Вдигнали пет пъти жълт картон на Маша

Вдигнали пет пъти жълт картон на Маша | StandartNews.com

Министър Кралев размаха пръст на родните федерации

Пет жълти картона във футбола водят до наказание от един мач. Мария Шарапова обаче едва ли ще се отърве толкова лесно. Оказа се, че рускинята се е правила на ударена доста дълго време и до последно е смятала, че ще мине метър. Вчера стана ясно, че тя е получила над пет съобщения в периода 2 - 29 декември 2015 година за предстоящата забрана на препарата мелдониум, гръмна "The Telegraph" и нажежи още повече обстановката около допинг скандала с най-силната руска тенисистка. Както е известно, в понеделник в Лос Анджелис, Шарапова обяви, че преди седмица е получила писмо от Международната федерация по тенис, в което се съобщава за положителната й допинг проба. Тя обясни, че взима мелдониум от 2006 г., но препаратът е добавен в черния списък в началото на тази година. А тя не е проверила в актуализираната версия на средствата извън закона, преди да вземе лекарството.

В същото време руският вестник "Известия" твърди, че бившето гадже на Григор Димитров може да получи наказание само от 4 до 6 месеца отстраняване от корта. Според изданието Маша дори има шанс да участва на Олимпиадата в Рио през лятото. Вестникът се позовава на информация на източник от ITF (Международната тенис федерация). Според него, след като бъдат взети под внимание всички обстоятелства по случая, определената санкция няма да бъде по-дълга от половин година. Въпреки изказването на шефа на Световната антидопингова агенция Крейг Рийди, че наказанието трябва да е минимум 365 дни, агенцията се занимава само с провеждането и анализирането на допинг проби. Санкциите се определят от международните и местните федерации. Руснаците са уверени, че от ITF ще вземат предвид репутацията на звездата

и нейната стойност във финансов аспект, въпреки че вече повечето от спонсорите й скъсаха договорите с нея. Признанието й на официална пресконференция също ще бъде в нейна полза. Ако получи четири месеца, тя ще може да участва на олимпиада, но при шестмесечно наказание тя ще пропусне игрите в Рио.

Руският президент Владимир Путин също взе отношение по допинг скандала. Освен тенисистката със забранения мелдониум изгоряха още няколко руски спортисти, а прогнозата е броят им да се увеличи. Федерацията по кънки в страната пък обяви, че ще подложи на детектор на лъжата треньори, лекари и състезатели, за да се види кой и как стои зад положителните проби. Говорителят му Путин Дмитрий Песков обяви пред репортери в Москва, че проблемът с Шарапова е нещо, което не трябва да бъде проектирано върху руския спорт. "Допинг скандала с Шарапова не хвърля сянка върху нас. Имаме невероятни постижения, които няма как да бъдат заличени", коментира Песков. Той обаче предупреди, че политиката трябва да стои далеч от спорта. В противен случай няма да остане чист атлет. "Спортът трябва да стои далеч от политиката, но някой се опитва да го превърне в неин инструмент, което ще бъде опустошително и за двете страни", завърши Песков.

Скандалът получи отзвук и у нас. Министерството на младежта и спорта изпрати уведомително писмо до всички федерации, в което отново се акцентира върху новите субстанции в забранителния списък на УАДА. В него Красен Кралев набляга на лекарството Мелдониум, което е забранено от 1 януари тази година. "На проведени два семинара, организирани от ММС и Центъра на 8 октомври и 18 декември 2015 г., Забранителният списък за 2016 г. е раздаден на участващите спортни лекари и спортно-технически персонал на федерациите, като е обърнато специално внимание на новостите в него", пишат от министерството. Списъкът за 2016 г.

е качен още на 23 октомври 2015 г. на сайта

на Националния антидопингов център, като тогава е изпратен и на БОК.
В същото време Мария Шарапова за първи път бе снимана след скандалния брифинг в понеделник. Рускинята бе забелязана да отива на фитнес. Интересното е, че тя бе облечена с дрехи на "Найк", въпреки че от компанията скъсаха договора си с нея. Явно обаче Маша не е имала време да смени гардероба. След като потренира, рускинята си напазарува плодове и зеленчуци от близък магазин до залата в Лос Анджелис. При това - биопродукти.

Сесил: Лъгала е цели 10 години

Втората ракета на България Сесил Каратанчева даде любопитно интервю по повод скандала с допинга на Мария Шарапова. Както е известно, Каратанчева беше уличена в употреба на нандролон през 2005 година и беше наказана за 2 години от Международната федерация. Сесил скочи на Шарапова пред "tennis24".

- Сесил, какво мислиш за изявлението на Шарапова в Лос Анджелис?
- Фактът, че й дадоха възможност тя сама да съобщи за допинга пред хората си, е малко или много вид фаворизиране. Обикновено на никого от уличените не му са дава такъв шанс. Скоро, след като получиш писмото от ITF, те самите разгласяват твоя случай. Или се получава, както го наричат те - "изтичане на информация до медиите".
- Ще й помогне ли това за по-леко наказание?
- Това, че излезе пред обществото с признанието, е добре за Шарапова, предполагам. Но пък фактите са си факти. 10 години да вземаш някакъв препарат, който сега го забраняват, означава, че си ползвала предимство с нещо достатъчно ефективно, което ти е подпомагало в спортното развитие и възстановяване. Повишавало е нивото ти на играта и физическото ти състояние. Това е идеята на допинга: да ти помага за по-добро представяне. Затова не мога да оправдая нещо такова. Аз самата за къде-къде по-невинно нещо бях осъдена много по-строго.
- Каприати поиска тя да върне всички пари от наградни фондове и да й отнемат титлите. Не е ли малко прекалено?
- Не. Това, че отсега е забранено веществото, няма никакво значение. Вземал си 10 години нещо, което те е стимулрало. Не си бил честен, не си се състезавал наравно с другите. А това е смисълът на спорта.
- Каква санкция очакваш за Мария?
- Нека бъдем реалисти. Това е Шарапова и тя няма да понесе нито голямо наказание, нито сериозни финансови загуби. Чакам да видя развитието. Нямам особена вяра в системата, особено когато се отнася за топиграчи, защото малко или много има двоен стандарт.
- Оказва се, че ти си била най-големият престъпник в тениса...
- Явно - да. След мен и Хингис я наказаха за 2 години. Но като имаш предвид, че после имаше случай като този с Гаске, чиято санкция беше направо смешна, в сравнение с нашите, а пък и обяснението му за кокаина... Системата е относително нещо, както казах.

Грешката е на екипа й, смята Енев

Капитанът на българския мъжки национален отбор по тенис Тодор Енев застана зад Мария Шарапова за допинг скандала. Той добави, че грешката е изцяло на нейния екип. "Наистина новината за положителната допинг проба на Шарапова шокира целия свят. Надявам се да не окаже негативно влияние на тениса. Наистина за първи път състезател от нейния ранг е уличен в допинг. За мен това е грешка на екипа й. Не вярвам, че тя самата е знаела за тези медикаменти", заяви той в сутрешния блок на "Bulgaria ON AIR". "Не би трябвало да й се отнемат сега всички успехи, може би и нейни колежки са взимали. Сега е много важно нейните адвокати да са много добре подготвени и да знаят как точно да я защитят, защото това й е първа положителна допинг проба", сподели още той.

Русия само с "предател" в Рио

Русия може да бъде представена само от един спортист на Олимпийските игри в Рио де Жанейро това лято, твърди "Комерсант". Изданието обяви, че атлетката Юлия Степанова може да получи права да представлява родината си, въпреки че е хваната с допинг и е наказана за 2 години. Шефът на световната антидопингова асоциация Крейг Рийд я е бил похвалил пред босовете на леката атлетика и МОК. Причината е, че Степанова е изпяла и натопила доста спортисти, които ползвали забранени вещества. Съпругът й също е съдействал. Той е работил в затворената в началото на годината Руска антидопингова лаборатория.

Ще ни отсрамят певци и артисти, обяви депутат

Заместник-председателят на Думата и член на изпълкома на Руския футболен съюз Игор Лебедев призова за наказания на ръководителите на спортните федерации заради допинг скандалите, както и за спешна среща на местния олимпийски комитет, за да реши проблема. "Да се наказват ръководителите на федерации! Шест месеца преди Нова година министерството на спорта даде разяснения за забраната на мелдония от 1 януари. Но руската недобросъвестност ни доведе до тези проблеми. И с това не се свършва, защото това е най-разпространеният препарат за възстановяване при нашите спортисти. Спортистите нямат вина. Никой няма да употребява нещо без знанието на лекаря", каза Лебедев. "Смятам, че е необходима спешна среща. Но ние на олимпиада ще отидем. Дори да е акордионисти, певци, танцьори и народни артисти", добави зам.-шефът на парламента.

"Ел Мундо": Григор е виновен

Григор Димитров е виновен за разпада на Мария Шарапова. Това написа испанският "Ел Мундо". Изданието твърди, че разсеяността и липсата на късмет на най-добрата руска тенисистка са започнали още от миналото лято, когато тя скъса с българина. Изданието разказва любовната история на Маша с Гришо. В края на текста обявява, че именно фактът, че Шарапова няма мъж до себе си я разсейва и депресира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай