Трябват ни семейни, а не алкохолни туристи

Трябват ни семейни, а  не алкохолни туристи   | StandartNews.com

Ол инклузивът спасява от драмата с липса на качествен персонал

Валентин Йосифов десетилетия бе представител за България на един от най-големите туроператори в Европа - ТУИ. В момента управлява туристическа агенция и хотел. Успешен ли е летният сезон? Какви са проблемите на бранша и как могат да се решат, отговаря Валентин Йосифов специално за "Стандарт".

- Държавата с плажовете се опитва да получи едновременно и мляко и месо

- Икономиката ни не позволява да се дават такива заплати, каквито на Запад

- Ръст от 30 на сто на туристите няма как да се случи

- Колегите да внимават с цените и да не ги вдигат рязко

- Г-н Йосифов, прогнозите говориха за много силен летен сезон. Изпълняват ли се те?
- Приказките за ръст от 30-50% в броя на туристите за това лято наистина бяха много смели, но моите наблюдения показват, че те няма да се реализират. Сезонът се развива нормално. Но не може да се говори за такъв драстичен ръст, при условие, че крилата на сезона са празни. Такова увеличение е постижимо само ако се привлекат туристи в крилата на сезона - от май до 20 юни и през септември и октомври. Защото през юли и август туристическите места у нас традиционно са запълнени на 90-95%. Така че тези, които прогнозираха ръста от 30%, трябва да осъзнаят, че това няма как да се случи при тези условия. Особено при ограничението на чартърните полети от Русия до България. В периода юни-началото на септември и има само една компания, която има правото да лети до Варна и Бургас. Благодарение наистина на външните обстоятелства, а не на качеството на българския туристически продукт, ние се проявяваме като галеници на съдбата. И през юли и август заетостта е голяма. Доста хотели не могат да овладеят обаче ситуацията по отношение на дублажите.

И ако това местене на туристите от хотел на хотел, което стартира вече в началото на юли, се разчуе и продължи, ще се отрази негативно върху имиджа на бранша.
- Концесиите вече са към ресорното туристическо министерство, има и план за промяна на договорите. Как ще се отрази това?
- Към момента този проблем не е решен. Държавата трябва да избере какво иска - да влизат едни приходи от концесии в хазната пряко или да има други - косвени приходи, които да са от обогатения туристически продукт и налагането ни като дестинация. Защото в момента държавата се държи неадекватно. От една страна, са задължителни свободните зони, на които плажуващите не плащат, говори се и за безплатни чадъри. От друга - държавата дава концесията на плажовете на този, които предложи най-висока такса. Това напомня на вица, в който един гражданин отишъл да гледа крави на село. Заради незнанието му селяните веднага му продали най-големите кранти и безполезни животни. Въпреки това обаче добивите му от мляко били най-високи. Учудени, те го попитали как се получава така, че има най-лошите животни, а те дават най-добрите добиви. И гражданинът казал - "Много просто. Всеки ден ги събирам на оперативка и ги питам - момичета, днес мляко ли ще даваме или месо?". А държавата с плажовете се опитва да получи едновременно и мляко и месо. И вместо да оправим родната картинка, постоянно се вторачваме в гръцките плажове.
- Основният проблем, от който се оплаква браншът е липсата на кадри. Какво е решението на този въпрос?
- Не мога да се наема да предложа рецепта за решаването на този проблем, но безспорно той е един от най-големите за сектора и все повече ще се задълбочава. Именно липсата на добре подготвени кадри е и причината да не гледам така негативно на системата "ол инклузив", въпреки че е доста нецивилизован начин на изхранване. Но ако не беше този продукт туристическите ни места щяха вече да затварят. Защото сега едва се намират хора, които да отсервират празните чинии от "ол инклузива". А къде ли пък ще се търси някой, който да пита туристите какво искат, да говори език. И не виждам откъде и как ще се реши въпросът, при условие, че икономиката ни не позволява да се дават такива заплати, каквито дават в Испания, Португалия, Франция, Германия.
- Ще се наложи ли да внасяме работници от трети страни, извън ЕС?
- Това е една от възможностите за решаване на проблема с кадрите. Не знам обаче доколко законите го позволяват. Добрият сервиз е изключително ценен за всяко едно туристическо място. Според мен "ол инклузив" като формула в тази тежка ситуация ни помага да се справим с нелекия проблем с липсата на персонал. Другият сериозен проблем е редът в курортите. Комплексите у нас се развиха в две посоки. Едните се превърнаха в парти туристически дестинации и привлякоха изгонените от Майорка алкохолни туристи.

И всички те пристигнаха в нашите курорти. Това може би не е най-лошото, което може да се случи на туризма ни, но със сигурност не е и най-доброто. За да сме успешни наистина, трябва да привлечем семействата с деца.
Но туристите, които в момента идват у нас, гонят именно тези семейни гости.

Не мога да предскажа докъде ще ни доведе тази тенденция, но едва ли е положителна за бъдещето ни като дестинация. Всъщност една огромна част от настоящите проблеми са заложени именно в приватизацията на Слънчев бряг и Златни пясъци. Другият модел на развитие бе този, за който най-често се дава за пример - Албена. Курортът бе приватизиран като единен комплекс и имаше всички условия да предлага един много добър продукт за семеен туризъм. Заради консервативното управление обаче Албена се превърна в "спящата красавица".
- Разчита ли бизнесът на държавата?
- Забелязва се известно раздвижване в политиката на българското правителство по отношение на туризма, но за съжаление невинаги е в правилната посока. Създаването на Министерство на туризма безспорно е нещо положително, за което браншът се бори дълги години. За да може ресорният министър да говори като с равен с останалите министри от кабинета. Освен това начело е личност, за която знаехме, че не е професионалист, а политик. И аз приветствам това, защото министърът не трябва да е непременно най-добрият специалист в сектора. Но трябва да може да взема политически решения, да има характер и влияние. Министърът трябва да говори за туристическата политика на България, за визите в Русия, за мерки за привличане на туристи, за съвместна дейност с туроператори. А не да прави прогнози колко туристи ще дойдат и 20% или 50% ще е увеличението. Както и с непремерени изказвания като тези за вампирите или за гръцките плажове.
- Като цяло как бихте оценили ситуацията с туристическия сезон?
- Като цяло нещата не са толкова положителни в този туристически сезон, както прогнозират ПР-и и институти, но не са и толкова зле, че да ни стряскат. Единствено се притеснявам развитието на продукта ни да не доведе до лош имидж. Започнаха преговорите за следващото лято и много хотели с недобра представа и високи очаквания се опитват да вдигнат цените за следващия сезон на хартия. Въпреки че надеждите им, които диктуват това, не се състояха - като поголовното завръщане на руските туристи. Не бива да забравяме, че турският продукт е несравнимо по-добър от нашия и повечето европейски, а ограниченията за руските туристи отпаднаха. Така че хотелите трябва да подходят по-внимателно към ценовата си политика. Българските хотели все още държат разумни цени. Но не бива собствениците и мениджърите да се държат като гръцките си колеги. Те при силен сезон вдигат автоматично цените с 30-40%, а при слаб тръгват надолу с 20-30%. За да избегнем рисковото повишаване на цените, трябва да избягаме от краткия сезон през юли и август и да разширим крилата му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай