"Спортните чудеса" помагат и на талантите в тениса

"Спортните чудеса" помагат и на талантите в тениса | StandartNews.com

Почетният член на УС БФТ проф. Ангел Пенчев бе удостоен със званието "Почетен гражданин на Русе". Уважението към легендарния спец е за изключителните му постижения в областта на спорта в Община Русе, където създава местния тенис център. Проф. Пенчев е сред най-добрите български тенисисти (1952-1962). От 1973 до 1976 е треньор на националния тим и с него са свързани успехите на българския мъжки тенис и победите на Любен Генов, Божидар Пампулов, Матей Пампулов, Стоян Велев. Дълги години е ръководител на катедра "Тенис" в НСА. Носител е на званията "Майстор на спорта" и "Заслужил треньор по тенис". Президентът на БФТ Стефан Цветков лично го награди с плакет за 70-годишната му дейност свързана с развитието на тениса в България.

- Господин професор какви са спомените ви за вашия старт в Русе?

- Когато се върнах, кортовете в града, който бяха изградени през 1930 г. вече ги нямаше и на тяхно място беше построена Сточната гара. Първите занятия по тенис проведох на един корт в Захарната фабрика, който беше построен от белгийците, управляващи завода. В периода 1964-1972 г. година Русе стана водещ в тениса в България и изгради десетки държавни шампиони. Сред моите възпитаници са Димитър Войнов (президент на ТК "Левски"), Огнян Илиев (дългогодишен капитан на България за Купа Дейвис и главен треньор в ТК "Черно море"), Атанас Георгиев - спортен директор на клуб "15-40" в София, Любен Петров, който ръководи голям клуб в Германия.

- Каква е оценката за развитието на тениса в България сега?

- Радостен съм, че тенисът в България просперира по отношение на организацията. Прекрасно е, че вече имаме Национален тенис център и академия, където работят много млади и способни треньори. Уверен съм, е съвсем скоро ще имаме подрастващи тенисисти със сериозни международни успехи. Федерацията извършва огромна дейност, за да предостави на младите по-добри условия да се развиват и това няма как да не бъде отбелязано.

- Вестник "Стандарт" стартира преди дни кампанията си "Спортните чудеса", която тази година е насочена към младите ни таланти в спорта. Как ще помогне това на тениса?

- Поздравявам "Стандарт" за уникалната кампания. Това е начинът да бъдат подпомагани младите ни таланти във всички спортове. В тениса има много деца създадени за този спорт и с треньори като Иво Братанов, и ръководителката на академията Весела Кушева те със сигурност ще станат големи звезди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай