Тръмп наля масло в британския огън за Брекзит

Американският президент успя да втвърди тона и на двата враждуващи лагера на Острова

Тръмп наля масло в британския огън за Брекзит | StandartNews.com
  • Американският президент успя да втвърди тона и на двата враждуващи лагера  на Острова

Милен КЕРЕМЕДЧИЕВ, дипломат, бивш заместник-министър на външните работи

- Тръмп се включи в британската политическа криза, обяви Ройтерс. Вашият коментар, господин Керемедчиев?
- Съгласен съм изцяло с това твърдение. За първи път толкова безпрецедентно и грубо, бих казал, типично за президента Тръмп, той се намесва във вътрешната политика на един от най-сериозните си партньори зад Океана. И видимо показа със срещите, които направи и с Борис Джонсън, и с Найджълн Фараж, лидер на партията Брекзит, че стои зад „твърдия” Брекзит.
Това не е новост при него, още когато премиерът Тереза Мей обяви постигането на споразумение с ЕС, Тръмп заяви, че ако има подписано такова за „мек” Брекзит, Щатите няма да подпишат споразумение за свободна търговия с Великобритания.
Това беше много сериозен шамар за Мей и един от основните пръти в колелата на Брекзит по време на нейното премиерстване. Сега отново по безцеремонен начин Тръмп се намеси в политическия живот на Обединеното кралство и успя допълнително да разедини бъдещите политически сили. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин отказа среща с президента и оглави протестите срещу него. Кметът на Лондон Садик Хан също влезе в остра полемика с Тръмп. Така че американският президент категорично разцепи политическия живот и нагнети още повече напрежението. От една страна, правителството на Тереза Мей му оказа огромна чест, като вдигна нивото на визитата до държавно посещение – рядко оказвана чест на американски президент, като с това имаха желание да покажат колко близки са отношенията между двете страни. За специалните отношения говори и кралицата по време на галавечерята в Бъкингамския дворец. Това беше в противоречие с масовите протести и настроенията от другата страна на политическия спектър във Великобритания.
- Какво според вас целеше президентът с изказването си, че американското правителство е готово да сключи едно голямо търговско споразумение  с Лондон, но само след като Брекзит стане факт?
- Това негово изказване беше насочено към наследника на Тереза Мей. Той отново се опита да внуши, че ако подходящият (за него) кандидат спечели премиерския пост, САЩ ще хвърлят този спасителен пояс, от който Великобритания се нуждае. Търговското споразумение между двете страни е като въздуха и водата за Обединеното кралство, защото без него бездруго тежката
рецесия, в която влиза британската икономика с изтичането на огромни капитали, изнасянето на големи, знакови компании като един от стълбовете на британското автомобилостроене „Ленд Роувър” например (те ще сглобяват своите автомобили в
Словакия, а центърът им за развитие и технологии ще бъде в Унгария), ще се задълбочи още повече. Така че Великобритания се нуждае много повече от Тръмп, отколкото Тръмп се нуждае от Великобритания и той го показва.
- От друга страна, неговите усилия за подпомагане на поддръжниците на Брекзит имаха частичен успех, защото даже и с подкрепата на САЩ господин Фараж не успя да вкара депутат в британския парламент на частичните избори, които всъщност бяха спечелени от лейбъристите.
Партията на Фараж беше на второ място, а консерваторите – сегашните управляващи – на трето. Т.е. обществото е много разделено относно про- и анти-Брекзит.
Изборите за Европарламент също бяха малко или много референдум за излизането на Великобритания от ЕС. Тук партията на господин Фараж спечели 30 процента от гласоподавателите, но Зелените и социалдемократите също спечелиха 30 процента,
а те са за оставане на страната в ЕС. Това показва, че настроенията на
британците са 50 на 50 относно излизане или оставане в съюза.
- При това положение визитата на Тръмп ще наклони ли драстично везните към излизане от ЕС?
- Категорично ще повлияе. Но ще повлияе и в двете посоки. Първо ще обедини консерваторите с про-Брекзит политическите сили, за да подпомогнат новия британски премиер, който и да е той, в договорките му с Европейския съюз. И тук се вижда, че водещият кандидат Борис Джонсън вече втвърди тона и обяви, че страната му ще плати дължимите 50 милиарда глоба за излизането на Обединеното кралство от ЕС само при предоговаряне на условията – нещо, което европейските лидери отхвърлят категорично.Т.е. вече виждаме у кандидатите за поста на Тереза Мей едно втвърдяване на тона. От друга страна, много сериозните протести срещу визитата на Тръмп и срещу политиката му спрямо Великобритания и изобщо по световни казуси, които бяха оглавени от лейбъристите, говорят за концентриране и затягане и на анти-Тръмп настроенията.
Той успя да втвърди и двата лагера и да направи битката още по-ожесточена.
- Какво ви направи най-силно впечатление в тази визита, будеща толкова противоречия?
- Аз наблюдавах внимателно британската преса, всъщност те се занимаваха предимно с тоалетите на Мелания Тръмп, отколкото реално с посещението на президента. Той впрочем вкара типичния, наложен от него елементарен стил на водене на разговори и изобщо на ръководене на такива посещения. Тук видяхме сблъсък на възможно най-висшата класа на британската аристокрация с реалната американска политика, в която има повече каубойски стил в сравнение с рафинираната дипломация в Европа. Тръмп видя протестите и острите полемики, които предизвика, но преди отпътуването си написа в Туитър: „Не бих могъл да желая по-топло посрещане.”Той често постъпва така. Нападна и CNN, основно отразяващата посещението му медия, за това, че вадят предимно негативните новини. Тръмп във всяко свое посещение пропуска негативното и се концентрира само върху положителното. Все пак да не забравяме, че той стартира своята предизборна кампания за президентските избори през 2020 г. още преди няколко седмици и всички негови действия – дали това са санкциите спрямо Мексико, които явно проработиха, относно опазването на границата от мигранти, дали това е намесата във вътрешната политика на Великобритания, или спорът с Китай и предстоящата му
среща със Си Дзинпин на форума на Г20, всичко оттук нататък в действията на Тръмп ще бъде ориентирано към неговите твърди ядра гласоподаватели и насочено към предизборната му кампания, която той започна за изборите през 2020 г.

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай