Пендаровски продължава курса към НАТО и ЕС

Ще направи опит да се бори с корупцията и да демократизира Република Северна Македония, казва Георги Коритаров

Пендаровски продължава курса към НАТО и ЕС | StandartNews.com
  • Той е логичният избор за президент, отношения с България ще се запазят устойчиви, казва Георги Коритаров, журналист в телевизия "Европа"
  • Ще направи опит да се бори с корупцията и да демократизира Република Северна Македония
  • Русия и Турция може да създават напрежение
  • Папата отправи силно гражданско послание: стабилноста, солидарността, мирът, прогресът  и милосърдието са продукт на всички

- Г-н Коритаров, какъв знак е изборът на Стево Пендаровски за президент на Република Северна Македония?
- Стево Пендаровски е логичен избор за президент на Република Северна Македония и е  едно продължение на енергията, която беше генерирана и чиято инерция наблюдаваме от партньорството на социалдемократическия съюз и Демократическия съюз за интеграция.
Това, което прави впечатление е засилената активност и решаващата роля на албанския фактор под емблемата на Али Ахмети и неговия Демократичен съюз за интеграция. А това означава че албанският фактор в Република Северна Македония е един своеобразен синоним на евроатлантизъм и интеграция. От тази гледна точка резултатът от президентския избор е едно много интересно подсказване към Европейския съюз и в частност към България. Обединяването на различия в обща интеграционна амбиция понякога е много по-устойчиво, отколкото разделението, национализмите и произтичащата от това ксенофобия.
- Какво ще се промени в политиката на Северна Македония с избора на Стево Пендаровски?
- Не очаквам промени в политиката на Северна Македония, защото Стево Пендаровски е едно продължение на политиките и намеренията, които наблюдавахме досега. Политиката му ще бъде опит за конкретизация на Охридското споразумение, но и на ангажиментите, поети според т. нар. Тиранска платформа. Това означава даване на устойчиви и динамични права на албанците в Македония.
- Според вас какво е отношението на Западна Европа,САЩ и Русия към новоизбрания президент?
- Западна Европа и САЩ са обединени от общия знаменател на намерението на Северна Македония час по-скоро да бъде приета в НАТО и в една обозрима перспектива да получи дата за преговори за членство в ЕС. Колкото до Русия, известно е, че Русия правеше опити и отново ще прави опити за дестабилизиране усилията на Запада за цялостно покриване на евроатлантическата сигурност на региона.
- Какви ще бъдат отношенията с България след този избор?
- Отношенията с България ще се запазят устойчиви на две равнища: ценностно-стратегическо партньорство на равноправна основа с оглед интеграцията в НАТО и преговорите за приемане в ЕС. Република Северна Македония ще намира свои аргументи да отстоява своето разбиране за идентичност, каквито и да са българските интерпретации, дори и построени върху документи на историята.
- Каква политика очакване да провежда Стево Пендаровски?
- Външната политика на Стево Пендаровски ще бъде ориентирана към устойчиви форми за партньорство със страните на които може да разчита по пътя към НАТО и ЕС. Предполагам че той ще бъде доста прецизен и ще неутрализира всички възможни искове, които ще възникнат в интеграционната перспектива. Разбира се, има неща, които трудно могат да бъдат предвидени защото Руската федерация може да създава вътрешно напрежение, чрез външни форми на интервенция. Но и република Турция - също. Тя заяви, че ако Скопие не й предаде 15 души, заподозрени за съпричастност към гюленистки структури, може да се стигне до напрежение в тази насока. Това са предизвикателства пред Стево Пендаровски. Това, че той е избран от мнозинството, което го е издигнало, прави така, че хармонично да бъдат споделени отговорности и да няма противоречия. Колкото до вътрешен план, смятам че ще направи опит, защото той е достатъчно просветен, да се бори срещу корупцията и да демократизира Република Северна Македония все повече на  базата на един осъзнат и прозрачен мултикултурализъм и споделени права на македонци и албанци.
- Политическият елит в страната застава ли зад Стево Пендаровски?
- Политическият елит застава зад Стево Пендаровски. Има една особеност: В македонския етнически сегмент, там където живее преобладаващо македонско население победител е Гордана Силяновска-Давкова. Отчетливо е доказано, че победата на Стево Пендаровски се дължи на рязка доминация в негова подкрепа, на гласове на албанци, основно лидирани от партията на Али Ахмети Демократичен съюз за интеграция. В едно гражданско общество обаче на патриотизма се гледа като на гражданско, а не като на етническо понятие, в това няма нищо неестествено.
- За пореден път кандидат печели изборите на балотаж, с решаващата подкрепа на албанците. Вашият коментар?
- Няма нищо ненормално в победата на кандидат, с подкрепа на албански гласове.Защото в република Северна Македония понятието "гражданство" не се разглежда през етническата призма, а през гражданска. Македонски гражданин е всеки, независимо дали е етнически македонец или етнически албанец. Изборът на македонските албанци е ценностен,а не етнически. Това  трябва да бъде позитивното тълкуване на резултата от президентския вот. Защото само такова тълкуване може да бъде основа за гарантиране на стратегическа сигурност и стабилност и опазване на териториалната цялост на тази страна.
- След България папата отиде и в Македония. Как ще коментирате апостолическото му пътуване?
- Папата направи велики послания, които бяха уникални подаръци и за българската политическа класа, ако бъдат осмислени в потенциала си на невероятен стратегически проект.
Негово светейшество папа Франциск е един от най-ярките символи на съвременна демокрация, мултикултурализъм, хуманизъм и реална съпричастност към мира и солидарността в света,независимо от етнос, раса и религия.
Стана ясно, че Българската Православна Църква има особено отношение към визитата на негово Светейшество папа Франциск. От тази гледна точка аз бих насочил тълкуването си към две нива на посланието: папа Франциск като държавен глава на Ватикана, на чието равнище той отправи невероятен призив за Европа на обединените различия, Европа като зона на непрекъсната интеграция и изграждане на Европейски съюз на федерален принцип и модел. И от друга страна папа Франциск като носител, излъчил невероятно гражданско послание към хората, независимо от това дали са вярващи, и независимо от това дали са мюсюлмани, християни или юдеи. Това второ ниво на послание - гражданското, аз чета така: стабилноста, солидарността, мирът, прогресът  и милосърдието са продукт на всички, независимо от това дали правителствата и политическите елити са в състояние, поради някакви причини, да осъзнаят смисъла на единството, на пъстротата. Ние, гражданите, сме тези, които може да реализираме единството и да го изискаме от своите правителства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай