Салих Талак: Направихте великолепен тенис турнир

Салих Талак: Направихте великолепен тенис турнир | StandartNews.com

Салих Талак е турнирен директор на Dubai Duty free Tennis Championships и първи вицепрезидент по корпоративните комуникации на Dubai Duty Free. Той е ВИП гост на турнира Garanty Koza Sofia Open. Ето какво каза той за надпреварата в София.

-Г-н Талак, това е първото ви посещение в София, какви са впечатленията ви?
О, страхотен град. Първото впечатление добих още на летището. Слязохме от самолета и не знаехме какво да правим. Наредихме се за паспортна проверка, но объркахме опашките. Но една жена, с голяма усмивка ни каза, че трябва да отидем на съседното гише. Това ми направи страхотно впечатление. След това излязохме и навсякъде имаше сняг. Но тази сутрин се разходихме из града и останах очарован – толкова красиви сгради! Видяхме Царския дворец, Парламента, Софийския университет. За мен в София има много култура.
-Какви са впечатленията ви от турнира тук?
За тези два, максимум три месеца, мисля, че организаторите са свършили страхотна работа. Великолепно е всичко.

-Имате ли някакви съвети към организаторите за следващите издания?

Казах на турнирния директор на Garanti Koza Sofia Open Ерхан Орал, че ви е нужна тийзър реклама. Да има очакване, да се появяват снимките на големите имена, които идват.
-Защо Dubai Duty free даде лиценза си от Загреб на София?
Виждали сме много големи градове. Но от АТР настояха турнирът да остане в Европа. Затова след Загреб избрахме България. Не е далеч от Загреб, всъщност всичко е много близо в този регион. А София е страхотен град с много култура и тенисисти.
Каква е вашата тайна, за да бъде избран турнирът в Дубай най-доброто състезание на ATP World Tour 500 11 пъти?
Мисля, че направихме много. Преди всичко не гледаме на турнира като на комерсиално мероприятие. За нас това е чиста реклама на града ни и на нашето летище. Освен това обръщаме много внимание на детайлите. Направихме турнира си много гостоприемен, силно ориентиран към семейството, много релаксиращ. Разположението ни също е добро. Играчите обичат да идват в Дубай. За тях е като ваканция и им харесва. Затова построихме петзвезден хотел, който е много удобен, имаме 11-12 ресторанта в района. В организацията е включен целият екип на Dubai Duty Free от 700 души. Това са приятелски настроени професионалисти. Всъщност се грижим за всички още от пристигането им на летището.
-Как се роди идеята за демонстративния мач между Андре Агаси и Роджър Федерер на площадката за хеликоптери на хотел Бурж Ал Араб през 2005 г.?
Идеята беше моя и на Барат Годкинд. Първо го направиха с Тайгър Уудс. Тогава се замислихме: „А защо не направим истински тенис корт на площадката?". И го построихме, всъщност той не е толкова малък, колкото изглежда (б.а. – височината на площадката е 211м , а размерът на затревеното игрище 415 кв. м). Беше две трети от размерите на истинския тенис корт. Отне ни месец да убедим Агаси и Федерер. Както знаете, Андре има фобия от високо, но ни каза: „Ако Роджър се навие, ще участвам и аз." След събитието ми се обадиха и ми казаха: „Ей, момчета, обиколихте половината планета с този мач". Всичко ни струваше 25 000 долара. Но приходът ни беше 26,5 милиона долара. Беше невероятен ПР! И дори сега, 11 години по-късно, продължаваме да говорим за това събитие с вас.
-Какво да очакваме от турнира в Дубай тази година?
За съжаление ще ни липсва шампионът Роджър Федерер. Но когато става дума за здравето, няма нищо по-важно. Желая му бързо възстановяване! Но пък за първи път ще дойде Стан Вавринка. Мисля, че ще се получи страхотно състезание с него и Джокович. Новак е печелил турнира четири пъти. Мисля, че в момента е на върха на спортната си кариера и според мен може да спечели и четирите титли от Големия шлем. Подготвили сме и някои изненади за играчите по време на състезанието и на партито, което започва на 22 февруари..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай