Четвъртък,

Да се пазим от  фалшивите новини

От: Ангел Карадаков -
211
Да се пазим от  фалшивите новини
A
A
A
  • Изопачаването на истината е голям грях, казва митрополит Гавриил

  • По плодовете на човека ще разберете дали може да имате доверие на това, което говори или пише


Преди месец в Троянския манастир се проведе обучителен семинар за журналисти. В редица медии се появиха текстове, подвеждащи относно идеята за провеждането на семинара, както и ползите от него. По този повод разговаряхме с Ловчанския митрополит Гавриил, ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод.
------

- Ваше Високопреосвещенство, миналия месец в Троянския манастир се проведе за първи път обучителен семинар за журналисти. Каква беше целта на този семинар, който Св. Синод организира чрез своя Културно-просветен отдел?

- Идеята за провеждането на такъв семинар се появи преди повече от година, но имаше други разни ангажименти, а трябваше и Св. Синод да вземе решение. Идеята бе да се срещнем с журналистите, като от наша страна бъдат прочетени доклади, в които да ги запознаем с някои църковни теми. Поканихме журналисти, които пишат и отразяват църковния живот и са запознати с проблемите в Църквата. Имаше много време за дискусии, на които да се обсъждат интересуващите ги въпроси и проблеми. А и ние от своя страна имахме към тях въпроси, като например какво трябва да направим, за да може да бъде по-добро отразяването на църковните теми. Срещата беше много полезна. Нямаше никаква преднамереност, каквато се опитват някои сега да измислят. Напротив – с най-открито сърце и душа поканихме журналистите. Почти всички от тях най-искрено изказваха своите мнения. Питаха за неща, за които искат да знаят повече. Семинарът имаше успех. Постигна целта, която си бяхме поставили, а тя не бе политическа. Просто искахме да се срещнем очи в очи с журналистите, да си поговорим и да намалим дистанцията помежду ни. Да намерим начин как по-лесно да общуваме в бъдеще, а те по-добре да отразяват събитията в Църквата. Ние пък да им помагаме и преподаваме това, което им е необходимо.

- Появиха се публикации, според които са били поканени „послушни“ журналисти.

- Културно-просветният отдел при Св. Синод отправи покана към различни медии. Какво означава „послушни журналисти“? Поканили сме журналисти с авторитет, независими. Не сме канили послушни журналисти, които работят умишлено срещу Църквата, а поканихме журналисти, които се стремят да бъдат обективни и се стараят искрено и честно да отразяват църковните теми. Има списък на поканените, така че е напълно ясно кои са те – доказани със своя професионализъм. Лично аз съм поканил двама журналисти от Ловеч и никой не може да ги упрекне, че са послушни. Те са честни хора – журналист от БТА и един от радио „Хоризонт“ – Ловеч. Винаги се обръщат към мен по теми, свързани с Църквата и публикуват честни материали. 

- Много често в някои сайтове се появяват публикации, които са или изцяло лъжливи, или пък са с цел манипулация. Фалшивите новини грях ли са?

- Естествено, защото това е лъжа. Това е начин да злепоставиш другия, да манипулираш. Това е голям грях. След като Господ ни е казал, че за всяка една празна дума ще дава човек на Страшния съд отговор, колко повече за всяка лъжа, клевета и манипулация. Лъжа и манипулация е когато вземеш нещо извън контекста и го поставиш в ситуация извън тази, от която дадената личност е искала да го каже. Така клеветиш съответния човек. Това се прави много често. Ние такива журналисти на обучителния семинар не сме канили, защото няма смисъл. Те си имат задачи и ги изпълняват. Но на семинара бе поставена темата за фалшивите новини. Журналистите също си казаха мнението по тази тема.

- Понякога и в медии, които са свързани по някакъв начин с Църквата, се появяват манипулативни текстове. Каква е според Вас ролята на църковните медии?

- Църковните медии трябва да помагат на другите медии, да им обясняват, да тълкуват, да дават първи истинни, честни сведения. Да отразяват правилно, обективно събитията и по този начин да помогнат на тези, които търсят истината. Или да разберат къде е истината и да изобличат тези, които нарочно лъжат и манипулират. Църковните медии имат огромно значение. Те са най-близките до Църквата медии и се предполага, че са най-добре запознати с темите и събитията в Църквата. Когато някой иска да черпи информация, да го прави от църковните медии. 

- Какво беше основното послание към журналистите на семинара в Троянския манастир?

- Да се стараят да вникват в Истината, в църковните събития, в духа на това, което Църквата прави и да го отразяват правилно. И там, където имат нужда от помощ, да знаят към кого да се обърнат, за да получат съдействие и помощ. Те приеха това послание, останаха благодарни, че се стараем да им помогнем в работата им. Защото много пъти човек и по незнание може да пусне нещо невярно. Затова и ние искаме това да се избягва. Те бяха много благодарни, а и ние останахме доволни, че те се възползваха от тази възможност и се надяваме в бъдеще да работим по-добре с много от медиите, които наистина търсят Истината в църковния живот. Това беше първи семинар, но няма да е последен. Но когато Църквата прави нещо полезно, винаги се намират хора, които искат да го оклеветят и изопачат. Те биха искали Църквата да не прави нищо добро и по този начин да могат да изкривят по-лесно и това, което тя се старае да прави. Но с такива медии ние нямаме работа.

- Появиха се и обвинения срещу БПЦ за почитането на светиите, просияли по българските земи и по-конкретно за Неделята на българските светии, за липсата едва ли не на отбелязване на празника на св. Йоан Рилски и кръглата годишнина от пренасянето на мощите му. Наистина ли Църквата не отбелязва празника на всички български светии?

- Празникът на всички български светии се отбелязва винаги от БПЦ. Това е особено голям празник, защото отбелязваме паметта на наши сънародници по плът, произлезли от нашия корен. Това са светии, някои от които ние знаем, а други не знаем, защото има много неизвестни светии, прославени пред Бога. Това е възможност в този ден да се помолим на тях и да просим техните молитви за нашата родина, за нашата Църква. Св. Йоан Рилски пък особено много се почита в България.

Може би не всеки митрополит е имал възможността да отиде в Рилския манастир, но ние имаме градове и села, чиито храмове също носят името на св. Йоан Рилски. Хората там също искат да отпразнуват празника на светеца. Ние отслужихме на 1 юли, деня на пренасяне мощите на св. Йоан Рилски, празничната литургия в с. Славяни. Хората бяха доволни. Миналата година бях в Рилския манастир. Тази година наистина е юбилейна - 550 г. от връщането на мощите на св. Йоан от Търново в Рилския манастир. Да се каже, че ние не почитаме празника на всички български светии или пък че не почитаме паметта на покровителя на българския народ св. Йоан Рилски - това не е вярно. 

- Може би трябва да се спомене и за това, че в момента тече процедура по канонизация на Неврокопския митрополит Борис, който ни е почти съвременник.

- Така е, да. В Неврокоп подготвят канонизацията на митрополит Борис, който е много уважаван. Истина е, че все още няма канонизация на светии от най-ново атеистично време. Затова сме „длъжници“ на обществото и мисля, че това трябва да се случи в скоро време. Митрополит Борис трябва да бъде канонизиран, но има и други духовници, които също заслужават да бъдат канонизирани. В това отношение имаме още работа. Не сме безразлични, но все още не сме събрали всички данни и материали. По този въпрос трябва да се работи. Но ние уважаваме родните светии, уважаваме родните подвижници и ценим нашия народ и неговите страдания - и по време на турското робство, и по време на атеизма. Аз съм живял в тази епоха и знам какво беше. 

- В публикации се пишеше, че някой се опитва да руши Църквата. Кой е той?

- Още св. ап. Павел казва, че "след мене ще дойдат вълци и ще се втурнат в стадото". Да, Църквата има много врагове, които искат да навредят и много пъти го правят незабелязано.

Уж искат да помогнат, а в същото време с тези укори и изобличения искат да отблъснат хората от БПЦ. Има начин да бъдеш полезен, но това определено не е този – всенародно да критикуваш и да го правиш невярно. Църквата има много врагове и ще има до края на света. Господ е казал, че като дойде на Второто пришествие, дали ще намери вяра. 

- Какво е Вашето послание като член на Св. Синод и началник на Културно-просветния отдел към обикновените хора по отношение на опитите за фалшифициране на новини и изобщо за поднасяне на лъжлива информация, целяща единствено уронването на авторитета на Църквата?

- Бих се обърнал към читателите на тези медии с думите: „по плодовете им ще ги познаете“. 
Това е евангелски принцип и по-голям признак за правдивостта няма да измислим. Нека гледат плодовете на даден човек и тогава вече да смятат дали могат да имат доверие на това, което казва, или не. По плодовете на хората да съдят, защото човек, който е далече от събитията в Църквата, невинаги може да разбере дали дадена информация е вярна или лъжлива. Пожелавам да се стараем да се пазим от лъжата и дезинформацията, защото тя е вредна и товари човека. И понякога е трудно човек да се отърси от тези неприятни чувства, които се събуждат от лъжи и клевети за даден човек или за Църквата.

 


Всички новини от категория Интервюта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички