БГ компании имат нов шанс за инвестиции в Мароко

Преди седмица бе обявено създаването на Българо-мароканска търговска камара

БГ компании имат нов шанс за инвестиции в Мароко | StandartNews.com
Интервю с посланика на Мароко у нас г-жа Закия Ел Мидауи

Г-жа Закия Ел Мидауи е извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в Република България от 8 ноември 2016 г. Тя е икономист, има бакалавърска степен по икономика и счетоводство, както и по финансови и търговски науки - специалност маркетинг и пазарни изследвания. Работи в дипломатическата област от 1982 г. Преди да дойде у нас е била директор на многостранното сътрудничество и международните икономически въпроси в Министерството на външните работи и международното сътрудничество на Кралство Мароко.

- Ваше Превъзходителство, днес, 30 юли, се навършват 20 години откакто Негово величество крал Мохамед VI е на престола в Мароко. Как той промени страната?

- От възкачването му, негово величество крал Мохамед VI ускори икономическите, политическите и социалните реформи, особено тези, свързани с правата на човека, включително правата на мароканските жени, борбата срещу социалната несигурност, като насърчи политическата откритост. Освен това Мароко стана успешна платформа за автомобилно строителство, една от най-важните в Средиземноморието. Привлича производители на самолети, разполага с най-голямата слънчева енергийна инсталация в света и стартира първия проект за скоростни влакове в Африка, който е допълнение към пристанището на Танжер - най-голямото в Средиземно море. Нещо повече - комплексът Танжер Мед е номер едно като контейнерно пристанище в цяло Средиземно море. Значението му се повиши, особено след като пристанището наскоро увеличи общия си годишен капацитет до 9 милиона контейнера и влезе в топ 20 на глобалните платформи.

Мароко направи реформи, които позволиха страната да не премине през революционната „арабска пролет”, а промените да се случат еволюционно. Арабската пролет, която свали режимите в много страни, в Мароко укрепи връзката на суверена с нацията.

Под ръководството на краля, Мароко разработи превантивна и репресивна стратегия, която позволява да се предвиждат злонамерени действия и да изгражда умерен и толериращ ислям. Една от силните страни на краля  е, че той е Командир на вярващите. Това добавя към неговата политическа легитимност и религиозна, която е важна в мюсюлманския свят. Неговата визия е тази на умерения ислям, който отказва радикални тълкувания, нанасящи толкова голяма вреда в света.

- Кралят често изразява националната идентичност на Мароко с израза "Обединени в многообразието". Какво е посланието?

- Светът се превърна в арена, където различни идеологии, индивидуални интереси (на хора и държави), антагонистични ценности и различни култури носят нестабилност на планетата. Крал Мохамед VI винаги е бил загрижен за увеличаването на глобалните конфликти.

С „единство в многообразието“ той мобилизира всички компоненти на международната общност (държави, гражданско общество, местни и национални представители, международни организации и др.), за да допринесат за запазването на просперитета и общото благо на човечеството, въпреки различията ни.  Мароко е живо доказателство, че човек може да остане верен на своите корени и ценности, като същевременно се развива в глобалния свят.

- Какъв е стратегическият приоритет, очертан от крал Мохамед VI в областта на външната политика?

- Политиката на Мароко се основава на открити отношения с приятелите, на ясни различия с опонентите. Под ръководството на Негово величество крал Мохамед VI, започна процес на дълбоки реформи. Така Мароко, макар да е в зона на сътресения, е остров на стабилност, която ние се стремим да запазим и в целия регион. Въпреки политическата криза, които някои съседни държави изпитват, в допълнение към терористичната заплаха в Сахело-Сахарския регион и проблемите, свързани с миграцията, и трафика на хора.

Мароко също е основен участник в разрешаването на конфликти на национално, регионално и международно равнище. И твърдо отстоява международните препоръки за културата и мира, особено в рамките на ООН.

- Само преди седмица обявихте създаването на Българо-мароканска търговска камара. Какви са възможностите за ускоряване на икономическото развитие между двете страни?

- Наскоро в София, заедно с Българската търговско-промишлена палата бе подписано споразумение за създаване на Съвместна търговска камара Мароко-България. Споразумението бе парафирано от вицепрезидента на Асоциацията на мароканските износители (ASMEX), Мохамед Х Мидуш и председателя на Българския комитет на съвместната търговска камара Аспарух Карастоянов.

Този проект за създаването на тази смесена търговска камара датира от 2005 г., но едва през 2019 г. успя да бъде реализиран, особено след посещението през септември в България на министъра на външните работи и международното сътрудничество Насер Бурита  и след визитата на премиера Бойко Борисов през ноември в Рабат.

Тази инициатива ще помогне на българските фирми да се възползват от възможностите за инвестиции, предлагани от Мароко като икономически център, за осъществяване на проекти, които биха могли да бъдат финансирани от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и африканските банкови институции.

- Твърдите, че Мароко се превръща в своеобразен икономически хъб от Европа до Африка. Какви са предимствата на вашата страна?

- Мароко се превърна в истински икономически, финансов, политически и въздушен център между Запада и Африка на юг от Сахара. Финансовият център в Казабланка е най-красивият символ на това, което трябва да направим заедно за Африка -  да предложим на международните участници да инвестират в нашия континент, и то от Казабланка.

Мароко се откроява като ключова страна в Африка, която има ясна визия за своето бъдеще и предимството, че отдавна се занимава с конкретни програми за развитие. За тези, които познават историята, Мароко е вратата на Изтока към западния свят, включително за Африка на юг от Сахара още от векове.

- Външноикономическият баланс между нашите страни е отрицателен за България, тъй като вносът надвишава  износа. Какви са новите възможности, които се откриват пред нашите износители?

- Съществува значителен потенциал за развитие на търговията между двете страни. Наскоро в Българската академия на науките бе проведена официална среща между експерти от Агенцията за безопасност на храните (ONSSA) от Мароко и техните колеги от Българската агенция. Тази среща е продължение на договореностите при срещата от април тази година в Мекнес между министрите на земеделието на Мароко, България и Румъния. В резултат на тази среща Мароко реши да внесе фураж от България.

Продължават преговорите за обмен на опит и добри практики в санитарната и фитосанитарната област, както и контрол на храните и фуражите. Обсъждат се и нови възможности за износ на хранителни продукти и животни.

- Често сте гост на много родни фолклорни фестивали. С какво най-много Ви впечатляват българите?

- С желанието си да запазят своето богато и разнообразно културно наследство, както и с творчеството, което показват на редица международни фестивали. Убедена съм, че тези фестивали са инструмент за насърчаване на обмена на идеи и ценности между народите и общностите.

Българинът се гордее с културата и с възможностите, които предлага тя за подобряване на благосъстоянието на населението. Считам, че насърчаването и поддържането на културното разнообразие е основна предпоставка за запазването му за бъдещите поколения. Това конструктивно отношение на българина към неговата култура е допринесло за превръщането на България в международна туристическа дестинация, подобно на Мароко.

- Миналата година филмът „Фатма” беше представен на българската публика. Има ли интерес към български филми в Мароко?

- Повечето мароканци, които идват в България като туристи или на работни посещения, купуват дискове с български филми. Това показва интереса им към българското кино.

Нещо повече, някои от тях, като режисьорът и актьорът Хамид Баскет, който посети филмовото студио в Бояна, остана впечатлен от високите стандарти за качество на този филмов център.

- Вие бяхте гост на стадиона на Българската армия и си спомнихте как ЦСКА спечели турнир в Мароко през 60-те години на миналия век. Има ли нови възможности за спортен обмен?

- Често марокански отбори пътуват до България, за да участват в спортни състезания, организирани в различни региони и дисциплини (лека атлетика, бокс и др.). Съществува голям потенциал за двустранен спортен обмен между нашите две приятелски страни. Между другото, посетих футболния клуб на ЦСКА в София, в рамките на популяризирането на мароканската кандидатура за организацията на Световното първенство по футбол през 2026 година. Факт е, че  Мароко положи значителни усилия и инвестиции за развитието на своята инфраструктура, включително спорт, транспорт, хотелиерство и телекомуникации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай