Трите мишени на Гешев

Борбата срещу бандитския преход, корупцията и битовата престъпност са акцентите в концепцията му

Трите мишени на Гешев | StandartNews.com
  • Борбата срещу бандитския преход, корупцията и битовата престъпност са акцентите в концепцията му

Сигурно сте хвърлили едно око миналата седмица на публикуваните от прокуратурата разпечатки от секретния чат в „Телеграм“ между двамата обвинени за пробива в НАП и източването на лични данни на повече от 5 милиона българи и фирми. Собственикът на ТАД груп Иван Тодоров и служителят му – черният „вълшебник“ Кристиян Бойков, обсъждат не просто проникването в системите на НАП и други държавни институции. А дни наред разговарят

коя фирма как ще бъде ударена

за да им стане клиент. „Да ги криптираме целите. И да ги питам след два дни нямат ли нужда от киберсигурност. Даже няма да ги питам“, казва Тодоров. За друга мишена добавя: „Значи да ги гоним за тестове, ако не, в новините“. Няколко часа по-късно разговорът продължава, като Иван Тодоров пише: „значи може да стане чудесен скандал. Ако съм, ще го кача в нета за назидание“. Там някъде е най-известната вече реплика на боса на ТАД: Ще свалям правителството хаха.
Любопитен факт е, че след оповестяването на тези документи по делото цялата армия адвокати на двамата обвинени в кибертероризъм, която дни наред обясняваше колко са невинни и как спецпрокуратурата е нарушила закона, разкривайки по-рано друга порция разговори между тях, рязко замлъкна. Нормално, аргументите им падат.
Без глас остана и кресливата машина на (Раз)градската десница, която използваше случая като знаме, за да хули обвинителите и най-вече кандидата за прокурор №1 Иван Гешев. Защото основният принцип на правото, още от римско време е: когато фактите говорят и боговете мълчат. А започне ли прокуратурата да дава информация и по други разследвания - за приватизационни сделки, пране на пари, ДДС-измами и т.н., някои видни представители на политиката и бизнеса

могат да загубят ореола си на жертва
 
Всъщност, страхът им е оправдан. Защото точно това ги чака. Обвинението ще дава по-често информация по значими разследвания, гласи един от жалоните в концепцията на Гешев като главен прокурор. Тя бе публикувана на сайта на ВСС.  
„Концепцията ми може да бъде описана с две думи – надграждане и промяна”, обясни самият кандидат за главен прокурор.
Безспорно продиктувана от дългогодишната прокурорска работа на терен, но в същото време новаторска за нашите ширини, концепцията на Гешев прави впечатление с четири неща.
Първо - големият акцент е възстановяване на справедливостта. Онази, която изгубихме по време на криминалния преход. И която остава най-голямата болка на всеки един от нас. „Продължавам да смятам, че съдебната власт, и в частност прокуратурата на Република България, е длъжник на българското общество и може, и трябва да направи още много, за да компенсира липсата на достатъчно справедливост”, пише номинираният за главен прокурор. Гешев е убеден, че „цената за т.нар. криминален преход не може и не трябва да бъде плащана само и единствено от обикновените български граждани и данъкоплатци".
Ако бъде избран за главен прокурор, със сигурност можем да очакваме

дела срещу хора, които се смятат за недосегаеми

Но наред с това Иван Гешев поставя акцент върху борбата с битовата престъпност. Защото, за да почувстват хората т.нар. "върховенство на закона", трябва да видят зад решетките не само големци с власт и пари, а и всички онези с по едно име: Кофата, Репата, Кирката и т.н, които обират домовете и колите им, които бият и изнасилват старици по селата за 5 лева.
Второ - битката с корупцията е с главни букви в дневния ред на Гешев. И по високите, и по ниските етажи. За да е ефективна обаче, той предлага да отпадне наказателната отговорност за лице, дало подкуп, но сътрудничило на разследващите. Към момента дори при случаи на контролиран подкуп (т.е. с белязани пари) законът не предвижда отпадане на наказателната отговорност на изнудвания. И малцина се навиват да сътрудничат. Другата идея на Гешев е да се даде възможност дела за корупция за по-малко от една минимална заплата да могат да се приключват със споразумения.
Трето - Гешев възнамерява да

удари престъпните групи отвътре

Чрез въвеждането на статут „сътрудничещ обвиняем“. Това е вътрешен човек за престъпната група, който разкрива дейността й пред разследващите. В замяна, този ключов свидетел ще има право или да отърве решетките за престъпленията, които той самият е вършил, или да получи доста по-малко наказание. В концепцията си Гешев посочва, че подобна фигура е единствената възможна алтернатива на „служител под прикритие“, внедрен в съответната мафиотска структура.
„В правните системи на държавите - членки на ЕС, и САЩ „сътрудничещият обвиняем“ е основен източник на доказателствена информация за разкриване на участниците в групата, връзките между тях и структурата на организацията“, пише в концепцията си зам.-главният прокурор. Четвърто - Гешев не бяга от проблемите на прокуратурата като тромавите процедури и безкрайните обвинителни актове, които трябва запетайка по запетайка да се четат в зала - като делото КТБ, например. „Обвинителните актове следва да бъдат по-опростени, като в тях във възможно най-кратка форма се излагат обстоятелствата, свързани с престъплението“, смята той. Нещо, което сериозно ще облекчи обвинителите. Сред приоритетите на Гешев е и създаване на база данни с положителни прокурорски и разследващи практики, както и приемане и отработване на сигнали за корупция в реално време чрез въвеждане на "гореща“ телефонна линия и електронен адрес.
Концепцията "Гешев" изразява обществените очаквания към институцията главен прокурор. Но очаквано

предизвика ступор в кръга на Командира

който от години се опитва да овладее именно този пост. Единственият аргумент "против", който успя да изкар бившия му МВР-шеф Емануил Йорданов бе:"документът е противоречив". Защо обаче така и не стана ясно.
В същото време доказани експерти- юристи оцениха по достойнство концепцията. "Ако трябва да я характеризирам с две думи, те са реализъм и прагматизъм. Така си представям начина, по който трябва да се държи главният прокурор. Тази концепция стъпва на закона, а главният прокурор е човек на закона”, коментира проф. Георги Близнашки.
Чудно ли е тогава защо, за ужас на (Раз)градската десница, Гешев продължава да трупа подкрепа. След прокурорите, следователите, зад него застанаха и полицаите от СДВР.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай