добре нещата. Можем да бъдем стабилни. Ако се увеличават данъците, ще трябва или да се съкращават хора, или да се намаляват заплати. Това не е в интерес на развитието на държавата.

- Какво ще пожелаете на миньорите за празника?

- На всички миньори в Блгария желая здраве, безаварийна работа, щастие в семействата. Пожелавам им да бъдат добри граждани на България.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай