ITF отпуска субсидия от 50 000 долара на Виктория Томова

Тази година се очертава като годината на българския тенис, обяви министър Дашева

ITF отпуска субсидия от 50 000 долара на Виктория Томова | StandartNews.com

22-годишната тенисистка Виктория Томова, която е номер 152 в световната ранглиста, ще получи субсидия в размер на 50 000 долара от Международната тенис федерация (ITF). Тя е една от 12-те одобрени млади състезатели (шест от мъжкия и шест от женския тенис) от целия свят за отпускане на финансова помощ от фонда за развитие на Grand Slam с цел спортно израстване и подобряване на резултатите. Президентът на Международната тенис федерация Дейвид Хагерти съобщи новината пред министъра на младежта и спорта в служебното правителство проф. Даниела Дашева на работната им среща.

„Нашата задача е да развиваме тениса, да го популяризираме и да помагаме на играчите да израстват. Тук съм, за да се запозная с нуждите на българския тенис и да разбера с какво можем да помогнем, защото разполагаме с ресурси и трябва да знаем как да ги разпределяме. За ITF е важна добрата връзка между федерацията и министерството на младежта и спорта", заяви Дейвид Хагерти.

Той даде знак, че за първи път България е кандидат да получи правото да организира като домакин най-голямата в света на тениса треньорска конференция World Wide Coaches Conference през 2017 г. На нея се очаква да присъстват между 800 и 1000 треньори и ще постави рекорд по броя на участниците.

„Тази година се очертава като годината на българския тенис. Федерацията организира успешно много събития като силниятурнир Garanti Koza Sofia Open, спечелен от Григор Димитров, предстоят мачове за купа „Дейвис" в Созопол през април, а след това очакваме и световната треньорска конференция, която дава шанс на специалистите да се срещнат и да обменят опит. Хората в България харесват тениса, искат повече състезания и мачове с най-добрите тенисисти. Григор Димитров е чудесен пример за младото поколение", коментира министър Дашева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай