Хакерската атака не е аргумент срещу влизането ни в Шенген

България да направи група с Гърция, Румъния и Хърватия за защита на интересите подобно на Вишеградската четворка, казва проф. Владимир Чуков, арабист, университетски преподавател и учен

Хакерската атака не е аргумент срещу влизането ни в Шенген | StandartNews.com
  • България да направи група с Гърция, Румъния и Хърватия за защита на интересите подобно на Вишеградската четворка, казва проф. Владимир Чуков, арабист, университетски преподавател и учен

- Господин Чуков, има ли опасност скандалът с хакването на НАП да отдалечи България от Шенген и еврозоната?
- Нека да погледнем генезиса на този скандал с хакването на сайта на НАП и изтичането на личните данни на над 5 млн. български граждани. Неприятна ситуация, „Файненшъл таймс”, който е изключително влиятелен британски вестник, публикува вече тази новина. Но все пак да не преувеличаваме. Ако направим сравнение, това е нещо от типа на „Уикилийкс”. Цитирам веднага президента Обама, който за скандала „Уикилийкс” каза, че няма намерение да пренарежда системата за национална сигурност заради един хакер. Българската държава трябва да използва този случай, за да докаже на своите партньори, че ще бъде безкомпромисна към всеки, който се опита да наруши закона в тази сфера. Да припомним, че наш еврокомисар има отношение към този сектор. Т.е. това посегателство срещу нашите лични данни да бъде превърнато в оръжие за доказване, че

ние не търпим и ние се справяме много бързо с подобен тип престъпления

Българската държава трябва  да накаже този, който е отговорен. Това е част от практиката и ежедневието на повечето европейски държави, не е нещо ново и не бива да си посипваме главата с пепел - не може да казваме, че приключихме с Шенген и с еврозоната. Просто трябва да обърнем ситуацията в своя полза.
- В западната преса се появиха много критики, че киберсигурността ни е слаба, че не спазваме правилата на ЕС за опазване на личните данни. Те няма ли да окажат влияние върху нашите най-големи противници за Шенген и еврозоната - Холандия и Франция?
- Нека ние не се ровим в тяхното ежедневие. Например във Франция преди около 3-4 месеца излезе една статия на командващия френската артилерия в Ирак. Той я качи дори в официално военно списание. Тази статия много бързо беше махната, а той беше уволнен точно заради официално изтичане на информация. Тези критики са постоянни. Мониторингът се върна върху всички страни членки на ЕС, не само върху България. Ето защо ние трябва много бързо да си свършим работата и да накажем безкомпромисно всички виновни. Вече споменах „Уикилийкс” – грандиозен скандал, видяхме кои са помагачите на Асанж, това е изтичане на информация от всички грами, които са изпращали американските посолства по цял свят, т.е. това не е национален, а световен скандал. Ние трябва да покажем, че действаме без каквото и да било съмнение във върховенството на закона. Трябва да се направят и съответните изводи за сигурността особено на държавните сайтове на такива важни институции като НАП.
- Има ли според вас нещо вярно в спекулациите, че хакерската атака има връзка със сделката за F-16 или пък с избора на нов главен прокурор?
- Тук само можем да гадаем. В интервю кандидатът за главен прокурор Иван Гешев повдигна частично завесата, споменавайки, че вероятно става въпрос за киберрекет. Но мисля, че не трябва да се търсят такива връзки, следствието ще покаже. Знаете, такива дела се точат с години. Ето тук трябва бързо да се вкарат в съда аргументи, които ще издържат. Обобщено моят отговор е – нека да изчакаме края на следствието и да видим как ще се развие делото.
- Как ще се отрази изборът на Урсула фон дер Лайен на бъдещите ни отношения с ЕК?
- Ако погледнем резултатите от гласуването за нея – да си призная, дори се изненадах, че тя мина. Очевидно е имало много сериозни пазарлъци между трите основни парламентарни фракции в Европарламента и очевидно тя е обещала на всеки всичко, което няма как да стане. Най-малкото остава едно грозно впечатление, че г-жа Фон дер Лайен някак си не е избрана заради качествата си. Любопитна е нейната биография. В цивилния си живот по професия е акушер-гинеколог.

Има 7 деца – практически постоянно е била бременна

Тя започва като министър на семейството, на социалната политика. И изведнъж се оказва в Министерството на отбраната. За момента трябва да я приемем като даденост, като част от някаква сделка. А дали тя ще оправдае очакванията или пък ще ни разочарова, ми е трудно да кажа. Тя стартира с голяма усмивка, да видим дали ще бъде на лицето й след 5 г. Или всички тези задкулисни пазарлъци, договорки, обещания не са били напразни. В крайна сметка българският премиер е този, който трябва да отстоява нашите национални интереси. Както и българските евродепутати трябва да се борят за тях. А г-жа Фон дер Лайен ще трябва да се съобразява с тях. Те са, които трябва да отстояват не само равенството между половете, но и между двете части на Европа – Източна и Западна. Поне на този етап не виждам лице от Източна Европа, което да изпъква начело. Да показва, че има равенство, включително между тези определени зони в Европа. Тук ще вметна една моя теза: както има Вишеградска четворка, която ясно координира позициите си в Европарламента, в Съвета на Евросъюза и особено при избора на важни постове, така и ние трябва да направим нашата регионална група. Очевидно вървим в пакет с Румъния, много често интересите ни се преплитат и с Гърция, Хърватия – това са държави, които са наши регионални партньори и с които трябва да направим по-добра координация с оглед на това нашият глас да се чува много по-силно и да отстояваме по-сериозно нашите национални интереси. Тогава със сигурност г-жа Фон дер Лайен ще се съобразява много повече, отколкото ако играем поединично.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай