Ще остана в България

Ще остана  в България | StandartNews.com

Надпреварата за млад медик вече тече с пълна сила. "Стандарт" събра предложенията за най-добрите лекари до 40 г. у нас. Както и за болничните мениджъри, които им дават шанс да се развиват в България. Тримата първенци сред лекарите ще получат 1-годишни стипендии в размер на 400 лв. месечно. Инициативата е част от кампанията "Млад медик" на в. "Стандарт", която се провежда заедно с Министерство на здравеопазването, Българския лекарски съюз (БЛС) и Дарик радио. Критериите, по които ще се оценяват кандидатите, са разработени съвместно с БЛС и Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" и можете да ги видите на сайта ни - www.standartnews.com.

Д-р Весела Иванчева е на 34 г. Завършила е медицина в МУ-Плевен през 2005 г. с грамота за отличен успех. Има специалност Очни болести, както и докторска степен по офталмология, в момента продължава образованието си като изучава Обществено здраве и здравен мениджмънт в МУ–Плевен. В момента работи в Очен център ОКУЛУС в Плевен, а преди това е била специализант в Очна болница във Варна и редовен докторант по офталмология в МУ-Варна. Участвала е в авторските колективи в 30 публикации. Има една статия в списание с импак фактор над 2. Изнесла е 63 лекции и публични представяния на научни медицински форуми. Омъжена е, с едно дете.

Липсата на качествено обучение пречи на младите лекари

Нужна е спешна промяна на сектора, мисли д-р Весела Иванчева

- Д-р Иванчева, защо избрахте да учите медицина?

- В лекарската професия ме привлече това, че медицината е творчество, което съчетава наука, изкуство и съвременни технологии. Тя служи на живота, на физическото и психическото здраве на отделния човек и целия народ.

- Какво ви накара да се ориентирате към специалността, която сте завършили?

- Избрах офталмология, защото е уникална, красива и фина специалност. Тя е от най-бързо развиващите се в медицината, позволява ранна диагностика, както консервативно, така и хирургично лечение. Офталмологията изисква прецизност, иновативност и отдаденост.

- Вярвате ли в Хипократовата клетва или смятате, че няма място за нея в комерсиализираното ни общество? Кой е най-важният принцип в нея според вас?

- Убедена съм, че въпреки комерсиализацията на обществото ни, Хипократовата клетва има място в него. Вярвам в нея, и макар оригиналният й текст да звучи наивно на много хора. Смятам, че основният й принцип "Ще запазя живота си чист и свещен, както и моето изкуство" трябва да се спазва от всички, не само от лекарите.

- Като лекар кои са най-важните професионални принципи за вас?

- За мен най-важните професионални принципи в лекарската професия са човечност, всеотдайност, чувство за отговорност и професионална компетентност. Лекарската професия трябва да се упражнява по съвест и да се отговаря на доверието, което предоставя тя.

- Какво мислите за здравната система в България? Дава ли тя достатъчно възможности за добро лечение и за нормално практикуване на медицина?

- Към момента здравната система в България не изпълнява основната си цел, а именно преустановяване на негативните тенденции в здравния статус на населението и неговото по-нататъшно подобряване. Необходими са спешни мерки за промяна на тази ситуация, която не позволява нито качествено лечение, нито нормално практикуване на медицина.

- Смятате ли да останете и да работите в България? Защо?

- Към момента смятам да остана, тъй като обичам България и искам детето ми да расте в родината си. Вярвам, че с общи усилия можем да променим ситуацията. Не отричам обаче, че многократно тази моя вяра е била успешно разклащана от трудностите, които здравната система и системата на обучение у нас ми поднасяха през годините. Тогава идеята за емиграция беше напълно реална за мен и семейството ми.

- Кои са основните пречки пред младите лекари у нас?

- Сред основните пречки пред младите лекари в България са липсата на достойно заплащане, качествено обучение и кариерно развитие, съответстващо на световните стандарти. Тези са и основните причини за нарастващата тенденция за изтичане на кадри в чужбина.

- Какво искате да се промени в здравната система?

- Икономическо стабилизиране, утвърждаване на авторитета на здравните професионалисти, система за непрекъснато професионално развитие, решаване на проблема със здравно неосигурените лица са само част от мерките, които биха превърнали здравната система в работеща.

- Какво бихте казали на хората, от които зависят промените?

- На хората, от които зависят реформите, бих казала, че без съмнение секторът се нуждае от спешни мерки, но промените не трябва да се правят заради самите промени. Необходим е професионален анализ и обективна оценка на ситуацията, едва след това да се предприемат действия с конкретни и ясни цели.

- А на пациентите?

- Пациентите бих посъветвала да бъдат търпеливи и да проявят разбиране. Ситуацията е тежка, но нека не забравяме, че процесът на промяна е двустранен, нужно е достойно отношение към лекарите, за да получават и пациентите качествена и достойна грижа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай