Край на двойния стандарт при храните, ред е на лекарства и техника

Комисията за защита на потребителите ще контролира лошите практики на компаниите, казва Марияна Кукушева

Край на двойния стандарт при храните, ред е на лекарства и техника | StandartNews.com

Комисията за защита на потребителите ще контролира лошите практики на компаниите, казва Марияна Кукушева, председател на Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите

АКЦЕНТИ

*Производите на сладкарските изделия в България нямат отклонения в съдържанието от основните брандове

* Българските хлебари и сладкари първи сложиха проблема на масата, след нас реагира Вишеградската четворка

* В Брюксел не е нужно да молиш, а да представиш железни аргументи

---------------

- На заседанието си на 17 април Европейският парламент забрани двойния стандарт на храните и го обяви за нелоялна търговска практика от страна на производителите към потребителите. Защо според Вас това е голяма победа, госпожо Кукушева?

- Изключителната победа е заради факта, че за първи път в съвременната история на Европа и в цялата история на Европейския съюз се повдига въпрос, свързан с двойни стандарти. А те са навсякъде в живота ни - и в лекарствата, и в техниката, и в битовата химия, и в образованието. Всъщност за първи път са сложени на масата като двойни стандарти в храната, защото това засяга всички. Над 120 милиона европейци се убедиха, че двойните стандарти съществуват. А само допреди две години темата изглеждаше абсурдна за разрешаване в очите на европейските чиновници, да не говорим за българските чиновници. Сега за първи път двойният стандарт при храните се третира като измама. Затова предвидените санкции са изключително тежки - 4 % от годишния оборот на продукт и не по-малко от 2 милиона евро. 
Предстои изграждането на единна мрежа за контрол заедно с единен орган за контрол на качеството на храните. Защото качеството е темата на храните в ХХІ век и не е достатъчно да ги коментираме единствено и само от гледна точка на тяхната безопасност. Съвременният потребител търси качество и гаранции за същото качество. Изграждането на единна методология ще се случи благодарение на 18-месечен проект, чието действие ще е изследване на продуктите на общия европейски пазар в 19 европейски държави, между които е и България. Работата по проекта ще започне от септември. 

- Защо е важна тази инициатива за България? 

- Защото България, за разлика от Словения, е държава, в която няма национално законодателство, което да е в защита на изключенията. Европейските депутати гласуваха, че там, където има национално въведени норми за изключения, те ще бъдат уважени. 

- Какво означава това?

- Нещо много важно. В Словения има национално законодателство, което казва, че за производството на сладкарски изделия от определен бранд трябва да бъде ползвана единствено и само определен вид национална суровина и затова изделията с този бранд, направени в Словения, имат по-различен вкус. А в България нямаме законодателна инициатива, която да казва, че в безалкохолните напитки, например, трябва задължително да бъде ползван глюкозен царевичен сироп. Нямаме законодателна инициатива, която да казва, че натуралните сокове, произвеждани или внасяни в България, трябва да имат 5 % истинско съдържание. Това значи, че изследванията в България ще започнат на чиста платформа. 
Има нещо много важно по отношение на предприятията, опериращи на българския пазар като производители и представители на мултинационални компании. Истина е, че производите на сладкарските изделия, които се произвеждат в България, нямат отклонения от основните брандове като съдържание. Това може само да ни радва. Българските предприятия в това отношение не работят по двойни стандарти. Още един плюс, който си струваше да бъде огласен и до него да се стигне на принципа на проверката. Нещо много важно за българския потребител предстои в следващите две години - либерализация на цените на пазара. Когато един бизнес оператор работи по единна рецепта, неговите производствени разходи и себестойността на неговата продукция имат по-добър икономически резултат и себестойността намалява. Това говори, че храните в България и цените на храните ще бъдат либерализирани. Но това не бива да ни успокоява, ние трябва да продължим вярната политика, а тя е в посока покачване на доходите. 

- Но либерализирани не значи по-ниски цени, защото най-вероятно всичко, което се е правило досега с двоен стандарт, е заради поевтиняване на себестойността.

- Така изглежда на пръв прочит, но не винаги е така. Защото двойният стандарт е гарантирал печалби, които са изписвани през офшорни компании и са водили до неплащане на определени данъци. Премахването на тази вратичка в полето либерализира пазара, а либералният пазар позволява повишаване на конкуренцията. Повишената конкуренция гарантира по-ниски цени. Това са необратими процеси.

- Кой има принос в постигането на тази победа над двойните стандарти?

- Изключителна е ролята за постигането на този резултат на омбудсмана на държавата г-жа Мая Манолова, която имаше смелостта да организира подписването на петиция, разписана и от Българския национален съюз на хлебарите и сладкарите. Защото двойният стандарт отваря вратата за сивата икономика, а ние проявяваме абсолютна нетърпимост към сивата икономика. Много е важна подкрепата, която г-жа Манолова получи от неправителствени и граждански организации, от известни личности, от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и неговия екип, от Българската агенция за безопазност на храните в лицето на д-р Дамян Илиев и неговият екип.
Трябва да подчертаем и изключителната роля на държавните институции в лицето на министър-председателя Бойко Борисов и министъра за европредседателството Лиляна Павлова, защото това беше една от основните теми, които постави България по време на своето европредседателство. 
На 29 януари госпожа Манолова внесе петицията на българските граждани в Комисията по петиции в Европейския съюз и помоли тя да остане отворена. Това беше единственият законодателен ход, за да се постави въпросът за решаване. Ако тази петиция беше затворена, днес ние нямаше да говорим за този успех. Вярвам, че в края на следващия европейски мандат, двойният стандарт на храните ще бъде премахнат. И на масата ще бъдат поставени за разглежда двойните стандарти при лекарствата, хранителните добавки, битовата техника, автомобилите, битовата химия и много други. Поставено е само началото. А практиката показва, че бюрократичният ред на Европа обикновено не разрешава да се постави началото. Това е много труден процес и трябва да се поздравим, че успяхме. 

- Кой ще контролира двойния стандарт на храните в България?

- Към момента проектът на наблюдение ще се изпълнява от Комисия за защита на потребителите.

- А защо не Агенцията по храните, след като става въпрос за храни?

- Ще работят заедно, защото Комисията за защита на потребителите ще ползва лабораторията и експертизата на експертите от Агенцията за безопасност на храните. Но госпожа Вера Юрова, която прие петицията, беше еврокомисар по вътрешна търговия и защита на потребителите. Затова контролният орган, който ще изпълнява проекта в партньорство не само с Агенция по храните, но и с браншовите организации, е Комисията за защита на потребителите в България. Ние всъщност не си даваме сметка какви правомощия има тази комисия в Европейския съюз. Не си давахме и сметка какви правомощия и какъв респект към институцията омбудсман има Европа. 

- Винарите коментират, че е време да се преборим виното да е от грозде, както се преборихме млечните продукти да са от мляко и без добавка на палмово масло. Може ли да се говори в случая за двоен стандарт?

- Това е точно двоен стандарт и липса на дефиниция кое е истинското вино - това, което се прави от винен дестилат или онова, което се прави от набраното грозде от съответната реколта. Тежък път чака колегите винари. Ние  имаме общи патентовани инициативи и винаги сме готови да застанем зад тях. Защото двойният стандарт е удобен само донякъде. Когато бизнесът се изсветлява, двойният стандарт всъщност изяжда печалбата, обърква целия пазар и води до вот на недоверие от страна на потребителите към всички производители. 

- Преборихме се срещу двойния стандарт на храните, но не и срещу пакета "Мобилност". Какви поуки можем да си вземем?

- Съжалявам за пакета "Макрон", който бе гласуван. Срам ме е от поведението на българските евродепутати, които може би няма да имат следващ мандат, с тяхното неприсъствие в комисия и обясненията, които дадоха за лични ангажименти и изпуснат полет. С двойния стандарт успяхме, защото се готвихме много дълго време. Инициативата за измама с храни бе поставена на форум на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите на 22 февруари 2017 година в Пловдив. Само 14 дни след това Вишеградската четворка реагира по темата. Ние бяхме първите, които изразиха своята чувствителност по темата. Ние бяхме готови, не се отказахме, успяхме заедно всички - правителствени, неправителствени организации, държавни институции, медии - да оставим темата отворена и гореща на масата. Обясни се публично, че през храната говорим за нашето здраве, за ефекта от потребяването на храни с по-ниско качество. И това активира обществото. Когато едно общество е граждански активно, няма как да не бъде удовлетворено неговото желание за прозрачност. Защото в крайна сметка регламент 1169, който е задължителен за всички бизнес оператори в сферата на производство и търговия с храни, е категоричен - в полза на потребителя, в името на неговия информиран избор.

 - И показахме, че макар че сме малки, макар че сме последни, макар че сме бедни, макар че сме нови - можем да преборим брюкселския Голиат.

- Показахме и още нещо. В Брюксел не е нужно да молиш. Ако си мотивиран, ако си подготвен, винаги има аудитория, която да чуе твоите мотиви. Когато те са железни, и железните порти се отварят пред теб. В момента стана ясно, че няма бизнес оператор в света, който да пренебрегне здравето на своите потребители и да отрече мерките срещу двойния стандарт. Затова да си вземем добрия урок. И да се подготвим за борбата, която предстои. Не бива да се отказваме. Животът е бягане на дълги разстояния. Трябва да имаме мотиви, компетенция и достатъчно търпение, за да не се удавим преди края на Дунава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай