Да се пазим от  фалшивите новини

Изопачаването на истината е голям грях, казва митрополит Гавриил

Да се пазим от  фалшивите новини | StandartNews.com
  • Изопачаването на истината е голям грях, казва митрополит Гавриил

  • По плодовете на човека ще разберете дали може да имате доверие на това, което говори или пише


Преди месец в Троянския манастир се проведе обучителен семинар за журналисти. В редица медии се появиха текстове, подвеждащи относно идеята за провеждането на семинара, както и ползите от него. По този повод разговаряхме с Ловчанския митрополит Гавриил, ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод.
------

- Ваше Високопреосвещенство, миналия месец в Троянския манастир се проведе за първи път обучителен семинар за журналисти. Каква беше целта на този семинар, който Св. Синод организира чрез своя Културно-просветен отдел?

- Идеята за провеждането на такъв семинар се появи преди повече от година, но имаше други разни ангажименти, а трябваше и Св. Синод да вземе решение. Идеята бе да се срещнем с журналистите, като от наша страна бъдат прочетени доклади, в които да ги запознаем с някои църковни теми. Поканихме журналисти, които пишат и отразяват църковния живот и са запознати с проблемите в Църквата. Имаше много време за дискусии, на които да се обсъждат интересуващите ги въпроси и проблеми. А и ние от своя страна имахме към тях въпроси, като например какво трябва да направим, за да може да бъде по-добро отразяването на църковните теми. Срещата беше много полезна. Нямаше никаква преднамереност, каквато се опитват някои сега да измислят. Напротив – с най-открито сърце и душа поканихме журналистите. Почти всички от тях най-искрено изказваха своите мнения. Питаха за неща, за които искат да знаят повече. Семинарът имаше успех. Постигна целта, която си бяхме поставили, а тя не бе политическа. Просто искахме да се срещнем очи в очи с журналистите, да си поговорим и да намалим дистанцията помежду ни. Да намерим начин как по-лесно да общуваме в бъдеще, а те по-добре да отразяват събитията в Църквата. Ние пък да им помагаме и преподаваме това, което им е необходимо.

- Появиха се публикации, според които са били поканени „послушни“ журналисти.

- Културно-просветният отдел при Св. Синод отправи покана към различни медии. Какво означава „послушни журналисти“? Поканили сме журналисти с авторитет, независими. Не сме канили послушни журналисти, които работят умишлено срещу Църквата, а поканихме журналисти, които се стремят да бъдат обективни и се стараят искрено и честно да отразяват църковните теми. Има списък на поканените, така че е напълно ясно кои са те – доказани със своя професионализъм. Лично аз съм поканил двама журналисти от Ловеч и никой не може да ги упрекне, че са послушни. Те са честни хора – журналист от БТА и един от радио „Хоризонт“ – Ловеч. Винаги се обръщат към мен по теми, свързани с Църквата и публикуват честни материали. 

- Много често в някои сайтове се появяват публикации, които са или изцяло лъжливи, или пък са с цел манипулация. Фалшивите новини грях ли са?

- Естествено, защото това е лъжа. Това е начин да злепоставиш другия, да манипулираш. Това е голям грях. След като Господ ни е казал, че за всяка една празна дума ще дава човек на Страшния съд отговор, колко повече за всяка лъжа, клевета и манипулация. Лъжа и манипулация е когато вземеш нещо извън контекста и го поставиш в ситуация извън тази, от която дадената личност е искала да го каже. Така клеветиш съответния човек. Това се прави много често. Ние такива журналисти на обучителния семинар не сме канили, защото няма смисъл. Те си имат задачи и ги изпълняват. Но на семинара бе поставена темата за фалшивите новини. Журналистите също си казаха мнението по тази тема.

- Понякога и в медии, които са свързани по някакъв начин с Църквата, се появяват манипулативни текстове. Каква е според Вас ролята на църковните медии?

- Църковните медии трябва да помагат на другите медии, да им обясняват, да тълкуват, да дават първи истинни, честни сведения. Да отразяват правилно, обективно събитията и по този начин да помогнат на тези, които търсят истината. Или да разберат къде е истината и да изобличат тези, които нарочно лъжат и манипулират. Църковните медии имат огромно значение. Те са най-близките до Църквата медии и се предполага, че са най-добре запознати с темите и събитията в Църквата. Когато някой иска да черпи информация, да го прави от църковните медии. 

- Какво беше основното послание към журналистите на семинара в Троянския манастир?

- Да се стараят да вникват в Истината, в църковните събития, в духа на това, което Църквата прави и да го отразяват правилно. И там, където имат нужда от помощ, да знаят към кого да се обърнат, за да получат съдействие и помощ. Те приеха това послание, останаха благодарни, че се стараем да им помогнем в работата им. Защото много пъти човек и по незнание може да пусне нещо невярно. Затова и ние искаме това да се избягва. Те бяха много благодарни, а и ние останахме доволни, че те се възползваха от тази възможност и се надяваме в бъдеще да работим по-добре с много от медиите, които наистина търсят Истината в църковния живот. Това беше първи семинар, но няма да е последен. Но когато Църквата прави нещо полезно, винаги се намират хора, които искат да го оклеветят и изопачат. Те биха искали Църквата да не прави нищо добро и по този начин да могат да изкривят по-лесно и това, което тя се старае да прави. Но с такива медии ние нямаме работа.

- Появиха се и обвинения срещу БПЦ за почитането на светиите, просияли по българските земи и по-конкретно за Неделята на българските светии, за липсата едва ли не на отбелязване на празника на св. Йоан Рилски и кръглата годишнина от пренасянето на мощите му. Наистина ли Църквата не отбелязва празника на всички български светии?

- Празникът на всички български светии се отбелязва винаги от БПЦ. Това е особено голям празник, защото отбелязваме паметта на наши сънародници по плът, произлезли от нашия корен. Това са светии, някои от които ние знаем, а други не знаем, защото има много неизвестни светии, прославени пред Бога. Това е възможност в този ден да се помолим на тях и да просим техните молитви за нашата родина, за нашата Църква. Св. Йоан Рилски пък особено много се почита в България.

Може би не всеки митрополит е имал възможността да отиде в Рилския манастир, но ние имаме градове и села, чиито храмове също носят името на св. Йоан Рилски. Хората там също искат да отпразнуват празника на светеца. Ние отслужихме на 1 юли, деня на пренасяне мощите на св. Йоан Рилски, празничната литургия в с. Славяни. Хората бяха доволни. Миналата година бях в Рилския манастир. Тази година наистина е юбилейна - 550 г. от връщането на мощите на св. Йоан от Търново в Рилския манастир. Да се каже, че ние не почитаме празника на всички български светии или пък че не почитаме паметта на покровителя на българския народ св. Йоан Рилски - това не е вярно. 

- Може би трябва да се спомене и за това, че в момента тече процедура по канонизация на Неврокопския митрополит Борис, който ни е почти съвременник.

- Така е, да. В Неврокоп подготвят канонизацията на митрополит Борис, който е много уважаван. Истина е, че все още няма канонизация на светии от най-ново атеистично време. Затова сме „длъжници“ на обществото и мисля, че това трябва да се случи в скоро време. Митрополит Борис трябва да бъде канонизиран, но има и други духовници, които също заслужават да бъдат канонизирани. В това отношение имаме още работа. Не сме безразлични, но все още не сме събрали всички данни и материали. По този въпрос трябва да се работи. Но ние уважаваме родните светии, уважаваме родните подвижници и ценим нашия народ и неговите страдания - и по време на турското робство, и по време на атеизма. Аз съм живял в тази епоха и знам какво беше. 

- В публикации се пишеше, че някой се опитва да руши Църквата. Кой е той?

- Още св. ап. Павел казва, че "след мене ще дойдат вълци и ще се втурнат в стадото". Да, Църквата има много врагове, които искат да навредят и много пъти го правят незабелязано.

Уж искат да помогнат, а в същото време с тези укори и изобличения искат да отблъснат хората от БПЦ. Има начин да бъдеш полезен, но това определено не е този – всенародно да критикуваш и да го правиш невярно. Църквата има много врагове и ще има до края на света. Господ е казал, че като дойде на Второто пришествие, дали ще намери вяра. 

- Какво е Вашето послание като член на Св. Синод и началник на Културно-просветния отдел към обикновените хора по отношение на опитите за фалшифициране на новини и изобщо за поднасяне на лъжлива информация, целяща единствено уронването на авторитета на Църквата?

- Бих се обърнал към читателите на тези медии с думите: „по плодовете им ще ги познаете“. 
Това е евангелски принцип и по-голям признак за правдивостта няма да измислим. Нека гледат плодовете на даден човек и тогава вече да смятат дали могат да имат доверие на това, което казва, или не. По плодовете на хората да съдят, защото човек, който е далече от събитията в Църквата, невинаги може да разбере дали дадена информация е вярна или лъжлива. Пожелавам да се стараем да се пазим от лъжата и дезинформацията, защото тя е вредна и товари човека. И понякога е трудно човек да се отърси от тези неприятни чувства, които се събуждат от лъжи и клевети за даден човек или за Църквата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай