Черно тото разтресе тениса

Черно тото разтресе тениса | StandartNews.com

Шампиони от Големия шлем уреждали мачове, твърди Би Би Си

Опитаха се с мен през 2007 г., но само толкова, каза Ноле

Пак е време за тенис. Сезонът стартира, почти всички играчи вече са в топформа и концентрирани за първия за годината турнир от Големия Шлем - Откритото първенство на Австралия. Но в навечерието на старта в Мелбърн гръмна скандал, който може да промени най-аристократичния спорт завинаги. Разследване на Би Би Си и BuzzFeed News сочи, че в тениса се върти мощно черно тото, но властите са затваряли очите. Двете медиите твърдят, че имат и доказателство за измамите. Става въпрос за тайни документи, получени от анонимни източници.

В последното десетилетие 16 играчи, които са били в Топ 50 в класацията при мъжете, няколко пъти са били покривани. Сред тях има и шампиони в турнири от Големия шлем. Осем от заподозрените дори в момента са по кортовете в Мелбърн.
Изданията допълват, че три от съмнителните мачове са се случили на "Уимбълдън".

В този спорт от септември 2008 г. действа "Tennis Integrity Unit" - звено, което следи за злоупотреби. Би Би Си и колегите им именно тази организацията си е затворила очите. "Докладите на Би Би Си и "BuzzFeed" News са свързани със събития от преди десет години, но ние ще разследваме всяка нова информация, както го правим винаги", каза директорът на АТП Крис Кермоуд.

Би Би Си разкрива още, че по време на големите турнири тенисистите са били посещавани в хотелските си стаи от представители на т.нар. "синдикати", свързани със залагания на спортни състезания. Те са получавали предложения за подкупи от над 50 хил. долара, за да манипулират резултатите от мачове си.

В различни медии пък се появиха информации, че дори шампион US Open в последните 10 години е уреждал срещи. Интересно, че спечелилите титлата в Ню Йорк за това време са Новак Джокович, Роджър Федерер, Марин Чилич, Хуан Мартин Дел Потро, Анди Мъри и Рафа Надал.

Веднага след първата си победа в Мелбърн (срещу корееца Хьон Чун - 6:3, 6:2, 6:4) световният номер 1 Новак Джокович припомни, че в миналото бандити са опитвали да го вербуват. "Не ми предложиха директно, а през човек, който работеше с мен по онова време. Това се случи на турнир в Санкт Петербург през 2007 година. Искаха да загубя в първия кръг. Естествено, веднага отхвърлих всякаква възможност за подобно нещо", каза сърбинът. Тогава човекът му е предложил 200 000 долара, за да се провали. А в резултат на това Джокович се отказва от участие непосредствено преди дебютната си среща. "В последните 6-7 години не съм чувал за подобен случай. Никога не са ми предлагали лично да участвам в такова престъпление към спорта, така че няма какво да добавя по темата", добави Джокович.

Федерер: Кажете имена, турнири и дати?

Един от най-големите тенисисти в света Роджър Федерер скочи на обвиненията на Би Би Си, че топ асове са уреждали мачове. "Е, пак няма имена, дати. Така е лесно. Искам да чуя името си. Да чуя и други. Тогава, с конкретна информация, ще можем да дебатираме. Дали е играчът, дали е някой от екипа му? Кой е бил? Кога е било? Кой турнир? Има много въпроси. Безсмислено е да отговарям сега. Би било чиста спекулация", заяви Федерер след първия си успех на Откритото първенство на Австралия. Швейцарецът удари Николоз Басилашвили (Грузия) 6:2, 6:1, 6:2. "Но няма значение - така или иначе, аз не съм участвал в това. Всичко това ми се струва малко пресилено. Очевидно от няколко години знаем и гледаме много сериозно на такива неща. Трябва да направим всичко възможно, за да запазим спорта чист. За мен това е от жизненоважно значение. Залагането е навсякъде в спорта. Играчите просто трябва да разберат, че играта на терена е интересна извън залозите", допълни Федерер.

Асове зашиха устите си

Някои от топтенисистите биха отбой и отказаха да коментират обвиненията в уреждане на мачове. Номер 1 при жените Серена Уилямс заяви, че тя няма нищо общо с подобни неща. "Чух за скандала, но нямам какво да кажа. Излизам за победа във всеки мач и гоня титла във всеки турнир. Не знам за други състезателки, които да са участвали в това", заяви Уилямс. Една от младите надежди в мъжкия тенис Кей Нишикори пък добави: "Много съм изненадан от подобно нещо. Не мога да си представя някой да направи такава глупост. Аз със сигурност не съм", допълни Нишикори.

"Тенисът за мен значи много повече от парите. Това е начинът ми на живот и ако тръгна да падам нарочно, все едно ще оскверня собствения си живот. Това не е сериозно", сопна се пък Мария Шарапова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай