Три интриги на евровота

Най-голямата е кой ще е първи и кой втори, казва най-големият изборен спец проф. Михаил Константинов

Три интриги на евровота | StandartNews.com
  • Най-голямата е кой ще е първи и кой втори, казва най-големият изборен спец проф. Михаил Константинов
  • Преференциите не са мажоритарен вот
  • Европа отказа вота с машини, Радев и Нинова да обяснят необяснимата си любов към тази отречена система
  • Задължително е част от състава на ЦИК да се преизбере, иначе комисията би имала проблеми
  • Крайно време е да започнем дебат по европейските теми и да спрем да се дърлим за глупости като окъснели клиенти в селска кръчма

- Г-н Константинов, защо според Вас се стигна до скандала с преференциите? Имат ли те наистина решаващо значение за изборите?
- Стигна се от глупост. А иначе преференциите нямат решаващо значение. Специално за евроизборите те се задействаха 2 пъти на 3 избора. А след бетонирането на водача на листата, за което никой не протестира, на евроизборите досега би действал само ефектът 15/15, който промени само един мандат.
- Могат ли преференциите да се приемат за мажоритарен вот, каквито са аргументите на опозицията?
- Не, преференциите не са мажоритарен вот. Който впрочем не се използва почти никъде в Европа, защото силно изкривява електоралните нагласи. Аз лично смятам преференциите за полезен инструмент, защото повишават интереса на хората към изборите. А кого точно избираме, обикновено няма особено значение. Причината, разбира се, е че всички очакваме в листите на партиите да попаднат само високо морални и професионално подготвени кандидати.
- Управляващите първоначално не искаха избор на  нова ЦИК, защото времето било малко. В момента започна процедура за нова ЦИК. Рокадата ще постави ли под съмнение изборите?
- Трябваше мандатът на тази ЦИК да се продължи със законова поправка до след евроизборите по няколко причини. Но българските политици са умни, те акъл от никого не искат. И не използват. И не, смяната на ЦИК няма да постави изборите под съмнение. А и нищо не пречи част от старите членове на ЦИК да се преизберат. И не само не пречи, но е задължително. Чисто нова ЦИК би имала проблеми, защото работата там е специфична.
- Преди няколко дни казахте че не очаквате предсрочни избори. Очаквате ли предсрочни избори, ако партиите, членове на ЕНП, не спечелят повече мандати от представителите на ПЕС-БСП?
- Предсрочни избори тази година по-скоро няма да има. Такива избори ще има, ако и когато ги поиска суверенът – българският народ. А не една или друга партия. Аз лично не смятам, че ще получим много по-различен парламент, ако произведем предсрочни избори тази година. А и кога да стане това? Заедно с местните може (даже сме го правили през 1991 г.), но не е много удачно, защото се размива мотивацията за гласуване.
- Едно от трите искания на БСП да се върне в парламента е да се въведе машинното гласуване. ГЕРБ каза че не може да осигури 12 хиляди машини. Защо развитите държави се отказват от машинното гласуване?
- И не само развитите се отказват, в цяла Европа (с малки изключения и със скандали в Белгия) машинно гласуване няма. Специално холандците си изхвърлиха машините, защото не осигуряват тайна на вота и с тях може да се създаде фалшив вот. В Германия Федералният конституционен съд изобщо забрани това гласуване. Във Венецуела фирмата производител на машини „Смартматик“ обвини властите, че с нейните машини за гласуване са фалшифицирали милион и половина гласа на последните избори. И така нататък и така нататък. Нека г-н президентът на републиката и г-жа лидерката на БСП да обяснят на целокупния български народ необяснимата си любов към тази отречена в цяла Европа технология за гласуване. За да сме справедливи – отречена засега. Дали някога Европа ще я въведе, е въпрос на бъдещето. При това положение да скачаме в капана със широко затворени очи ми се вижда прибързано и безотговорно. И меко казано глупаво. Но това може би е изгодно някому. Има обаче една друга технология, за сканиране на бюлетините при преброяването им, която се използва в някои държави, и за която никой не говори.
- БСП напусна парламента. Вашият коментар?
- Не мога да коментирам политически действия на политически партии, защото имам пряко участие във финалната фаза на изборния процес – обработката на изборните протоколи. Прави обаче чест на БСП, че се отказват от заплати по време на бойкота. Ако наистина се отказват, де.
- Как оценявате настроенията за евроизборите? Ще има ли голям печеливш? А голям губещ?
- Крайно време е да започнем дебат по европейските теми и да спрем да се дърлим за глупости като окъснели клиенти в селска кръчма. А дали някои политици ще спечелят, а други ще загубят от изборите, не е толкова важно. Важното е да спечели българският народ. Това и великият българин Левски ни го е казал, но ние удобно все го забравяме.
- Вашата прогноза за евроизборите?
- Не очаквам изненади спрямо днешните прогнози. А иначе интригите в евроизборите са три. Кой ще е първи и кой втори, ще излъчи ли евродепутат градската десница и ще се класират ли патриотите?
- Очаквате ли нов политически играч? Ако не за евровота, то за местните избори?
- Това вече е четвъртата интрига. За евровота май вече е късно, но иначе поле за нови играчи винаги има. Проблемът с тях е, че често танцуват само едно лято. А политиката е многогодишно занятие. Наесен ще е интересна кметската битка в големите областни центрове. А иначе на местни избори всички се обявяват за победители. И тази година ще е същото.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай